Szanowne Koleżanki i Koledzy piszę pracę przejściową, której celem jest zaprojektowanie elektrowrzeciona o mocy 2,2kW i 18 000 obr/min do frezarki, która będzie obrabiać frezem max. fi 10. Najtwardszy materiał, który będzie skrawany to aluminium . Mam problem dotyczący sił skrawania. Przejrzałem już cały dział dotyczący elektrowrzecion i natknąłem się na parę podobnych tematów, jednak tam użytkownicy pisali, że liczenie ze wzorów podanych w książkach (ja liczyłem na podstawie wzorów z "Poradnika frezera" ) mija się z celem i należy spytać innych, którzy takie elektrowrzeciona projektowali i mierzyli siły, które występują podczas skrawania. Wujek Google także nie znalazł żadnych raportów z badania sił. Tu pada moje pytanie: Czy ktoś z Koleżanek/Kolegów robił podobne pomiary sił i jeżeli tak to jakie są ich wartości na poszczególnych osiach? Czy może ktoś ma informacje jakie łożyska były stosowane (typ i oznaczenie) przy maszynie tej mocy?. Elektrowrzeciono będzie oprócz frezowania także wiercić. Przwidywana max głębokość frezowania 5 mm ( lekka przesada

Pozdrawiam
Pneumokok