Jakie noże do LD 550

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: senio » 15 kwie 2010, 20:47

m.j. pisze:Jaką stal użyłeś na trzonek? Zwykły pręt kwadratowy czy jakiś "special hi-fi deluxe edition" :wink: ?
Zwykły gatunek 18G2A.

Tagi:

Awatar użytkownika

gelorad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 19

Post napisał: gelorad » 16 kwie 2010, 13:00

senio pisze:Zmajstrowałeś już coś ?
Choć odpwiedzi się nie doczekałem to tak, tylko nie taki jak myślisz :mrgreen: . Mój "trzonek" to jest uchwyt do toczenia kulek, który gdzieś tu prezentowałem. Jeśli chodzi o noże to narazie pręt kwadratowy czeka grzecznie w składziku. Zamierzam je zrobić ... jak będzie czas. Nauczyłem się już ostrzyć noże HSS i z lutowaną płytką "z ręki". Czuję że coraz bardziej mi się przez odwlekają płytkowce. :roll:

Z uwagi na imak szybkozmienny, przez to nowe możliwości całkowicie przeszedłem na noze 16x16, nie ma prównania. Dużo mniej drgań niż 12x12. Wszystko wydaje sie o wiele sztywniejsze. Bez problemu obrabiam twarde stalowe śruby.

Muszę przyznać, że elegancki ten nożyk Ci wyszedł :grin: Gratuluję
Oglądając Twoje płytki widzę też, że sporo trzonków przed Tobą :razz: :mrgreen:

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: senio » 16 kwie 2010, 13:51

gelorad pisze:Mój "trzonek" to jest uchwyt do toczenia kulek
Widziałem. Też nawet chyba w tym temacie taką przystawkę prezentowałem. Robi kulki elegancko.
gelorad pisze:Z uwagi na imak szybkozmienny, przez to nowe możliwości całkowicie przeszedłem na noze 16x16, nie ma prównania. Dużo mniej drgań niż 12x12. Wszystko wydaje sie o wiele sztywniejsze. Bez problemu obrabiam twarde stalowe śruby.
Zawsze większe i grubsze będą masywniejsze. Zależy jednak wiele w/g mnie od naostrzenia noża. To jest chyba decydujący czynnik wpływający na łatwość obróbki. Ja jednak w przeciwieństwie do Ciebie odsuwam się coraz bardziej od noży ze spiekiem, na rzecz płytek. Bardzo precyzyjne i ostre kąty natomiast wykańczam HSS.
gelorad pisze:Muszę przyznać, że elegancki ten nożyk Ci wyszedł :grin: Gratuluję
Oglądając Twoje płytki widzę też, że sporo trzonków przed Tobą :razz: :mrgreen:
Coś na pewno jeszcze dorobię, ale nie w tej chwili. Mam na razie czym pracować więc ciśnienia nie ma. To nie był koniec natomiast tego noża. Żeby nie produkować narzędzi i zawalać coraz więcej miejsca, w zasadzie z premedytacją zrobiłem w nim długi trzonek. Teraz jego drugi koniec wykorzystałem jako centrownik. Nieraz trzeba pukać i pukać, aby ustawić np. cienką podkładkę w uchwycie, a cenny czas leci i nerwy też już nie te :).

Podejrzałem gdzieś kiedyś na jakimś amerykańskim filmiku, jak gościu dorobił i zaprezentował centrownik do takich czynności. Skopiowałem sobie sens działania tego ustrojstwa i zaadoptowałem na drugi koniec tego noża. Fajnie to działa - można popatrzyć na filmiku. Detal jest całkowicie demontowany gdyby trzeba mocno nóż wystawić poza imak.

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”