Witam Panowie,
Była mała przerwa ale projekt firmy mocno ruszył do przodu ( Unia )no i pojawia się finalna decyzja o zakupie frezarki. Określiło się również co dokładnie poszukuje:
Służyć będzie ona do pracy w biurze wzornicta przemysłowego - prototypowanie w materiałach miękich a w międzyczasie chciałbym żeby maszyna nie stała i zarabiała na siebie i tutaj mam w swojej okolicy duże pole do popisu w kwesti reklamy, wycinania, grawerowania itp. (drewno, tworzywa sztuczne itp). W pewnym punkcie chciałbym żeby maszyna służyła do wykonywania, prawdopodobnie elementów rowerowych- w gre wchodzi tutaj alu lepsze gatunkowo (seria 7000) itp. oraz inne ale nie zakładam żadnych prac w twardzsych metalach. Zdecydowałem że będzie to raczej ploter ale porządny który poradzi sobie z róznymi zadaniami. Pole robocze to ok 1500-2000 x 1000-1200 x 300-350.
Chciałbym zakupić maszyne przedewszystkim dobrą o dość szerokim zastosowaniu, W pewnym punkcie pojawi się jakiś produkt z mojej strony który chcialbym manufakturowac i nie chcialbym zmieniac maszyny co 3 lata itp. Nie zamierzam wykonywać na tym oczywiscie precyzyjnych form odlewniczych ale nie chciałbym żeby to był zwykly ploter reklamowy o niskiej precyzji, jakosci wykonania i tępie pracy.
co do materiałów miekkich to nie ma problemu, co do prac w alu to zkaladam prace w elementach mniejszych, powiedzmy do 50x50x30 cm (moze grubsze)..załanczam zdjęcie przykładowego elemntu które np chciałbym manufakturować.
Obecnie rozmawiam z firmami takimi jak LYNX , SERON , MABITCNC
Pytanie: Prosze o pomoc, czy warto inwestować w serwonapędy??...Jaka jest faktyczna rózniaca w pracy miedzy krokowcami czy serwo, po lekturach dochodze do wniosku ze krokowce to taka troche nie ta epoka już oraz do porządnych prac np w alu powinny byc serwonapędy.
Będe wdzieczny za kazda sugestie

..pozdrawiam
[ Dodano: 2010-06-27, 20:42 ]
Przepraszam za te zdjecia x3