TruTops
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 37
A ja chciałem się podzielić z kolegami Topsowiczami starymi i nowymi, kilkoma ikonkami - a nuż komuś się przydadzą. Najlepiej wyglądają w rozmiarze 48x48 pikseli.
- Załączniki
-
- ikonki.ZIP
- (39.28 KiB) Pobrany 378 razy

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 26
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 24
Cześć lewy10psdw!
Tak zainstalowałem najnowszą wersję, mam jednak mieszane uczucia. Jakoś niestabilnie mi działa, jest parę nowych, ciekawych opcji. Niektóre jednak, jeszcze moim zdaniem wymagają dopracowania. Z powodu pilnych zleceń miałem mało czasu na dokładniejsze na testy. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale puki co najlepiej pracuje mi się w pierwszej wersji v 7.
Pozdrawiam
Tak zainstalowałem najnowszą wersję, mam jednak mieszane uczucia. Jakoś niestabilnie mi działa, jest parę nowych, ciekawych opcji. Niektóre jednak, jeszcze moim zdaniem wymagają dopracowania. Z powodu pilnych zleceń miałem mało czasu na dokładniejsze na testy. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale puki co najlepiej pracuje mi się w pierwszej wersji v 7.
Pozdrawiam
-
O jakiej aktualizacji mówicie? Wyszło coś powyżej TruTopsa 2.0.2.433?
Jeśli tak to trzeba będzie się zainteresować.
Lewy - "Mirroring" już był w wersji 2.0.2 ale tylko "z automatu" przydałby się podczas ręcznego nestingu (chyba że jest jakiś klawisz od tego, a ja tego nie wiem).
Ganzi - dalej podczas ręcznego nestingu głupieje "repeat" w parts>copy? U mnie potrafi kompletne durnoty robić: Umieszczam ręcznie (z włączonym śledzeniem konturów i marginesów) pierwszy element na arkuszu, biorę drugą sztukę "do reki" umieszczam (dzięki śledzeniu, lub z klawiszem ctrl) zaraz obok, i naciskam repeat, spodziewam się że program wstawi kolejną sztukę zaraz obok drugiego a tu głupol umieszcza ją gdzieś w głębi arkusza.
Jeśli tak to trzeba będzie się zainteresować.
Lewy - "Mirroring" już był w wersji 2.0.2 ale tylko "z automatu" przydałby się podczas ręcznego nestingu (chyba że jest jakiś klawisz od tego, a ja tego nie wiem).
Ganzi - dalej podczas ręcznego nestingu głupieje "repeat" w parts>copy? U mnie potrafi kompletne durnoty robić: Umieszczam ręcznie (z włączonym śledzeniem konturów i marginesów) pierwszy element na arkuszu, biorę drugą sztukę "do reki" umieszczam (dzięki śledzeniu, lub z klawiszem ctrl) zaraz obok, i naciskam repeat, spodziewam się że program wstawi kolejną sztukę zaraz obok drugiego a tu głupol umieszcza ją gdzieś w głębi arkusza.

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 24
Najnowsza wersja to TruTops 2.1.1.471. "Mirroring" dostępny jest również w czasie ręcznego nestingu, dodana została opcja ręcznego szybkiego kopiowania grupy detali, a także automatycznej zmiany odległości między nimi. W miarę dobrze to działa, ale jeszcze wymaga małego dopracowania. Nowością jest również druga strategia TwinLine, teraz do dyspozycji mamy przetwarzanie zwykłe i bezpieczne. Kolejna ciekawostką, w strategii bezpiecznej mamy do dyspozycji symulator, który symuluje proces palenia samych konturów, z pominięciem otworów. Ponownie w czasie wczytywania Joba można aktywować opcje „Zapisz plik TMT” . Zauważyłem pewne problemy z plikami, które w swojej nazwie maja kropki, kreski. Zdaje się, że zostały dodane nowe tabele technologiczne. Poprawione zostały literówki i „drugie” narzędzia w górnej belce, teraz są to dodatki. To tyle co tak na szybko mi się przypomniało, choć zmian pewnie jest więcej.
-
- Kontakt:
-
Kurcze - to ja to momentalnie przekazuje odpowiednim organom ściganiaganzi pisze:Najnowsza wersja to TruTops 2.1.1.471.

Ale mówicie że ma problemy ze stabilnością?
Chcesz mnie chyba wyprowadzić z równowagi z samego ranalewy10psdw pisze:jak wygląda sytuacja w Cagila? Dziwie się ze jeszcze się nie dowiedzieliśmy

-
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Tak, w programie CAGILA jak najbardziej istnieje funkcja lustra (w osi X, Y), jak również kopiowanie elementów w przypadku ręcznego nestingu.lewy10psdw pisze:Wiem wiem, ze jest taka opcja;) Czesto zdarzaly mi sie takie sytuacje, ze mirror przynosil spora oszczednosc materialu, wiec po prostu robilem dwa pliki geo, wiele Camow ma taka opcje, chociazby popularny Sicam, a jak wyglada sytuacja w Cagila?
Widzę, że razem z kolegą Bri pałacie sympatią do systemu CAGILA - bardzo mnie to cieszylewy10psdw pisze: Dziwie sie ze jeszcze sie nie dowiedzielismy;)

CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej

-
- Kontakt:
Dobrze, że znamy sie na żartach;) Właśnie wróciłem z pracy, nie mogłem przeprowadzić aktualizacji z zachowaniem pierwotnej wersji, przeprowadziłem instalacje od nowa na innym stanowisku i muszę przyznać ze po 10 minutowych testach moje wrażenia sa pozytywne, chodzi mi przede wszystkim o ręczny nesting, czyli opcje lustrzanego odbicia i dodania użytku wielokrotnego detalu za pomocą przeciągania go na arkuszu, wydaje mi sie ze śledzenie nie glupiuje tak jak w poprzedniej wersji i nie trzeba tyle zoomować. Wiecej konkretów jak zainstaluje aktualizacje na swoim stanowisku i popracuje kilka dni.
-
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Co racja to racja, przy okazji również dowiadujemy się wiele ciekawych, nowych rzeczy o różnych programachlewy10psdw pisze:Dobrze, że znamy sie na żartach;)

CAD/CAM CAGILA