problemy ze spawaniem TIG
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
nawet nie chodzi o rure, w wiekszosci sa to dwie plytki lub dwie czesci wykonane na tokarce/frezarce i trzeba je "chirurgicznie" pospawac, a tu czasem nie wychodzi.Mariuszczs pisze:No a gaz w środku rury był osłonowy czy powietrze ?
P.S.
widze ze wsadzilem kijek w mrowisko,
nie bylo takiego zamiaru,
pozdrowienia
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
jak mi robi się pumeks podaję zamiast drutu do stali węglowej drutu nierdzewnego i problem znika
te poradę otrzymałem od "starego"spawacza rurociągów w stoczni
argumentował ten pumeks zwiększoną zawartością węgla -niejednorodnością materiału
i jest obojętne czy to st3s czy inne cholerstwo - czasami się zdarza
argumentował ten pumeks zwiększoną zawartością węgla -niejednorodnością materiału
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
dziekinumerek pisze:jak mi robi się pumeks podaję zamiast drutu do stali węglowej drutu nierdzewnego i problem znika
sprawdze przy najblizszej okazji
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam fakt że spawanie drutem nierdzewnym pozwoli uniknąć problemu porowania spoiny ale jeśli chodzi o wytrzymałość spawu to tu też będą różnice nie ma to może większego znaczenia w konstrukcjach nieobciążonych i niepracujących , myśle że warto wiedzieć poprostu że spawanie nie rodzimym materiałem wprowadza zmiany miejscowe w materiale co może doprowadzić do pęknięć , to tak z doświadczenia pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
problem jeszcze powstaje przez zendre ale jesli material jest oczyszczony to tego raczej niema, dodatkowo może byc to wina za dużego ciepła/zbyt dużego skupienia łuku (co by wyjasniało zmiane spawarki i brak problemu natomiast w większości przypadków jest to niestety zbyt duża zawartosc węgla jak bylo napisane wczesniej. jest to porpostu wina materiału który w różnych miejscach posiada różną ilośc węgla
141 T BW 1.1 S t5.0 D60.3 H-L045 ss nb
141 T BW 8.1 S t1.2 D38.0 H-LO45 ss nb
141 T BW 8.1 S t1.2 D38.0 H-LO45 ss nb
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
Witam, jeżeli macie problemy z "porowaniem" przy spawaniu czarnej stali polecam założyć soczewkę gazową (np. coś takiego http://allegro.pl/soczewka-gazowa-tig-1 ... 54723.html ) zamiast zwykłego łącznika prądowego, zdecydowanie pomaga. Oczywiście trzeba się zaopatrzyć również w odpowiednie dysze gazowe.