Zwykły gatunek 18G2A.m.j. pisze:Jaką stal użyłeś na trzonek? Zwykły pręt kwadratowy czy jakiś "special hi-fi deluxe edition"?
Jakie noże do LD 550
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 19
Choć odpwiedzi się nie doczekałem to tak, tylko nie taki jak myśliszsenio pisze:Zmajstrowałeś już coś ?

Z uwagi na imak szybkozmienny, przez to nowe możliwości całkowicie przeszedłem na noze 16x16, nie ma prównania. Dużo mniej drgań niż 12x12. Wszystko wydaje sie o wiele sztywniejsze. Bez problemu obrabiam twarde stalowe śruby.
Muszę przyznać, że elegancki ten nożyk Ci wyszedł

Oglądając Twoje płytki widzę też, że sporo trzonków przed Tobą

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
Widziałem. Też nawet chyba w tym temacie taką przystawkę prezentowałem. Robi kulki elegancko.gelorad pisze:Mój "trzonek" to jest uchwyt do toczenia kulek
Zawsze większe i grubsze będą masywniejsze. Zależy jednak wiele w/g mnie od naostrzenia noża. To jest chyba decydujący czynnik wpływający na łatwość obróbki. Ja jednak w przeciwieństwie do Ciebie odsuwam się coraz bardziej od noży ze spiekiem, na rzecz płytek. Bardzo precyzyjne i ostre kąty natomiast wykańczam HSS.gelorad pisze:Z uwagi na imak szybkozmienny, przez to nowe możliwości całkowicie przeszedłem na noze 16x16, nie ma prównania. Dużo mniej drgań niż 12x12. Wszystko wydaje sie o wiele sztywniejsze. Bez problemu obrabiam twarde stalowe śruby.
Coś na pewno jeszcze dorobię, ale nie w tej chwili. Mam na razie czym pracować więc ciśnienia nie ma. To nie był koniec natomiast tego noża. Żeby nie produkować narzędzi i zawalać coraz więcej miejsca, w zasadzie z premedytacją zrobiłem w nim długi trzonek. Teraz jego drugi koniec wykorzystałem jako centrownik. Nieraz trzeba pukać i pukać, aby ustawić np. cienką podkładkę w uchwycie, a cenny czas leci i nerwy też już nie tegelorad pisze:Muszę przyznać, że elegancki ten nożyk Ci wyszedłGratuluję
Oglądając Twoje płytki widzę też, że sporo trzonków przed Tobą![]()

Podejrzałem gdzieś kiedyś na jakimś amerykańskim filmiku, jak gościu dorobił i zaprezentował centrownik do takich czynności. Skopiowałem sobie sens działania tego ustrojstwa i zaadoptowałem na drugi koniec tego noża. Fajnie to działa - można popatrzyć na filmiku. Detal jest całkowicie demontowany gdyby trzeba mocno nóż wystawić poza imak.