Cnc Zakmet HP 1650 - cięcie tlenem

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 01 mar 2010, 21:23

przy normalnym palniku ( nie perun , czy pomet ) płynne przebijanie działa od 50mm najskuteczniej.
Objawia sie to tym że nie ma uderzenia ciśnienia tlenu tnącego a tylko narasta stopniowo w określonym czasie, który się samemu ustawia.
W jednym przypadku ustawia się go cyfrowo a w innym analogowo.
Dlaczego 50mm … wszystkie normalne palniki do 50mm nie potrzebują płynnego przebijania mieć włączonego. Po wyżej tak.
Chyba że maszyna ma kiepskie osiągi na serwach to wówczas można zejść do 40mm.
Poprawnie działający układ płynnego przebicia zaczyna od ciśnienia 0,8bar do … do max. ustawionego.

Gwałtowne uderzenie tlenu obkleja dyszę szlaką , gdyż się ona odbija prawie pionowo w górę.
Od czego to zależy … więc wyjaśniam.
Po skrócie , od kąta wylotu gazu palnego , ilości otworów wylotowych i od dynamiki napędów.
Sam palnik … nie specjalnie ma tu wiele do powiedzenia ale do niego są w większości dopasowywane dysze.
Są też inne drobne czynniki jak np. miejsca uszczelnień z kształtem przejść z jednej średnicy w drugą , czyli np. po między palnikiem a dyszą.
Takie „pierdółki” rok temu zrobiły mi dużo problemu bo maszyna na dyszach starego typu ( MACH3S ) przebijała się bez miękkiego startu przez 100mm bez problemu.
Gdy dysze zmieniono na „nowej generacji” nie potrafiła się już przebić przez 60mm.
Długo nad tym myślałem , obliczałem a gdy zrobiłem te samą dyszę ale z innymi kątami to przebijała się bez najmniejszego problemu.
Ale spadła szybkość cięcia o ok. 15%.

to tak w skrócie ... :grin:

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Tagi:

pandabera
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7

Post napisał: pandabera » 02 mar 2010, 16:02

Tak jak pisał cnccad. Na każdy milimetr grubości blachy przypada 1s podczas procesu grzania jeśli są małe detale to te czasy są dużo mniejsze np. dla blachy #20 wystarczy spokojnie 10s na grzanie.
A co do zakmetu... za dopłatą były montowane tzw. zawory do płynnego przebijania różniły się tym że były trochę wyższe od standardowych i w sofcie masz Płynne przebijanie jeśli masz zawór to ustawiasz na TAK a jeżeli nie masz to zostawiasz NIE> Ten właśnie zawór regulował ciśnieniem podczas przebijania.
nic na siłe

Kopiusz
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Kopiusz » 30 maja 2012, 20:12

Mam pytanko, bo nigdy tego automatycznie nie ustawiałem.

Wysokość odjazdu, to wysokość palnika nad blachą? Czy do czego to służy? :)

pandabera

Post napisał: pandabera » 30 maja 2012, 21:14

Jest to wysokość podnoszenia palnika podczas przebijania o ile się nie myle
nic na siłe

Kopiusz
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Kopiusz » 30 maja 2012, 21:39

Aha, czyli podczas grzania blachy czy już po zrobieniu jeziorka i wówczas kiedy zaczyna dojazd robić? Tutaj wysokość jest w mm prawda? Czyli 0006 to sześć mm? Jeszcze pytanie, prawdą jest, żeby podnosić na wysokość 0.5 x grubość blachy?

Pandabera, widzę, że sporo działasz na przecinarkach zakmetu. Mógłbyś mi powiedzieć, gdzie jest ustawienie wysokości palnika podczas normalnego cięcia? Bo zawsze robię to ręcznie i nie ukrywam, że wygodniej byłoby mi robić to automatycznie :)

pandabera

Post napisał: pandabera » 31 maja 2012, 15:41

Kopiusz pisze:Aha, czyli podczas grzania blachy czy już po zrobieniu jeziorka i wówczas kiedy zaczyna dojazd robić?
podczas startu maszyna podnosi się na zadaną wysokość(w trakcie przebijania) ustaw sobie cykle na 1. Powinno być dużo lepiej.
pytaj się innych co dużo więcej wiedzą :wink: podczas przebijania podnosiłem max do 15mm zazwyczaj 5-10mm i nie było żadnego problemu zakres jaki ciąłem to był najczęściej 10-60mm dla gazu czasem pow.
Kopiusz pisze:Mógłbyś mi powiedzieć, gdzie jest ustawienie wysokości palnika podczas normalnego cięcia?
W cutterach i portalach była montowana pojemnościowa kontrola wysokości (taki talerzyk) on odpowiadał za regulację palnika góra/dół podczas cięcia.
nic na siłe

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”