Program Maxnc
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
Program Maxnc
Czy ktoś używa programu Maxnc ?. Ja kupiłem kiedyś sterownik i ten własnie program w firmie o tej samej nazwie. Sterownik unipolarny stał się trochę za skormny do moich ,wymagań zastąpiłem bipolarnym, lecz wersja programu który posiadam nie przewiduje innego sterownika. Może ktoś ma wersję bipolarną , chętnie się zamienię , mogę rówmież odsprzedać sterownik. Ten program występuje również pod nazwą TMG.
[ Dodano: 2004-10-15, 15:07 ]
Czy ktoś używa jeszcze programów dosowskich do sterowania maszyn ?
Jeżeli używacie to jakich.? Ja ciągle pracuję w dosie i uważam że jako sterownik jest to najtańsze rozwiązanie i bardzo bezpieczne. Jako komp wystarczy pentium 200 które jest prawie darmo, a wymagania dos pokrywa z ogromną nadwyżką.
Chętnie wymienię uwagi - a może takimi antykami już nikt się nie zajmuje.
pozdrawiam pablo004
[ Dodano: 2004-10-15, 15:07 ]
Czy ktoś używa jeszcze programów dosowskich do sterowania maszyn ?
Jeżeli używacie to jakich.? Ja ciągle pracuję w dosie i uważam że jako sterownik jest to najtańsze rozwiązanie i bardzo bezpieczne. Jako komp wystarczy pentium 200 które jest prawie darmo, a wymagania dos pokrywa z ogromną nadwyżką.
Chętnie wymienię uwagi - a może takimi antykami już nikt się nie zajmuje.
pozdrawiam pablo004
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Używam do sterowania wyłącznie programów DOS. Mam kilka aplikacji napisanych własnoręcznie w turbobasicu i visual basicu for DOS i różne programy z sieci. Chyba niewielu słyszało o VB for DOS, programie powstałym w 1991 roku. Do popędzania frezarek wystarczy mi komputer 386 z 4 mb pamieci. Przy dużych robotach maszyna potrafi pracować po kilka dni i bardzo dobre jest stosowanie drugiego komputera tylko dla maszyny.
Pliki szykuję w programach CAD i w postaci G code przenoszę na komputer roboczy.
Nie mam niestety MAXNC , ale znam trochę wersję demo TMG. Może któryś z kolegów zna sposób na wysterowanie sterownika bipolarnego z programu dla sterowników unipolarnych. Teoretycznie powinno być to możliwe ale nigdy tego nie próbowałem.
pltmaxnc
Pliki szykuję w programach CAD i w postaci G code przenoszę na komputer roboczy.
Nie mam niestety MAXNC , ale znam trochę wersję demo TMG. Może któryś z kolegów zna sposób na wysterowanie sterownika bipolarnego z programu dla sterowników unipolarnych. Teoretycznie powinno być to możliwe ale nigdy tego nie próbowałem.
pltmaxnc
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Przy sterowniku niededykowanym jest to możliwe bez żadnych problemów. Ale kiedy sterownik jest przeznaczony do pracy z konkretnym programem może być problem - program sprawdza czy ma podłączony właściwy sterownik. Inaczej, jeżeli sterownik podłączony do LPT nie powinno być problemu, natomiast przy RS232 potrzebna jest znajomość protokołu transmisji.pltmaxnc pisze:... Może któryś z kolegów zna sposób na wysterowanie sterownika bipolarnego z programu dla sterowników unipolarnych. Teoretycznie powinno być to możliwe ale nigdy tego nie próbowałem...
pltmaxnc
W konstrukcjach opartych o LPT i sterowanie krok/kierunek nie ma żadnych problemów przy podłączaniu obu typów sterowania, najwazniejsze aby dobrze skonfigurować połączenie.
-
NIE, nie pytam z której strony igła ma ucho ...............
Problem polega na tym że z programu bipolarnego otrzymuję zawsze tylko dwa sygnały step i dir.
Program z wyjsciem fazowym podaje w tym przypadku cztery sygnały nastepujące po sobie lub w przypadku półkroku częściowo pokrywające sie. Oczywiście podłączony silnik jakoś się obraca, nie wiem tylko czy we właściwy sposób. Moje pytanie brzmi , jak podłączyć dwa wejścia do czterech wyjść z portu LPT . Nigdy tego nie próbowałem na poważnie , może jest jakaś metoda.
Załóżmy że program nie sprawdza czy ma podłączony właściwy sterownik.
Problem polega na tym że z programu bipolarnego otrzymuję zawsze tylko dwa sygnały step i dir.
Program z wyjsciem fazowym podaje w tym przypadku cztery sygnały nastepujące po sobie lub w przypadku półkroku częściowo pokrywające sie. Oczywiście podłączony silnik jakoś się obraca, nie wiem tylko czy we właściwy sposób. Moje pytanie brzmi , jak podłączyć dwa wejścia do czterech wyjść z portu LPT . Nigdy tego nie próbowałem na poważnie , może jest jakaś metoda.
Załóżmy że program nie sprawdza czy ma podłączony właściwy sterownik.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Jak uzyskać sterowanie fazowe z sygnałów step/dir -> w plikach pdf są podpowiedzi jak można to rozwiązać.
Ale odwrotnego rozwiązania, czyli fazowe na step/dir nie spotkałem w sieci. Potrzebny jest układ logiczny który będzie wykrywał kierunek na podstawie kolejnych sekwencji fazowych a każda zmiana sekwencji powoduje wygenerowanie sygnału kroku.
Ale odwrotnego rozwiązania, czyli fazowe na step/dir nie spotkałem w sieci. Potrzebny jest układ logiczny który będzie wykrywał kierunek na podstawie kolejnych sekwencji fazowych a każda zmiana sekwencji powoduje wygenerowanie sygnału kroku.
- Załączniki
-
- step2phase.pdf
- (24.79 KiB) Pobrany 588 razy
-
- stepdirh.pdf
- (27.21 KiB) Pobrany 856 razy
-
Dzięki za informacje. Przeglądając str. www.maxnc.com znalazłem informacje że firma posiada wersję programu step, dir. Jeżeli PABLO004 kupił u nich program fazowy to myslę że powini mieć jakiś upgrade za niewielkie pieniądze, ew trzeba poszukać w sieci może będzie. pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Tylko się rzucił , czy może robiłeś na nim (+L298)Rzucił mi sie na oczy scalak L6506
Będę chciał go wykorzystać do sterownika MM2001 z
http://gm.cnc.free.fr/en/index.html
do cięcia styropianu
pozdrawiam
Wojtek
mawwo
504-045-238
Wojtek
mawwo
504-045-238