Tocenie pierścienia z płaskiego materiału
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 7
Tocenie pierścienia z płaskiego materiału
Witam !
Dysponuję małą tokarką ale mam niewielkie doświadczenie w jej obsłudze. Proste elementy potrafię wykonać. Czasami nawet za pierwszym razem.
Teraz potrzebuję wytoczyć z płaskiego pleksi o grubości 3 mm pierścień o wewnętrznej średnicy 30 mm i zewnętrznej 36 mm. Zamiast serii prób i błędów postanowiłem zasięgnąć waszej porady jak powinienem się do tego zabrać.
Dysponuję małą tokarką ale mam niewielkie doświadczenie w jej obsłudze. Proste elementy potrafię wykonać. Czasami nawet za pierwszym razem.
Teraz potrzebuję wytoczyć z płaskiego pleksi o grubości 3 mm pierścień o wewnętrznej średnicy 30 mm i zewnętrznej 36 mm. Zamiast serii prób i błędów postanowiłem zasięgnąć waszej porady jak powinienem się do tego zabrać.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
W zasadzie można to zrobić tak:
przygotuj materiał tak 38x38 mm zaznacz środek podeprzyj konikiem opierając o szczęki ,bo na pewno specjalnego zabieraka nie masz i obtoczysz powolutku na wymiar 36 mm ,możesz od razu z tego zamocowania stosując odpowiedni nóż odciąć taki pierścień , ale możesz z tym mieć problem. Jak masz wymiar zewnętrzny 36mm mocujesz to w szczękach zewnętrznych i wytaczasz ( odcinasz) środek na wymiar 30mm
przygotuj materiał tak 38x38 mm zaznacz środek podeprzyj konikiem opierając o szczęki ,bo na pewno specjalnego zabieraka nie masz i obtoczysz powolutku na wymiar 36 mm ,możesz od razu z tego zamocowania stosując odpowiedni nóż odciąć taki pierścień , ale możesz z tym mieć problem. Jak masz wymiar zewnętrzny 36mm mocujesz to w szczękach zewnętrznych i wytaczasz ( odcinasz) środek na wymiar 30mm
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Przy obróbce cienkich materiałów często stosuje się pewną sztuczkę. Obrabiany materiał umieszcza się między kawałkami grubszego, odpadowego i obrabia razem. Unika się w ten sposób wyłamań i innych niespodzianek. Przy plexi ważne jest dobranie parametrów obróbki w ten sposób, aby tworzywo nie topiło się, ma powstawać ładna, równa wstęga łamiąca się w dość długi wiór.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
Zbliżyliśmy się do drugiego pytania, które chciałem zadać.rynio_di pisze:To coś z rodzaju wytaczaka ...
Mam nóż ISO9 w rozmiarze 10x10. Próbowałem w celach edukacyjnych przeprowadzić wewnętrzne toczenie rury o średnicy 30-40mm. Zapewne popełniałem jakiś podstawowy błąd ale nóż opierał mi się dolną krawędzią o obrabiany materiał zanim ostrze miało szanse się z nim zetknąć. Nie wiem czy taki nóż służy tylko do toczenia elementów wielkości wiadra i w moim przypadku powinienem trochę zeszlifować jego dolną część. Może trzeba tak go zamocować aby ostrze znajdowało się ponad osią obrotu.
-
Zastanawiałem się nad kształtem tego noża. Podczas toczenia mogę go przesunąć tylko wzdłuż osi obrotu. Myślę, że powinien wykonać sobie taki nóż z okrągłego pręta zeszlifowując jego koniec do połowy grubości. Czy dobrze kombinuję ?rynio_di pisze:Ok. Tak robili zegarmistrze wtaczając szkiełka do zegarków,sposób dobry.
A jaki nóż ? To coś z rodzaju wytaczaka tylko tak zaostrzony co by w pierwszej fazie przecinał ( wytaczał) materiał po wymiarze 30 mm .
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Nie umiem robić rysunków więc nie wrzucę ci szkicu takiego noża. Tak możesz zeszlifować pręt do połowy, chodziło mi tylko o to by część noża która będzie odcinała ten pierścień była lekko wysunięta , np,przecinak jak ostrzę to: jak chcę aby odcięty detal był gotowy to nóż ostrzę tak aby krawędź po prawej stronie troszkę wcześniej odcinała. ( asymetria w ostrzu).