Mi zależało na regulacji w pionie, ponieważ regulacja poprzez luzowanie imadła i ustawianie go na żądanej wysokości byłaby dla mnie uciążliwa. Przymocowanie mojego zestawu polega na ściągnięciu sanek imaka narzędziowego, założeniu w otwory kątownika wystających śrub. Śruby są przykręcone na stałe (
oczywiście można je wymontować). Dokręcamy kątownik na śrubach. Zakładamy koło stalowe na sanki imaka narzędziowego (
otwory są tak przygotowane, że nie musimy nic ustawiać - no można dla pewności dojechać do szczęk uchwytu aby mieć pewność, ze kątownik się nie skosił) uprzednio odkręcając tylko nakrętkę z podkładką specjalnie umieszczoną na sankach aby dodatkowo usztywnić całość. Po nałożeniu koła na sanki imakowe dokręcamy uprzednio zdjętą nakrętkę oraz przykręcamy nakrętką koło na śrubie normalnie unieruchamiającej imak. Sanki z zamontowanym kołem zakładamy na otwory w kątowniku (
podkładam podczas zakładania nóż tokarski aby ustawić równo sanki, ponieważ jedną śrubę wywierciłem i położenie otworu jest niezmienne, a druga śruba wchodzi w pionowy otwór imaka). Ta operacja pozwala mi na idealne ustawienie w poziomie sanek bez konieczności idealnego wywiercenia dwóch otworów. Ów pionowy otwór był fabrycznie w kątowniku. Po zamocowaniu sanek do kątownika mocujemy imadło. Imadło 4'' jest na tyle wysokie iż zakrywa śrubę imaka, uprzednio dokręconą do koła. Równocześnie pod spodem imadła jest na tyle dużo miejsca, że imadełko spokojnie dolega do stalowego koła i nakrętka nic tu nie przeszkadza. Imadło opiera się na śrubie imaka i spokojnie możemy imadło złapać do otworów montażowych na kole. Wkładając poziomicę w szczęki możemy w miarę dobrze ustawić sobie imadło w poziomie. W każdym razie na tyle dobrze na ile pozwala zwykła budowlana poziomica. Dokręcamy śruby imadła i mamy przystawkę zamontowaną. Gdybym miał dodatkowe sanki imakowe to wszystko zamocowałbym razem i odkręcał tylko kątowniki. Niestety sanki imaka są tylko jedne i trzeba bawić się w rozkręcanie całości.
Może ktoś z Was ma na zbyciu jakieś stare sanki imakowe - tylko takie od małej tokarki

??
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów