prosty kod HH530
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
prosty kod HH530
Witam.
Prosilbym kolegow o pomoc w napisaniu prostego fragmentu kodu.
Potrzebuje wyfrezowac rowek wewnatrz gotowego otworu frezem do rowkow, czy nnosc musze powtorzyc w kilku miejscach zmieniajac zarowno pozycje w z jak i srednice.
Nie moge urzyc gotowych cykli na frezowanie wybrania okraglego ani na frezowanie otworu, gdyz w pierwszym bedzie kolizja przy wyjsciu, a w drugim przy wejsciu.
Potrzebuje najechac na wspolrzedne XiY, zanizyc sie w Z na dana wysokosc, a potem zrobic okrag o danej srednicy - wjazd z boku.
Prosilbym kolegow o pomoc w napisaniu prostego fragmentu kodu.
Potrzebuje wyfrezowac rowek wewnatrz gotowego otworu frezem do rowkow, czy nnosc musze powtorzyc w kilku miejscach zmieniajac zarowno pozycje w z jak i srednice.
Nie moge urzyc gotowych cykli na frezowanie wybrania okraglego ani na frezowanie otworu, gdyz w pierwszym bedzie kolizja przy wyjsciu, a w drugim przy wejsciu.
Potrzebuje najechac na wspolrzedne XiY, zanizyc sie w Z na dana wysokosc, a potem zrobic okrag o danej srednicy - wjazd z boku.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
W temacie jest, ze chodzi o HH530 
Ale dzieki.
Jesli chodzi o fanuca, to np na haasie jest fajna funkacja G13, i takiego odpowiednika szukam na HH

Ale dzieki.
Jesli chodzi o fanuca, to np na haasie jest fajna funkacja G13, i takiego odpowiednika szukam na HH

Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Witammaz pisze:W temacie jest, ze chodzi o HH530
Ale dzieki.
Nie programuję w HH , ale mam instrukcję iTNC530 (340 420- xx) - programowanie DIN/ISO (str.91) ....również jest dostępna funkcja G12 i G13 .

Pokombinuj z G204 (pogłębianie wsteczne) , może coś z tego wyjdzie(?).
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Kolego chyba nie ma co wywarzać otwartych drzwi.Wyżej podałem konkretny przykład jak to zrobić.Ewentualnie można użyć cyklu 214 .W tym cyklu maszyna startuje od środka otworu,i tak samo wyjeżdża.WZÓR pisze:Witammaz pisze:W temacie jest, ze chodzi o HH530
Ale dzieki.
Nie programuję w HH , ale mam instrukcję iTNC530 (340 420- xx) - programowanie DIN/ISO (str.91) ....również jest dostępna funkcja G12 i G13 .![]()
Pokombinuj z G204 (pogłębianie wsteczne) , może coś z tego wyjdzie(?).
Ps.
Ja dla odmiany trochę programuje w HH
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Kolega colltom podał przykład w formacie HEIDENHAIN (.H) , ja zaś próbowałem coś ,,skombinować '' w formacie DIN/ISO (.I) i nie nazwałbym tego ,, metodą prób i błędów''.rollaz pisze:kolega colltom dobrze mówi podał przykład 100% pewny do wykonania tego rowka nie trzeba nic kombinować metoda prób i błędów.
P.S.
Jak już wyżej wspomniałem , nie programuję w HH , ale na podstawie instrukcji chciałem pomóc .... nie moja wina , że mi nie wyszło.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki