pomoc w wyborze silniczka
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
pomoc w wyborze silniczka
Mam problem, ponieważ nie wiem jaki silnik wybrać do wyboru mam 3:
VEXTA A4496-9215K 5-PHASE
jest to silnik z 5 wyprowadzeniami
prąd 2,9A
0,72 deg/step
rezystancja 0,23 Ohm
SANYO DENKI 103H7123-0645
jest to silnik z 6 wyprowadzeniami
masa ok 0,70kg
1,8 deg/step
prąd 2,5A
0,9Nm
JAPAN SERVO KH56QM2B005
prąd 2,4A
napięcie 2,6V
1,1 Ohm
1,8 deg/step
1,35Nm
miałyby one służyć do obróbki MDFu a sterowniki jakie już mam to SSK-B01 i płyta główna SSK-MB, który z tych 3 byłby najlepszy??
VEXTA A4496-9215K 5-PHASE
jest to silnik z 5 wyprowadzeniami
prąd 2,9A
0,72 deg/step
rezystancja 0,23 Ohm
SANYO DENKI 103H7123-0645
jest to silnik z 6 wyprowadzeniami
masa ok 0,70kg
1,8 deg/step
prąd 2,5A
0,9Nm
JAPAN SERVO KH56QM2B005
prąd 2,4A
napięcie 2,6V
1,1 Ohm
1,8 deg/step
1,35Nm
miałyby one służyć do obróbki MDFu a sterowniki jakie już mam to SSK-B01 i płyta główna SSK-MB, który z tych 3 byłby najlepszy??
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
kolego piwkot pozwolę sobie kolege poprawić, otóż każdy silnik 2-4 fazowy się nadaje żeby być wysterowanym z tych B01, kręcić będzie tylko że nie osiągnie momentu znamionowego.
kolego EPOX, z tych wszystkich JAPAN SERVO KH56QM2B005 zapowiada się najciekawiej.
Vexta odpada z powodu 5ciu faz, Sanyo ma mniejszy moment przy tym samym prądzie.
więc zostaje Japan servo. nakarmić ten komplet z 24V i powinno przyzwoicie śmigać.
acha no i chłodzenie wymuszone na sterowniki wskazane inaczej może się skończyć sygnałem dymnym
kolego EPOX, z tych wszystkich JAPAN SERVO KH56QM2B005 zapowiada się najciekawiej.
Vexta odpada z powodu 5ciu faz, Sanyo ma mniejszy moment przy tym samym prądzie.
więc zostaje Japan servo. nakarmić ten komplet z 24V i powinno przyzwoicie śmigać.
acha no i chłodzenie wymuszone na sterowniki wskazane inaczej może się skończyć sygnałem dymnym

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
no jesli ktos lubi fajerwerkizacharius pisze:kolego piwkot pozwolę sobie kolege poprawić, otóż każdy silnik 2-4 fazowy się nadaje żeby być wysterowanym z tych B01, kręcić będzie tylko że nie osiągnie momentu znamionowego[....]

-
Obróbka mdf to zbyt ograniczona informacja żeby rozważać wszystkie za i przeciw. Skoro jednak już masz te sterowniki to na razie możesz ich użyć do każdego z ww silników, pamiętając jedynie żeby ustawić prąd na silniki nie większy niż dopuszczalny dla sterownika. Oczywiście w takim wypadku silnik będzie pracował na pół gwizdka. Żeby wycisnąć więcej z silników zawsze możesz posiadane sterowniki dozbroić korzystając ze schematu dla ssk-b02 i uzyskać zwiększenie prądu. Przez fakt że na początku (przed udoskonaleniem sterowników) nie będziesz mógł zbytnio zwiększać szybkości posuwów nie stracisz możliwości obróbki MDF. Mając odpowiednio sztywną konstrukcję maszyny i dysponując mocnym wrzecionem z ostrym frezem również metale będziesz mógł obrabiać. Montuj więc silnik o możliwie dużym momencie obrotowym bo w przyszłości wystarczy podrasowanie sterowników żeby zacząć działać z szybkością błyskawicy. Wiele zależy od powierzchni obróbki i konstrukcji maszyny. Na razie nikt oprócz Ciebie na tym forum nie wie czy chcesz obrabiać breloczki do kluczy z MDF czy drzwi do salonu, czy ma to być zastosowanie hobbystyczne czy profesjonalne...
-
W tej sytuacji moim zdaniem możesz na razie zrobić jak powiedziałem wyżej. Kiedy opanujesz już tajniki sterowania, projektowania nowych wzorów, poznasz możliwości i mankamenty swojej maszyny i okaże się że zaczyna Ci brakować szybkości, wówczas będzie właściwa pora na podejmowanie kosztowniejszych decyzji, takich jak wymiana napędów bądź samych sterowników albo nawet budowa czegoś w całości mocniejszego lub większego.