"biurkowa" stalowa skrecana
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 79
- Kontakt:
właśnie tak, ale domyślnie chyba są osie z obrazka 5.22
[ Dodano: 2010-03-15, 13:25 ]
niom i sparło się wszystko w pieniądze jak to zazwyczaj bywa. przekalkulowałem co nieco i wychodzi ze potrzebuje jeszcze ze 5-6 stówek a 2,5 to absolutne minimum żeby to odpalić

[ Dodano: 2010-03-15, 13:25 ]
niom i sparło się wszystko w pieniądze jak to zazwyczaj bywa. przekalkulowałem co nieco i wychodzi ze potrzebuje jeszcze ze 5-6 stówek a 2,5 to absolutne minimum żeby to odpalić
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- Kontakt:
planuje ze będzie tam jeszcze stół teowy. przynajmniej mam nadzieje ze kiedyś tam się pojawi
a poza tym będzie tam moje wrzecionko z innego tematu a ono jest średnicy otworu w uchwycie na długości 55mm więc można będzie dopasować
[ Dodano: 2010-03-21, 13:51 ]
świeża relacja z montażu krańcówek. rozważałem czujki zbliżeniowe, ale stanęło no honeywellu i omronie (wygrzebane z kartonów).
krańcówki na krzyżu XZ

Na Y

Na Z

[ Dodano: 2010-04-01, 20:19 ]
Kolejny apdejt
przyszły kółecka i pasecki
zobaczę, może mi się uda w sobotę podjechać na tokarkę i obrobić

[ Dodano: 2010-04-04, 21:32 ]
kółecka obrobione i zamontowane. pasek na x za krótki
będę się pytać czy jest opcja wymiany.

mały odstęp od konstrukcji
[ Dodano: 2010-04-05, 23:01 ]
i co tu taka cisza? ani nikt swojego fe nie wyrazi ani nic

[ Dodano: 2010-03-21, 13:51 ]
świeża relacja z montażu krańcówek. rozważałem czujki zbliżeniowe, ale stanęło no honeywellu i omronie (wygrzebane z kartonów).
krańcówki na krzyżu XZ

Na Y

Na Z

[ Dodano: 2010-04-01, 20:19 ]
Kolejny apdejt

zobaczę, może mi się uda w sobotę podjechać na tokarkę i obrobić

[ Dodano: 2010-04-04, 21:32 ]
kółecka obrobione i zamontowane. pasek na x za krótki

mały odstęp od konstrukcji

[ Dodano: 2010-04-05, 23:01 ]
i co tu taka cisza? ani nikt swojego fe nie wyrazi ani nic

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Maszynka wygląda naprawdę imponująco, gratulacje. Uruchamiałeś już ją? Zastanawia mnie jak silniczki te sobie z nią poradzą - sam jestem w trakcie projektu maszyny do lekkich prac na niewielkich silnikach 0.5Nm (akurat takie mam) i wciąż się waham między śrubą M10 (w teorii większe przełożenie) a trapezową 10x2 lub 12x3.
I pytanie odnośnie łożyskowania śrub - dobrze zrozumiałem, że śruba jest po prostu osadzona w łożysku bez żadnego podtaczania? W jaki sposób została wzdłużnie unieruchomiona? Na zdjęciach jakoś nie mogę się dopatrzyć żadnych nakrętek ani nic w tym stylu.
I pytanie odnośnie łożyskowania śrub - dobrze zrozumiałem, że śruba jest po prostu osadzona w łożysku bez żadnego podtaczania? W jaki sposób została wzdłużnie unieruchomiona? Na zdjęciach jakoś nie mogę się dopatrzyć żadnych nakrętek ani nic w tym stylu.
-
- Kontakt:
Ośki chodzą z palca czyli kładę palca na paski ruszam i ośka idzie, uruchamiać będę jak skomponuje sterownik zintegrowany z kompem.
co do śrub zależy na co chcesz maszynkę, jak doświadczalna to zwykłe wystarczą a jak na coś lepszego to trapez.
śruby owszem są podtoczone, idealnie na wymiar, dlatego nie ma luzu wzdłużnego ale zamontowane wbrew wszelakim zasadom a la 2 łożyska skośne ze strony napędu i tp. jedyna śruba zamocowana na sztywno to ta pod stołem bo tam jest napędzana nakrętka.
Tu widać łożysko
przy zbliżeniu jest z kołnierzem i kołnierz akurat jest z drugiej strony

co do śrub zależy na co chcesz maszynkę, jak doświadczalna to zwykłe wystarczą a jak na coś lepszego to trapez.
śruby owszem są podtoczone, idealnie na wymiar, dlatego nie ma luzu wzdłużnego ale zamontowane wbrew wszelakim zasadom a la 2 łożyska skośne ze strony napędu i tp. jedyna śruba zamocowana na sztywno to ta pod stołem bo tam jest napędzana nakrętka.
Tu widać łożysko

-
- Kontakt:
na ten stół planuje jeszcze położyć teowy chyba z profili tych takich fajnych. maszynka będzie na swoim oddzielnym wózku i w sumie może się sypać pod nią konstrukcja przewiduje ze na łożyska i walki od Y dużo nie nasypie bo są schowane pod stołem.
a poza tym mam zaprojektowana nasadkę dmuchająco-podświetlającą z plexy która będzie chyba pierwszym projektem na niej zrobionym.
a poza tym mam zaprojektowana nasadkę dmuchająco-podświetlającą z plexy która będzie chyba pierwszym projektem na niej zrobionym.