Frezarka CNC - aluminiowa - budowa - v. 2.0
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
Ostatecznie pole robocze wyszło tak (z lekkim zapasem):
X 460 mm
Y 350 mm
Z 105 mm (pod bramą) i 210 mm do narzędzia
Poprzednia wersja miała 360x260x80 mm
Planowanie płyty stołu frezarki oraz montaż czujnika wysokości narzędzia

I filmik z tej operacji
Pozdr
X 460 mm
Y 350 mm
Z 105 mm (pod bramą) i 210 mm do narzędzia
Poprzednia wersja miała 360x260x80 mm

Planowanie płyty stołu frezarki oraz montaż czujnika wysokości narzędzia

I filmik z tej operacji

Pozdr
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Bardzo dobry pomysł z planowaniem drewnianej płyty zamiast metalowego stołu. Chyba też wyrównam sobie podkładkę z PCV na którą naklejam materiał. W swojej maszynie obawiałem się właśnie tego kroku. Raczej nie widzę cięcia prawie identycznego obszaru w stalowej płycie.
Można wiedzieć co to za czujnik długości narzędzia? Nie chcę żeby to brać w sensie negatywnym, ale zainteresował mnie bo wygląda na projekt własny. Jest podpięty jako krańcówka?
Można wiedzieć co to za czujnik długości narzędzia? Nie chcę żeby to brać w sensie negatywnym, ale zainteresował mnie bo wygląda na projekt własny. Jest podpięty jako krańcówka?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
dobrze ze to tylko kress na małych posuwach, kiedys chyba w plazmie załozyłem jedną prowadnicę na belce, przy cieciu materiału wszystko ok, ale przy punktowaniu z drugiej "zetki" podpora zetki miała tendencje do odginania sie, co prawda rozpietosc belki była coś koło 2m a prowadnica hiwin w rozmiarze 25, przy takim malym poletku mogłes dolozyc te pare stówek
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
Masz rację, po obserwacji organoleptycznej, na Y raczej dołożę drugą prowadnicę, na zetce styknie jedna do tego co ja wycinambartuss1 pisze:dobrze ze to tylko kress na małych posuwach, kiedys chyba w plazmie załozyłem jedną prowadnicę na belce, przy cieciu materiału wszystko ok, ale przy punktowaniu z drugiej "zetki" podpora zetki miała tendencje do odginania sie, co prawda rozpietosc belki była coś koło 2m a prowadnica hiwin w rozmiarze 25, przy takim malym poletku mogłes dolozyc te pare stówek

Pozdr
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1