Moja pierwsza frezarka i biznes. Prosze o rady :)

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 01 paź 2009, 08:49

tanifon pisze:do modelowania karoserii, kopyt, form.. przyda się raczej coś solidniejszego... :)
Na coś takiego to trzeba mieć też i miejsce ,hale itd.. a z tym już bywa gorzej .
easy2002 pisze:Witam
ja cię nie mogę
Moja maszynka
http://allegro.pl/item753264764_frezarka_cnc.html
Ciągle żywa ...

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Tagi:

Autor tematu
hemi427
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7

Post napisał: hemi427 » 02 paź 2009, 08:28

No dzieki panowie za odp. sledze ebay i inne gieldy wiec rozwazam kupno np za granica.
Kupuje czesto w usa i tam dosc tanio mozna kupic fajne maszyny ale pojawia sie problem systemu miar...boje sie ze inny system metryczny bedzie zmuszal mnie do przeliczania modelu i ustawien maszyny.Moze raczej cos w pl albo niemczech poszukam.
Mysle ze przmyslany mocno zakup i podciagniecie sie z dziedziny maszyn cnc zaowocuje kupnem dobrego urzadzenia. Nie mam cisnienia "na juz" wiec bede szukal spokojnie..Co do opcji zlozenia sammeu to mysle ze to odpada w moim przypadku z racji ze jestem zielony wciaz w wielu sprawach.
Mysle ze jako ze predzej czy pozniej bede chcial cos robic z alu (moze przesadzilem z tymi 5cm arkuszami...powiedzmy 2-3) to uwazam ze lepiej kupic mocniejsza maszyne ktora robi w alu wiec mdf nie jest zadnym problemem dla niej niz w odwrotnym przypadku jak jeden z was zauwazyl.Generlanie chcialem zakupic maszyne przed zima i w tym okresie tez nauczyc sie i poznac cala technologie do koncowego produktu
Ile czas zajela wam nauka obslugi? tak pytam ludzi ktorzy na starcie byli zieloni :shock: ??

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 02 paź 2009, 11:53

hemi427 pisze:Nie mam cisnienia "na juz" wiec bede szukal spokojnie..C
Grunt że zeszło to ciśnienie ,ten etap masz za sobą a więc pozwoli ci to wybrać odpowiednio dobra maszynę do swych potrzeb...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: skoti » 04 paź 2009, 14:41

hemi427 pisze:Kupuje czesto w usa i tam dosc tanio mozna kupic fajne maszyny ale pojawia sie problem systemu miar...boje sie ze inny system metryczny bedzie zmuszal mnie do przeliczania modelu i ustawien maszyny.
System metryczny jest tylko jeden :wink: maszyny pracuja albo w metrycznym albo calowym . W wiekszosci istnieje mozliwosc pracy w jednym lub drugim , mozna je sobie przelaczac w miare potrzeb .
Co do nauki jesli jestes zielony i nie masz pojecia o obrobce to zajmie Ci to kilka miesiecy zeby w miare sprawnie smigac . Zrob sobie jakis kurs CNC , bedziesz mial jakies podstawy i start bedzie mniej stresujacy . Kiedy juz kupisz swoja maszyne to znajdz sobie kogos kto na takiej pracuje i zrobi ci szkolenie z obslugi tej maszyny , wyjdzie taniej niz samodzielne rozgryzanie .

bartkam
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: bartkam » 06 paź 2009, 17:19

Mogę ci zaproponować moją maszynę: http://allegro.pl/item756339783_ploter_ ... etali.html Do prac jakie podałeś nada się w zupełności.

Autor tematu
hemi427

Post napisał: hemi427 » 14 gru 2009, 15:09

Witam wszystkich,odświeżam wątek :)

Temat w moim przypadku ruszyl sie mocno do przodu. Powstanie firma typu industrial design office. W planach jest zakup drukarki 3d oraz wyzej wspomianej frezarki cnc. Zdecydowalem sie na prace w materialach miekkich do tworzenia modeli,prototypow.
W wypadku braku zlecen kalkuluje ze maszyna bedzie pracowala tworzac płaskorzezby itp
(po prostu co tylko ktos bedzie chcial). Prawdopodobnie bedzie to taka maszyna wzieta w leasing :http://www.grawerki.biz/index.php?action=produkty&id=9

teraz pytanie:
Jako osoba nie pracujaca nigdy przy cnc mam watpliwosci pewne. Bede prawdopodobnie robil kurs obslugi ale troszke przeliczylem sie chyba z moimi mozliwosciami, zakladalem ze tworzac modele w 3d bede dosc latwo przenosil to w cnc ale czytajac rozne info zaczynam sie obawiac. Nie bardzo rozumiem co to znaczy "pisanie programow" itp. Zdaje sobie sprawe ze projekt 3d trzeba przygotowac pod cnc ale coraz mocniej zaczynam sie obawiac ze bede musial kogos zatrudnic na start co chcialbym uniknac.

Czy sa osoby ktore od zera nauczyly sie obslugi? ile to zajelo wam?

d.b.c
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Post napisał: d.b.c » 16 gru 2009, 16:07

"pisanie programów" pisanie programów może być w javie , pascalu, c itd a w cnc to sie bardziej sprowadza do wklepywania linijek polecen. Szybko opanujesz, poczytaj dokładnie forum, mi to zajęło ok tygodnia obsługa mach2 i step2cnc w stopniu podstawowym. Ale jak chcesz robic płaskorzeźby to program wygeneruje kod. Lepiej dowiedz się co chcesz dokładnie robić a nie pakuj się w jakieś kursy za kilka tys.

Autor tematu
hemi427

Post napisał: hemi427 » 17 gru 2009, 09:01

No wlasnie przegladnalem ksiazki i rozne materiały. Wiekszosc z nich 1/3 poswieca na tlumaczenie co to os wspołrzędnych itp. reszta to jakiś kosmos który wyglada na assemblera. Wydaje mi sie że chyba te nowe programy do obslugi cnc w sposób graficzny to lepiej i latwiej przedstawiają. Jestem obiegany w 3d jak i generalnie jestem designer w głowie a nie inżynier więc mam nadzieje ze żadnej czarnej magi nie bede sie musiał uczyc...czy może sie myle? :) pozdrawiam

d.b.c
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Post napisał: d.b.c » 17 gru 2009, 10:02

Nie mylisz sie.
Poczytaj sobie instrukcje do step2cnc na początek znakomite.
Ogolnie o programach typu ArtCam, na stronce AC znajduja sie jakies tutoriale w postaci filmikow.
Itd.

A najlepsze do początkującego (dla Ciebie) jesli za bardzo cie nie interesuje zgłębianie wiedzy w cnc, nie chcesz zbytnio tracic czasu to poszukać kogoś kto sie zna. Na pewno z chęciom poopowiada, sam nie znałem nikogo i zajeło mi wszystko dosyc długo od budowy az po programy, ale znowu nie było az tak zle.
Pozdrawiam.

Autor tematu
hemi427

Post napisał: hemi427 » 27 cze 2010, 20:41

Witam Panowie,
Była mała przerwa ale projekt firmy mocno ruszył do przodu ( Unia )no i pojawia się finalna decyzja o zakupie frezarki. Określiło się również co dokładnie poszukuje:
Służyć będzie ona do pracy w biurze wzornicta przemysłowego - prototypowanie w materiałach miękich a w międzyczasie chciałbym żeby maszyna nie stała i zarabiała na siebie i tutaj mam w swojej okolicy duże pole do popisu w kwesti reklamy, wycinania, grawerowania itp. (drewno, tworzywa sztuczne itp). W pewnym punkcie chciałbym żeby maszyna służyła do wykonywania, prawdopodobnie elementów rowerowych- w gre wchodzi tutaj alu lepsze gatunkowo (seria 7000) itp. oraz inne ale nie zakładam żadnych prac w twardzsych metalach. Zdecydowałem że będzie to raczej ploter ale porządny który poradzi sobie z róznymi zadaniami. Pole robocze to ok 1500-2000 x 1000-1200 x 300-350.
Chciałbym zakupić maszyne przedewszystkim dobrą o dość szerokim zastosowaniu, W pewnym punkcie pojawi się jakiś produkt z mojej strony który chcialbym manufakturowac i nie chcialbym zmieniac maszyny co 3 lata itp. Nie zamierzam wykonywać na tym oczywiscie precyzyjnych form odlewniczych ale nie chciałbym żeby to był zwykly ploter reklamowy o niskiej precyzji, jakosci wykonania i tępie pracy.
co do materiałów miekkich to nie ma problemu, co do prac w alu to zkaladam prace w elementach mniejszych, powiedzmy do 50x50x30 cm (moze grubsze)..załanczam zdjęcie przykładowego elemntu które np chciałbym manufakturować.

Obecnie rozmawiam z firmami takimi jak LYNX , SERON , MABITCNC

Pytanie: Prosze o pomoc, czy warto inwestować w serwonapędy??...Jaka jest faktyczna rózniaca w pracy miedzy krokowcami czy serwo, po lekturach dochodze do wniosku ze krokowce to taka troche nie ta epoka już oraz do porządnych prac np w alu powinny byc serwonapędy.

Będe wdzieczny za kazda sugestie :roll: ..pozdrawiam
Obrazek

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2010-06-27, 20:42 ]
Przepraszam za te zdjecia x3 :D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”