TruTops

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów
Awatar użytkownika

Bri
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 37

Post napisał: Bri » 16 lip 2010, 06:59

A ja chciałem się podzielić z kolegami Topsowiczami starymi i nowymi, kilkoma ikonkami - a nuż komuś się przydadzą. Najlepiej wyglądają w rozmiarze 48x48 pikseli.
Załączniki
ikonki.ZIP
(39.28 KiB) Pobrany 378 razy

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel

Tagi:

lewy10psdw
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 26
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 24 lip 2010, 11:23

Witam kolegow, czy ktorys z was instalowal juz najnowsza aktualizacje? Dostalismy juz plyte, ale po prostu nie mialem czasu, po instalacji podziele sie wrazeniami. Musze przyznac ze brakowalo mi opcji lustrzanego odbicia w recznym nestingu, najnowsza wersja podobno zawiera ta funkcje.

Autor tematu
ganzi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24

Post napisał: ganzi » 24 lip 2010, 13:32

Cześć lewy10psdw!
Tak zainstalowałem najnowszą wersję, mam jednak mieszane uczucia. Jakoś niestabilnie mi działa, jest parę nowych, ciekawych opcji. Niektóre jednak, jeszcze moim zdaniem wymagają dopracowania. Z powodu pilnych zleceń miałem mało czasu na dokładniejsze na testy. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale puki co najlepiej pracuje mi się w pierwszej wersji v 7.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Bri

Post napisał: Bri » 26 lip 2010, 09:37

O jakiej aktualizacji mówicie? Wyszło coś powyżej TruTopsa 2.0.2.433?
Jeśli tak to trzeba będzie się zainteresować.

Lewy - "Mirroring" już był w wersji 2.0.2 ale tylko "z automatu" przydałby się podczas ręcznego nestingu (chyba że jest jakiś klawisz od tego, a ja tego nie wiem).

Ganzi - dalej podczas ręcznego nestingu głupieje "repeat" w parts>copy? U mnie potrafi kompletne durnoty robić: Umieszczam ręcznie (z włączonym śledzeniem konturów i marginesów) pierwszy element na arkuszu, biorę drugą sztukę "do reki" umieszczam (dzięki śledzeniu, lub z klawiszem ctrl) zaraz obok, i naciskam repeat, spodziewam się że program wstawi kolejną sztukę zaraz obok drugiego a tu głupol umieszcza ją gdzieś w głębi arkusza.

Autor tematu
ganzi
Posty w temacie: 24

Post napisał: ganzi » 26 lip 2010, 13:57

Najnowsza wersja to TruTops 2.1.1.471. "Mirroring" dostępny jest również w czasie ręcznego nestingu, dodana została opcja ręcznego szybkiego kopiowania grupy detali, a także automatycznej zmiany odległości między nimi. W miarę dobrze to działa, ale jeszcze wymaga małego dopracowania. Nowością jest również druga strategia TwinLine, teraz do dyspozycji mamy przetwarzanie zwykłe i bezpieczne. Kolejna ciekawostką, w strategii bezpiecznej mamy do dyspozycji symulator, który symuluje proces palenia samych konturów, z pominięciem otworów. Ponownie w czasie wczytywania Joba można aktywować opcje „Zapisz plik TMT” . Zauważyłem pewne problemy z plikami, które w swojej nazwie maja kropki, kreski. Zdaje się, że zostały dodane nowe tabele technologiczne. Poprawione zostały literówki i „drugie” narzędzia w górnej belce, teraz są to dodatki. To tyle co tak na szybko mi się przypomniało, choć zmian pewnie jest więcej.

lewy10psdw
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 26 lip 2010, 22:13

Wiem wiem, ze jest taka opcja;) Czesto zdarzaly mi sie takie sytuacje, ze mirror przynosil spora oszczednosc materialu, wiec po prostu robilem dwa pliki geo, wiele Camow ma taka opcje, chociazby popularny Sicam, a jak wyglada sytuacja w Cagila? Dziwie sie ze jeszcze sie nie dowiedzielismy;)

Awatar użytkownika

Bri

Post napisał: Bri » 27 lip 2010, 06:19

ganzi pisze:Najnowsza wersja to TruTops 2.1.1.471.
Kurcze - to ja to momentalnie przekazuje odpowiednim organom ścigania :)
Ale mówicie że ma problemy ze stabilnością?
lewy10psdw pisze:jak wygląda sytuacja w Cagila? Dziwie się ze jeszcze się nie dowiedzieliśmy ;)
Chcesz mnie chyba wyprowadzić z równowagi z samego rana :P

Awatar użytkownika

andryjan
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 27 lip 2010, 07:05

lewy10psdw pisze:Wiem wiem, ze jest taka opcja;) Czesto zdarzaly mi sie takie sytuacje, ze mirror przynosil spora oszczednosc materialu, wiec po prostu robilem dwa pliki geo, wiele Camow ma taka opcje, chociazby popularny Sicam, a jak wyglada sytuacja w Cagila?
Tak, w programie CAGILA jak najbardziej istnieje funkcja lustra (w osi X, Y), jak również kopiowanie elementów w przypadku ręcznego nestingu.
lewy10psdw pisze: Dziwie sie ze jeszcze sie nie dowiedzielismy;)
Widzę, że razem z kolegą Bri pałacie sympatią do systemu CAGILA - bardzo mnie to cieszy ;), ale rozumiem odrobinę ironii na pewno nie zaszkodzi :cool: .
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

lewy10psdw
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 27 lip 2010, 17:02

Dobrze, że znamy sie na żartach;) Właśnie wróciłem z pracy, nie mogłem przeprowadzić aktualizacji z zachowaniem pierwotnej wersji, przeprowadziłem instalacje od nowa na innym stanowisku i muszę przyznać ze po 10 minutowych testach moje wrażenia sa pozytywne, chodzi mi przede wszystkim o ręczny nesting, czyli opcje lustrzanego odbicia i dodania użytku wielokrotnego detalu za pomocą przeciągania go na arkuszu, wydaje mi sie ze śledzenie nie glupiuje tak jak w poprzedniej wersji i nie trzeba tyle zoomować. Wiecej konkretów jak zainstaluje aktualizacje na swoim stanowisku i popracuje kilka dni.

Awatar użytkownika

andryjan
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 27 lip 2010, 17:08

lewy10psdw pisze:Dobrze, że znamy sie na żartach;)
Co racja to racja, przy okazji również dowiadujemy się wiele ciekawych, nowych rzeczy o różnych programach :grin: .
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”