witam mam takie pytanie czy cała elektronika sterująca maszyną może być upchnięta w jednej skrzynce czyli transformator zasilający zasilacz sterowników sterowniki falownik płytka bazowa oraz kontroler smc4d i czy wszystkie kable zasilające silniki wrzeciono i kable od krańcówek mogą być przeciągnięte w jednej prowadnicy mój problem polega na tym ze jak załączę głowice to silniki przestają trzymać moment jak dam jazdę referencyjną to wyłącza się głowica i silniki zaczynają trzymać jak włączę falownik bez obciążenia to wszystko jest ok jak tylko głowica zacznie się rozpędzać to kicha albo jak włączę głowicę i pomału ją rozpędzę to działa a w momencie wyłączenia głowicy silniki znowu przestają trzymać. nie wiem czym to jest spowodowane czy falownik wali jakieś zakłócenia czy transformator
albo konfiguracja programu program to cncgraf
problem z elektroniką
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Można wszystkie podzespoły sterowania umieścić w jednej obudowie pod warunkiem zachowania odpowiednich reguł np. ułożenia okablowania, lokalizacji transformatorów czy kierunku przepływu powietrza z wentylatora. Kable w prowadniku można prowadzić we wspólnej wiązce ale poszczególne grupy sygnałów powinny być ekranowane. Oczywiście nie można zapominać o zerowaniu, zwłaszcza jeśli pracujemy z falownikiem.
Może Kolega zamieści fotki sprzętu?
Może Kolega zamieści fotki sprzętu?