moja pierwsza frezarka

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

KuchateK
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: KuchateK » 24 sty 2010, 01:45

sgrucha4 pisze:witam po przerwie
mam takie pytanie odnosnie tych silnikow http://allegro.pl/item881497069_3_nm_3a ... k_vat.html czy moge je sprawdzic jakims domowym sposobem np;bateryjka (jaka) i jakie kolory pod nia podlaczyc (jakie pod + a jakie pod -).
dzieki.
Możesz. Ale silnik po przyłożeniu napięcia wykona "w porywach" tylko jeden krok. Trochę się trzeba nagimnastykować żeby tak coś sprawdzić i IMHO przy nowych silnikach nie ma kompletnie sensu. Ewentualnie przy zakupie używek "gdzieś tam" można sprawdzić czy nie jest np. spalony albo czy to na pewno krokowy.
bartuss1 pisze:bateryjke to se mozesz na język postawic :P
na wyjsciach sterów zazwyczaj jest 50 - 70V, nie jestem elektrykiem ale tyle mi wiadomo
To napięcie nic nie znaczy w odniesieniu do powyższego pytania.

Tagi:

Autor tematu
sgrucha4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11

Post napisał: sgrucha4 » 24 sty 2010, 11:06

a czy sterownik z 1/2 kroku będzie dobry? czy lepiej 1/4,1/8 kroku bo ponoć z takim krokiem pracują ciszej i płynniej.czy dużej rożnicy nie ma?

Awatar użytkownika

luber
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: luber » 24 sty 2010, 12:40

Zdecydowanie przy silnikach bi/unipolarnychlepiej zastosować sterowniki z mikro krokiem przynajmniej 1/4
ponieważ w pracy pół krokowej maksymalna rozdzielczość to 400impulsów/obrót to przy napędzie 1:1 na śrubę np.16x4 daje pracę impulsową co 0,01mm.
Tutaj haczyk ponieważ taka rozdzielczość jest wystarczająca do większości zadań ale praca "płynna" wygląda jak mnóstwo szarpnięć gdzie jest wykonywany skok z punktu 0.01 do sąsiedniego oddalonego na jednej osi o kolejne 0,01mm frez zostaje chwilkę w tym punkcie i za moment dokonuje kolejnego skoku w prawie zerowym czasie i znów staje.
Jest to tym bardziej wyraźnie im mniejsza jest prędkość czyli podczas obróbki materiałów "twardych" taka praca może dawać się weznaki frezom łożyską wrzeciona oraz mechanice maszyny.
Do redukcji tego efektu stosuje się przekładnie mechaniczne lub zagłębianie się w mikro kroki.
Zbytnie zwiększenie rozdzielczości może spowodować ,że silnik przy interesującej nas prędkości "przelotowej" wyjdzie poza swoją optymalną charakterystykę pracy.
( wiadomo ,że krokówki mają największy moment "trzymający" przy niższych częstotliwościach)
Jeszcze jedna sprawa to, to czy będziemy rozdzielczość zwiększać mechaniką czy mikrokrokami.
Wykres charakterystyki pracy silnika jest zazwyczaj robiony dla sterowania pełno lub pół krokowego, głośno się o tym na forum nie mówi ale im bardziej idące mikrokoki tym mniejszy moment „trzymający” się uzyskuje podczas stabilnej pracy.
Zaletą mikrokoków jest zmniejszenie głośności pracy silnika poprzez zwiększenie jego rozdzielczości co daje bardziej płynną pracę.

Najrozsądniejsze według mnie podczas budowy frezarki jest użycie przekładni mechanicznej na co składa się skok śruby +przekładnia np. na pasku zębatym(tu zyskujemy zwiększenie mocy napędów i zwiększenie rozdzielczości) i mikro kroki ale w rozsądnym do potrzeb zakresie( a tu zyskujemy większą rozdzielczość i cichszą pracę silników).
Wiadomo że sterowniki chwalą się parametrami mikro kroków idących do 1/128 lub więcej co w niektórych zastosowaniach silników krokowych jest niezbędne.

PS. jeśli się mylę proszę o poprawienie mojej wypowiedzi.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 24 sty 2010, 13:28

na m542 czy m880 zazwyczaj ustawiam podział 1:10, a przy napędach na listwach zebatych 1:30, a wszystko po to zeby nie szarpalo stukało itd,
sterownik alfa 3g zdaje sie ma 1:8 tez ujdzie w tłoku, a przy bardzo małym podziale najlepiej stosowac reduktory ale to sie wiąze z małą prędkościa pracy, cos za cos
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
sgrucha4

Post napisał: sgrucha4 » 26 lut 2010, 09:40

a czy takie sterowanie http://allegro.pl/item932774819_sterown ... zasil.html bedzie dobre dla tej maszynki czy lepiej zainwestowac w cos lepszego.i czy bede mogl uzyskac wieksze predkosci niz nasterowniku alfa 3g ?
pozdrawiam.

grze

Post napisał: grze » 26 lut 2010, 20:40

Gdzyby komuś chcialo się, w sposób łopatologiczny opisać laikow co to takiego sterownik jaką pełni funkcję itd....

piwkot
Posty w temacie: 3

Post napisał: piwkot » 27 lut 2010, 17:24

hmm, najprościej... Jak pewnie wiesz silnik krokowy charakteryzuje się tym że nie kręci się ciągle tylko krokowo np. pół obrotu do przodu, obrót do tyłu, dwa obroty do przodu itd. .. jeśli podłączysz taki silnik do prądu to nie będzie działał. Sterownik jest do tego żeby sygnały wysyłane z komputera "przerobić" na taki sygnał dla silnika, żeby wiedział o jaki kąt ma się obrócić i w którą stronę. Filozofia :roll:

Autor tematu
sgrucha4

Post napisał: sgrucha4 » 27 lut 2010, 17:38

czy ktos moze odpowiedziec na moje pytanie i mi cos doradzic?

piwkot
Posty w temacie: 3

Post napisał: piwkot » 27 lut 2010, 17:54

Ja bym nie ufał temu sterownikowi. Niby ma mikrokrok i inne bajery, ale jak dla mnie to jakiś podejrzany jest. Gdyby był dobry to za tę cenę nikt by nie kupował innych ;) Ja dla silników 1,9 Nm próbuje się zmieścić ze sterowaniem w 700 stówkach i jest ciężko :(
Wydaje mi się, że właśnie alfa 3g jest najlepszym wyborem jeśli chodzi o stosunek cena/jakość , tylko te prędkości mogłyby być ciut większe...

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 27 lut 2010, 18:31

sgrucha4 pisze:czy ktoś może odpowiedzieć na moje pytanie i mi cos doradzic?
popytaj sprzedającego na jakim układzie scalonym stworzony.
jakieś maławe podejrzane to pudełecko choć podawane parametry ciekawie się prezentują
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”