Zagadkowy zawod, zagadkowe urzadzenie :)

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

Primoza2007
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Primoza2007 » 25 mar 2010, 16:40

pprzemo88 pisze:zawod na wymarciu choc istnieje w zakladach gdzie sa obrabiane duze elementy np: korpusy
??
Wytaczarka to nic innego jak frezarka pozioma ze stołem obrotowym a zawód nie jest i nie będzie na wymarciu. Fakt że wytaczarka potrafi więcej. Wszystko zależy zawsze od profilu produkcji.

W rozmiarze siła: Hartford Blockbuster PRO-3210 - 3000x2100x1070,42kW,35t

Tagi:

Autor tematu
vv3k70r
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9

Post napisał: vv3k70r » 26 mar 2010, 01:41

Koledzy... urzadzenia ktore nazywamy od 2005 roku tymi nieszczesnymi wytaczarkami wymarly dawno temu.

Wymarly poniewaz dzisiejsze frezarki sa wystarczajaco dokladne, a na wyposazenie weszly glowice skrawajace z cudami w srodku, ktore wlasnie te maszyny zastapily.
Jak pierwszy raz dostalem do reki te narzedzia to sie zastanawialem czy to na pewno do frezarki ma pasowac, czy jakas modelarska tokarke do tego przywioza. Pasowalo do frezarki :D

Ale jak zyje to pierwszy raz widze zeby ktos to nazwal wytaczarka CNC, wytaczarka wogole, a frezera co to obsluguje wytaczarzem, albo wytaczaczem.

A co do pracy przy tym... Jesli jakas firma trzyma do dzis na produkcji takiego drila to znaczy ze ma problemy z modernizacja i jest byle jak zarzadzana.

Te maszyny to dinozaury, a najdluzszy okres amortyzacji narzedzia jest 5 letni. Czyli starszych urzadzen po prostu sie nie spotyka, bo czesci mozna do nich mozna zdobyc tylko kanibalizujac inne maszyny.
Oczywiscie mowie o normalnej, ekonomicznej produkcji, a nie o niskonakladowej, warsztatowej, bo w warsztacie te maszyny nie chodza na 3 zmiany.

Wracajac do sedna... kogo zatrudniaja do rekrutacji ze tworzy takie potworki jezykowe.
bumeluję

WIN
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Post napisał: WIN » 27 mar 2010, 01:17

A co do pracy przy tym... Jesli jakas firma trzyma do dzis na produkcji takiego drila to znaczy ze ma problemy z modernizacja i jest byle jak zarzadzana.
Co do "wytaczarki CNC" to trochę przesadzone stwierdzenie ale gratuluję koledze pomysłowości jeżeli duży korpus gdy ma jednostkowa produkcje będzie pchał na CNC.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jasiu... » 27 mar 2010, 16:17

vv3k70r pisze:Koledzy... urzadzenia ktore nazywamy od 2005 roku tymi nieszczesnymi wytaczarkami wymarly dawno temu.
No właśnie, że nie wymarły. Zostały obudowane elektroniką, ale nie tylko nie wymarły, ale mają się bardzo dobrze. Oczywiście obrabiarki się zmieniają. Dawna tokarka zaczyna frezować (A choćby CTX beta 1250 TC firmy DMG) ale wytaczarki (niektórzy będą się upierać przy wiertarko-frezarce) nie zastąpi nic.

I dalej potrzebny będzie fachowiec, który będzie umiał przewidzieć specyficzną dla tej maszyny obróbkę. I sobie obejrzyj - a są korpusy jeszcze większe. I na czym to zrobisz?

Autor tematu
vv3k70r
Posty w temacie: 9

Post napisał: vv3k70r » 27 mar 2010, 19:10

Ta maszyna dalej nazywa sie mill, i dalej obsluguje ja frezer.

Czekam na ogloszenie gdzie do obslugi plotera CNC bedzie potrzebny "ploterz".

A maszyna CNC czym sie rozni od normalnej? Przeciez ma tryb manualny... to ze dodatkowo ma jeszcze komputerek i silniczki co to popyachaj to jest szczegol techniczny. Zasadniczo frezarka to dalej frezarka, obsluguje ja frezer. Nie fryzjer, nie kapelusznik i nie wytaczarz.
bumeluję

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 27 mar 2010, 20:21

vv3k70r pisze: Zasadniczo frezarka to dalej frezarka, obsluguje ja frezer.
A kto wg Ciebie obsługuje zataczarkę? :-)

wladca-swiata

Post napisał: wladca-swiata » 27 mar 2010, 21:43

Dawno nie wypowiadałem się na tym forum, ale ten temat jest fajny i nie wytrzymałem. Znalazłem masę ofert sprzedaży nieistniejących maszyn w internecie, w tym też nowych. Rzecz warta uwagi. Cóż takiego niebywałego jest w nazwaniu kogoś wytaczarzem? Nie wiem. Zakładam, że jeśli naszą hipotetyczną, bo nieistniejącą wytaczarkę CNC obsługuje człowiek, który wcześniej pracował i uczył się na frezarce to będzie frezer, ale jeśli człowiek uczył się na wytaczarce i tylko taką maszynę obsługiwał to czy błędem będzie nazwanie go wytaczarzem? Cóż, zawód mocno specjalizowany. A czy słyszeliście o elektroinstalatorze maszyn latających? Nie? Ale taki zawód istnieje. Była nawet szkoła o tym profilu, i co? Ano nic. Rynek się zmienia, przez to, że technologie stają się coraz bardziej skomplikowane siłą rzeczy pojawiają się zawody bardziej specjalizowane.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 27 mar 2010, 23:10

Zataczarkę obsługuje tokarz.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 28 mar 2010, 10:56

BYDGOST pisze:Zataczarkę obsługuje tokarz.
Wprawdzie to dość ryzykowne iść tą drogą, zwłaszcza gdy pojawią się kolejne maszyny np dłutownica czy strugarka, ale jednak zataczarkę obsługuje zataczarz. Ewentualnie tokarz-zataczarz lub szlifierz-zataczarz.

Awatar użytkownika

gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gelo » 28 mar 2010, 19:45

vv3k70r pisze:Ta maszyna dalej nazywa sie mill, i dalej obsluguje ja frezer.

Czekam na ogloszenie gdzie do obslugi plotera CNC bedzie potrzebny "ploterz".

A maszyna CNC czym sie rozni od normalnej? Przeciez ma tryb manualny... to ze dodatkowo ma jeszcze komputerek i silniczki co to popyachaj to jest szczegol techniczny. Zasadniczo frezarka to dalej frezarka, obsluguje ja frezer. Nie fryzjer, nie kapelusznik i nie wytaczarz.
Jak to mowia: "Glupi sie urodziles i glupi umrzesz..."
Otwory w korpusach mozna frezowac lub wytaczac.... Frezarka ma zalozony frez a wytaczarka wytaczak... Dla ludzi z branzy roznica jest oczywista i klarowna.
Ale widac kolega swiatowy i uznaje tylko angielskie nazewnictwo i szuka dziury w calym.

Skoro firma szuka wytaczarza to pewnie nie ma MAZAKA lub innej drogiej zabawki tylko zwykla wytaczarke.
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”