frezarka konstrukcja mieszana
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 18
macha już mam jakoś tam chodzi ale nie wiem czemu bardziej mi się podoba step2cnc stary komputer mu wystarczy bo apetytu na hardwoar to wielkiego nie ma na starym rempie poleci kupiłem łożyska liniowe w obudowach na alegro fi 20 12 szt wyszło 400zł taniocha towar ok jutro wycinanie elementów do bramy
[ Dodano: 2010-05-22, 09:45 ]
witam wszystkich ponownie
ja swojej maszynki pragnę używać do frezowania brył więc jak mi sie wydaje i to co sie dowiedziałem najpierw musi powstać projekt w 3d np. jakiś walec potem trzeba to przenieść do programu cam który ten projekt zamienia na Gkody a potem to tylko cnc.
Mam program kompas i nie wiem czy warto sie nim zaimowac czy nie jest zbyt mocno rozbudowany a przy tym skomplikowany w jakiej postaci obiekt ma być zapisany dla cam-a
i jaki kam dla amatora jest najlepszy
koledzy podpowiecie
[ Dodano: 2010-05-25, 05:57 ]
Poczyniłem pewne postępy a mianowicie potrenowałem troche cada i wiem jak miej wiecej powinna wyglądac moja praca o to kilka fotek.
ogólne

A co do samego programu to oczywiście T-Flex jest super i chyba bardzo łatwy mam go dopiero od dwóch dni a mozna narysowac prawie wszystko teraz trzeba tylko znaleśc klucz do niego
co myslicie o tej bramie ma byc ona ze sklejki 18mm
Maszynka doczekała się czwartego projektu. brama ma być ze sklejki 18 więc musi być sztywna.
Co sądzicie o tym przydały by się jakieś podpowiedzi

[ Dodano: 2010-05-22, 09:45 ]
witam wszystkich ponownie
ja swojej maszynki pragnę używać do frezowania brył więc jak mi sie wydaje i to co sie dowiedziałem najpierw musi powstać projekt w 3d np. jakiś walec potem trzeba to przenieść do programu cam który ten projekt zamienia na Gkody a potem to tylko cnc.
Mam program kompas i nie wiem czy warto sie nim zaimowac czy nie jest zbyt mocno rozbudowany a przy tym skomplikowany w jakiej postaci obiekt ma być zapisany dla cam-a
i jaki kam dla amatora jest najlepszy
koledzy podpowiecie
[ Dodano: 2010-05-25, 05:57 ]
Poczyniłem pewne postępy a mianowicie potrenowałem troche cada i wiem jak miej wiecej powinna wyglądac moja praca o to kilka fotek.

A co do samego programu to oczywiście T-Flex jest super i chyba bardzo łatwy mam go dopiero od dwóch dni a mozna narysowac prawie wszystko teraz trzeba tylko znaleśc klucz do niego
co myslicie o tej bramie ma byc ona ze sklejki 18mm

Maszynka doczekała się czwartego projektu. brama ma być ze sklejki 18 więc musi być sztywna.
Co sądzicie o tym przydały by się jakieś podpowiedzi

Nie słuchajcie mnie jestem nawalony i bredzę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
na początku pisze 1000x500x30mm
jakoś nieproporcjonalna ta Zka, nie za wysoko w ogole stoi?. zamień inaczej, łożyska na krzyża a walki na sama płytę z wrzecionem i będzie ładniejsza sylwetka. walki na bramie możesz tez ustawić w poziomie wtedy niweluje łapy na bramie kilka żeber i masz łożysko w poziomie dokręcone do bocznej płyty bramy. jak planujesz to wszystko skręcać?

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 18
Wdarł się błąd oś Z ma mieć 300mmzacharius pisze:na początku pisze 1000x500x30mmjakoś nieproporcjonalna ta Zka, nie za wysoko w ogole stoi?. zamień inaczej, łożyska na krzyża a walki na sama płytę z wrzecionem i będzie ładniejsza sylwetka. walki na bramie możesz tez ustawić w poziomie wtedy niweluje łapy na bramie kilka żeber i masz łożysko w poziomie dokręcone do bocznej płyty bramy. jak planujesz to wszystko skręcać?
A po za tym nie przejmuje się strasznie wymiarami pracy bo mi wystarczy jakieś 800/400/?
Ale postanowiłem zrobic coś wiekszego nigdy nie wiadomo co sie bedzie robic
Sklejka zostanie sklejona na poliester skręcona jakimis wkrętami i cała za laminowana rowingiem 300g/m tak dla pewności
Pozdrawiam
Nie słuchajcie mnie jestem nawalony i bredzę.