Zakup maszyny do cięcia wodą

Dyskusje dotyczące przecinarek wodnych
Awatar użytkownika

andryjan
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 22 cze 2010, 13:16

paula pisze:
dance1 pisze:odpowiedzi co najlepsze na tym forum nie znajdziesz
.
Piękne stwierdznie, zaważyłam że na dobrą radę nie ma co liczyć. Dance1 jako pierwszy napisał jakiś konkret. Dzięki :mrgreen: , pozdrawiam.
Będzie więcej konkretów, to tylko kwestia czasu ;).

CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

Tagi:

paula
Posty w temacie: 21

Post napisał: paula » 22 cze 2010, 14:02

W takim razie czekam cierpliwie.

cnc3d
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: cnc3d » 22 cze 2010, 15:28

Proszę odpowiedzieć na kilka pytań aby można było konkretnie odpowiedzieć.

1. Przede wszystkim to co ma być na tej maszynie cięte (stal, alu, kamień, szkło, płytki ceramiczne itp.)
Wiem że większość odpowie "wszystkie materiały" ale który z nich jest najważniejszy ?
2. Jakie zakresy grubości wchodzą będą cięte.
3. Jaki ma być obszar roboczy urządzenia
4. Czy maszyna ma wykonywać usługi czy będzie wykonywała produkcję masową czy może ma być do prac dorywczych?
5. Czy proirytetem jest cena zakupu czy późniejsze koszty cięcia?
6. Jakie dokładności ma osiągać maszyna?
7. Czy ma mieć opcję cięcia pod wodą?
8. Czy będzie wykonywane cięcie bez ścierniwa
9. Czy są jakieś ograniczenia dostępnej mocy energii elektrycznej w zakładzie.
10. Czy jest potrzebne oprogramowanie do automatycznego nestingu (rozkładu optymalnego)

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: numerek » 22 cze 2010, 16:29

śmieszne to ....

zakup maszyny wartej fortunę i po porady udaje się na forum gdzie każdy może napisac największą bzdurę ....
napiszę ci jeśli chcesz - bo ten temat niedawno przerabiałem - ale najpierw

napisz mi co chcesz usłyszeć ?

to jest najważniejsze - bo jeśli ci napiszę coś czego nie chcesz przyjąc do wiadomości to i tak mi się dostanie - jako że się nie znam

gdyby chodziło o zakup za np 1000 zł to owszem można prosić o poradę na forum ale maszyna za 200-300 tyś ...?

masz swój rozum albo nie - jeśli nie -sorry będziesz w plecy
jeśli tak to sama wybierz po obejrzeniu maszyny u sprzedawcy - weź poprawkę na bajer i już jesteś w domu

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: dance1 » 22 cze 2010, 20:50

Piękne stwierdznie, zaważyłam że na dobrą radę nie ma co liczyć. Dance1 jako pierwszy napisał jakiś konkret. Dzięki :mrgreen: , pozdrawiam.[/quote]

Nie rozumiem Twojego podejścia do zakupów. Czekasz aż ktoś napisze, maszyna CENTROCINA 3214. jest najlepsza i taką kupisz?
Przeczytaj te kilka tematów na temat waterjetów a już jakieś rozeznanie będziesz miała.
Nikt normalny nie odpowie Tobie jaka maszyna najlepsza nie znając nawet typu produkcji itp z tym związanych. Poczekaj na P.H za chwilę zacznie się zachwalanie własnych produktów a skończy pisaniem rozprawek na tematy techniczne i inne blablabla które już nic nie wniosą.
Niestety trochę czasu musisz poświęcić. Sprawdzaj oferty, pisz meile, poczytaj o pompach i ich +i-, dzwoń, pytaj, umawiaj się na pokazówki itd.

cnc3d
Posty w temacie: 3

Post napisał: cnc3d » 23 cze 2010, 09:23

Następne dwa posty, które nic do tematu nie wniosły...
Moim zdaniem najważniejsze są referencje.
Należy porozmawiać z użytkownikami maszyn danej firmy, popytać o koszty eksploatacyjne, dostępność i cenę serwisu, obejrzeć jakość wycinanych detali i zmierzyć czas ich wycinania.
Należy również sprawdzić ile czasu jest potrzebne na wykonanie wszystkich czynności od wczytania pliku z detalem od klienta do zakończenia wycinania tego detalu.
Różnice w czasie mogą być wielokrotne, ponieważ niekiedy trzeba użyć kilku programów po kolei, co czasem dyskwalifikuje niektóre maszyny z rynku usług.

paula

Post napisał: paula » 23 cze 2010, 14:37

Wiem, że zanim podejmie się decyzję o zakupie trzeba dokładnie spracyzować wiele aspektów jej przeznaczenia. Ale ja nie chcę żeby ktoś mi dobierał dokładnie model urządzenia, moc czy wielkość. Zadaję tylko pytanie skierowane do osób pracujących na urządzeniach różnych producentów czy są zadowoleni z maszyn, na których pracują czy nie, czy się często psują. Myślałam, że forum, na którym wypowiadają się użytkownicy jest dobrym miejscem by uzyskać taką wiedzę. Ale niestety czytam tylko wywody, które nic nie znaczą bo to samo mogę przeczytać w każdej ulotce producenta. To forum to miejsce dobrze ilustrujące nasze całe społeczeństwo, gdzie brak ludzi których stać na bezinteresowną pomoc nawet gdy nic ich to nie kosztuje. Natomiast chętnie wszystko utrudnią.
pozdrawiam

Awatar użytkownika

andryjan
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 23 cze 2010, 15:30

paula pisze:To forum to miejsce dobrze ilustrujące nasze całe społeczeństwo, gdzie brak ludzi których stać na bezinteresowną pomoc nawet gdy nic ich to nie kosztuje. Natomiast chętnie wszystko utrudnią.
pozdrawiam
Taka wypowiedź świadczy tylko o kolejnym, bezpodstawnym poglądzie, polegającym na uogólnianiu wszystkich osób i wrzucaniu ich do jednego worka.
Radzę trochę poczytać informacji na tym właśnie forum, niekoniecznie tylko na interesujący Ciebie temat i zobaczysz, że naprawdę "o dziwo" WIELE tutaj bezinteresownej pomocy!.
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

Bolo

Post napisał: Bolo » 23 cze 2010, 19:54

paula, wez sie za czytanie a nie o pomocy piszesz i jaki swiat zly.
cnc3d najwiecej wniosles do tematu, pocac sie z tymi standardowymi wypocinami.
Jak juz napisala Kimla jej nie interesuje. Jedna z najlepszych decyzji.

paula

Post napisał: paula » 25 cze 2010, 15:10

oczywiście, że czytam wszystko co o tych urządzeniach się pojawia, ale wydawało się rozsądne zapytać użytkowników bezpośrednio, ale nic to nie dało. :cry:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Wodna / Water Jet”