Mocowanie detalu

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
nikolai78
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10

Post napisał: nikolai78 » 30 maja 2010, 01:20

Co do czpienia myslalem najpierw o 3 podstawowych rozmiarach to sie zgadza potem kazda obraczke i tak mozna zmniejszyc o rozmiar lub powiekszyc o jeden wiekszy bez problemu. Powiekszarke i zmniejszarke oczywiscie tez mam.

Moje potrzeby sa czysto amatorskie, tokarka nie bedzie wykozystywana do masowej produkcji. Niektore z modeli maga byc wykonane z mosiadzu jako wzor do odlania a potem odlew tylko lekko poprawic na tokarce, tak wiec same lekkie prace.

Mysle ze cena za ta tokarke czyli £200 = +/- 900zl jest przystepna, osoba ktora ja sprzedaje kupila to hobbystycznej budowy lokomotyw (malych modeli dla hobbystow-kolejarzy), ale niestety garaz w ktorym mial warsztat nalezy do rodzicow a oni wlasnie sie przeprowadzaja obecnie tokarka stoi w kuchni :) byly toczone na niej elementy z misiadzu.

Jestem pod wrażeniem zainteresowania tematu super dzieki za porady i prosze o wiecej.

Czy mam rozumiec za taki czpien jaki narysowalem bedzie dobry do lekkich prac...?

[ Dodano: 2010-05-30, 01:33 ]
Mysle ze chyba tutaj najwyrazniej widac jak powinien wygladac taki czpien.

Wszelkie podpowiedzi porady mile widziane.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2010, 02:17 przez nikolai78, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: pukury » 30 maja 2010, 01:43

witam.
taki też da radę - przy lekkich pracach .
swoją drogą - jak bym miał kupować kawałek wałka z nacięciami , podkładką i śrubką - mając tokarkę , to poczułbym się źle .
zanim przelew by doszedł do sklepu zrobiłbym z 10 szt .
kup małą tokarkę uniwersalną i jak nabierzesz wprawy to zrobisz wszystko co chcesz .
mało to Kol. z forum pokupowało nutole i inne takie i startując od zera bardzo szybko robią całkiem fajne rzeczy .
jak zajmujesz się jakoś tam jubilerstwem to raczej dokładność nie jest Ci obca - więc sobie poradzisz z pewnością .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Bbuli » 30 maja 2010, 20:06

Tulejka z wklejonego linku jest właśnie tą rozprężną-pochodzącą z większego kompletu.W środku jest stożek,dalej w lewo biegnie pręt fi 6 i pokrętło napinające.Inaczej się nie da.Oczywiście jeśli się uprzesz to zrobisz kilka obrączek z przyżądu narysowanego wcześniej.Ale.Co zrobisz jeśli założysz obrączkę z białego i żółtego złota i w trakcie toczenia lub frezowania przesunie się bo okazało się,że za słabo była zamocowana?A termin na jutro?Nie powinieneś ryzykować-nie buduj uniwersalnego patentu na trzy rozmiary.Docisk blaszką i śrubką nie ma szans.Obraczkę trzeba naprawdę bardzo solidnie rozprężyć lub ścisnąć by pewnie ją toczyć,frezować lub diamentować.Nie zmyślam bo znam to z autopsji.
Jak pisał wcześniej kolega-własna tokarka i zrobisz sam cuda!!!To nie jest trudne.

Autor tematu
nikolai78

Post napisał: nikolai78 » 01 cze 2010, 21:05

http://www.pat.net.pl/pro...kowe-do-tokarki

dzieki za przeslany link. - Niestety cena za ten towar jest nienormalna zycza sobie 1400+VAT!!!

Wlasnie wczoraj nabylem uzywana tokarke od dziadka ktory zajmowal sie naprawami aparatow fotograficznych oraz zegarkow... z zegarkami to chyba troche przesadzil bo mechanizmy byly bardzo male a tokarka chyba lekko za duza na takie drobne prace... :)
A nie wspominal ze naprawial BigBen-a... :)

Ponizej zdjecia:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

"Bbuli" - dzieki za podsuniecie rozwiazania technicznego tego cudactwa oraz za info ze obraczka musi byc pozadnie rozprezona zeby sie pewnie trzymala na czpieniu.
W Angli niestety jest duzo chlamu i tandety niekiedy kupisz cos bo jest dobra cena a potem sie okazuje ze sie szybko psuje bo ze slabych komponentow jest wykonane. Znalazlem takie uzadzenie na innej stronie, oto link:
http://www.hswalsh.com/Inside_Ring_Hold ... 1001&c=613

cena nie duza ale to chyba za mocno obraczki nie rozeprze od srodka a nawet jesli to pewnie po paru pracach peknie plastki... i po zawodach

Wczoraj zamowilem juz materialy typu noze do toczenia, prety mosiezne 1.3" i bedziemy jechac z towarem.

"Bbuli" czy ten pret jak bedzie wykonany w nastepujacy sposob to bedzie dobrze...?

