różnica wymiarów?

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: upadły_mnich » 26 wrz 2009, 15:07

to i ja wtrące 3 grosze
Wierzę w powtarzalne i w miare dokładne pomiary suwmiarką 10-20-to letnią np. VIS-a
Ja taką mialem w pracy, pomiary moje byly wielokrotnie sprawdzane przez inną osobę i inną suwmiarką. Nie było problemów. Co prawda suwmiarka była z działką 0,05mm ale pomiarów byłem pewny. Corocznie pod groźba utraty premii przechodzila przeglad i wzorcowanie w izbie pomiarowej. Używana była ciągle do tego stopnia, że jak mi zabierali na tydzień to zastanawialem się nad urlopem.
Nie wierzę, że tego typu suwmiarki (ktos wspominal o Mitutoyo) po góra 2 latach wyrzuca sie na smieci. :shock: Jakoś na allegro wcale nie ma ich za wiele a i tak dziwnie są droższe od nowej chińszczyzny.
Jesli suwmiarkę po 2 latach jeden z kolegów wyrzuca to byc moze jest to Topex i wtedy ja mam pytanie dlaczego tak długo ja trzyma?

sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Tagi:

zdzicho
Posty w temacie: 6

Post napisał: zdzicho » 26 wrz 2009, 21:55

Przeczytaj dokładnie mój post ,bo coś pokręciłeś( nigdzie nie pisałem ,że je wyrzucam-ja je reanimuję , jesli się da) ).
clipper7 pisze:Nie bardzo rozumiem wypowiedzi kolegów. Czy nikt nie miał zajęć z metrologii ?
Dokładność pomiaru określa dokładność miernika a nie zdolności supermena osoby mierzącej. Jeżeli chodzi o suwmiarkę, to biorę dokumentację od Mitutoyo i czytam : dokładność ± 0,02 mm. I kropka. Jeżeli mierzymy prawidłowo wałek Φ 10 mm (idealny), to możliwy jest wynik od 9,08 do 10,02 i każdy jest prawdziwy. Do tego producent podaje często błąd odczytu, np. ± 1 na ostatniej wyświetlanej pozycji, błąd powtarzania itp, czego tutaj nie uwzględniłem. To, że ktoś wierzy, że jest w stanie odczytać wynik dokładniej (co często jest prawdą) jest kwestią jego przekonań w tym względzie, ryzyko błędu jest po jego stronie.
Masz rację ,ale tylko częściowo. Ten błąd podany w dokumentacjiwynika z tego ,że dla serii suwmiarek istnieje tolerancja wykonania i stąd w grupie suwmiarek możesz mieć rozrzut wskazań w tych granicach. Ponadto patametr ten dotyczy całego zakresu pomiarowego i wszytkich rodzajów pomiarów (wewnetrznych ,zewnętrznych ,uskoków i głębokości). W przedziałach cząstkowych dokładnosc pomiaru będzie większa.
Dla konkretnej suwmiarki i określonego pomiaru można uzyskać znacznie większą dokładmość ,niż podana w dokumentacji ( zawsze możesz uwzględnić poprawkę-o ile znasz błąd)).

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pukury » 27 wrz 2009, 00:21

witam.
na ten przykład wiem że jak mierzę otwór to suwmiarka " pokazuje " mi 0,15 więcej niż jest .
nawiasem mówiąc ma 20 lat i mierzy całkiem , całkiem - to wis .
oczywiście mam kilka innych do " różnych " celów .
co jakiś czas biorę mikrometr i sprawdzam - czy to ja ślepnę - czy suwmiarka się rozkalibrowała .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

witkowski.a
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: witkowski.a » 08 kwie 2010, 21:23

jezeli w zakładzie jest wdrożone iso 9000, przeprowadza się analize MSA dla narzędzi pomiarowych i się określa czy dane narzędzie pomiarowe nadaje się czy nie, wałki można mierzyć również metrem krawieckim

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: dziabi3 » 12 kwie 2010, 22:50

panowie suwmiarka elektroniczną jak ktoś się bawi i czuje ja to można cuda pomierzyć

wiadomo każda suwmiarka oszukuje miedzy pomiarem otworu a wałka tylko trzeba wiedzieć ile i po sprawie

trzeba też uwzględniać chropowatość powierzchni

bo nieraz wystarczy dotknięcie papierem wałka i już 0.05 mniej

ale to przy partackim toczeniu

bo u mnie wszystkie powierzchnie wychodzą na szkło tylko trzeba sobie płytki dobrać odpowiedni, poświecić się i samemu zajechać do sklepu

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”