- pret 1.3" przewiercony na wylot (skoro mowiles o wew srubie fi-6mm to dajmy na to ze
wew sred przewiercenia predu bedzie 8mm)
- jedna z koncowek preta wytoczona od wew na ksztalt stozka
- potem toczenie zew. ksztaltu
- na koniec wytoczenie stozka ktory bedzie rozpieral od srodka czpien
- oczywiscie 4 nakretki na srobe, 2 na koncu i 2 od strony obraczki.
- 2 naciecia po stronie obraczki na +/- 2mm dajace odstep na rozprezenie

Ponizej rys prosze ocenic czy dobrze to widze...?

Obrazek
Najedz myszka i kliknij zeby powiekszyc rys.

"pukury" - mysle ze i slusznie bys sie poczul skoro to mozna samemu zrobic, mam nadzieje ze dam rade przy stosunkowo nie wielkim zniszczeniu materialu ... :lol:

"pukury" - Co to jest NUTOLA... " Kol. z forum pokupowało nutole i inne takie i startując od zera bardzo szybko robią całkiem fajne rzeczy ."

Co do mojej wypowiedzi zeby zrobic tuleje na 3 podst.rozmiary mialem oczywiscie na myslie tuleje po kazdej na rozmiar z osobna.

Pozdrawiam

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: pukury » 01 cze 2010, 21:31

witam.
dasz radę - dasz !
pisząc o " nutolach " miałem na myśli taki odmianę chińskiej maszynki .
jak byś miał jakiś problem to pisz na pewno ktoś coś doradzi .
całe życie spędziłem na takich jakiś patentach , to coś tam się orientuję w pracach tokarskich .
jak dam radę to i poradzę .
sam dłubię na " tokarce " własnej roboty - nie stać mnie na inną - choćby i chińską .
zresztą już mi się nic nie chce toczyć - upadłem tak nisko że noże nieraz ostrzę pilnikiem diamentowym .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Andrzej 40 » 02 cze 2010, 19:17

nikolaii78 zamień kolego wreszcie ten czpień na trzpień, w odpowiedziach masz to dziesięć razy napisane :!:

Bbuli
Posty w temacie: 4

Post napisał: Bbuli » 02 cze 2010, 21:27

Rysunek jest dobry. Nie kumam z nacięciami-nie rozumiem tych dwu nacięć.Tulejka-tulejki posiadają coś ok ośmiu nacięć.A i sposób mocowania nie wymaga rurki bo wykorzystujesz przelot tokarki.Nakrętka z lewej strony jest szeroka,duża i radełkowana-pokręcasz ją lewą ręka w czasie mocowania.
Nie chce mi się teraz rysować-może poczekasz do poniedziałku to fotkę gotowca podeślę?
Choć jeśli masz tokarkę to zapewne chcesz toczyć i chcesz rysunek co?Napisz jakie masz ciśnienie na ten patent.

Autor tematu
nikolai78

Post napisał: nikolai78 » 03 cze 2010, 01:23

ANDRZEJ40 - ortografia nie jest moim konikiem i niestety zawsze popelnialem duzo bledo ort, nie we wszystkim mozna byc orlem... :lol: jednakze rozumiem obuzenie i przyjmoje krytyke :) jak widac oprocz lekcji toczenia mam gratisowo lekcje ortografi :mrgreen:

Bbuli - Wiec nasz trzpien duzego cisnienia nie ma, jesli bedzie na poniewdzialek wtorek czy generalnie przyszly tydzien to super.
Naciecia 4 na koncu poto zeby rurka mogla sie rozprezyc i wydawalo mi sie ze na filmie

ze jest ona podzielona na 4ry czesci ale rzeczywiscie jest na 8 dzieki za zwrocenie uwagi na ten wazny szczegol.

Dzisiaj wlasnie odebralem przesylke nozy http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... K:MEWNX:IT

Musze dokupic tylko pret mosiezny 1.3" - srube nakretki podkladki juz dzisiaj kupilem, a i jeszcze wiertlo zeby przewiercic trzpien (miejsce na srobe)

Bbuli
- Nie rozumiem tego terminu: " bo wykorzystujesz przelot tokarki" ...?
ani w zab nie rozumiem oco tobie chodzi o jakim przelocie tokarki mowa...? co to jest przelot tokarki...?

OK pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-06-03, 01:51 ]
Czy takim wiertlem przewierce pret Dl=5cm...?

http://cgi.ebay.co.uk/13MM-HSS-FOUR-FLU ... 563aa61be4

co to jest...?

http://cgi.ebay.co.uk/DIE-HOLDER-LATHE- ... 359eac106e

maga11
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: maga11 » 03 cze 2010, 09:13

nikolai78 pisze:
Bbuli
- Nie rozumiem tego terminu: " bo wykorzystujesz przelot tokarki" ...?
ani w zab nie rozumiem oco tobie chodzi o jakim przelocie tokarki mowa...? co to jest przelot tokarki...?
[/quote[\]

Przelot to przelotowy otwór we wrzecionie przez ktory przekłada się np. toczony pręt

[ Dodano: 2010-06-03, 01:51 ]
Czy takim wiertlem przewierce pret Dl=5cm...?

http://cgi.ebay.co.uk/13MM-HSS-FOUR-FLU ... 563aa61be4

Raczej cieżko będzie, to jest frez a nie wiertło

Wygląda na oprawkę do narzynek

Autor tematu
nikolai78

Post napisał: nikolai78 » 04 cze 2010, 00:44

OK dzieki maga11 za rozjasnienie sprawy :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”