U Ciebie przełożenie nie wygląda na większe niż 1:8 ( trzy stopnie 1:2)gmaro pisze:
Pytam dlatego , że robiłem oś obrotową na 3 stopniowej przekładni pasowej na kołach HTD (kupionych) każdy pas był naprężony dość mocno ( to pojecie mało precyzyjne ) i było jak dla mnie mało przemawiające aby używać tego typu rozwiązania do frezowania gdy oś jest zatrzymana.
Dochodzą jeszcze takie rzeczy jak chociażby 8 mm oś silnika 3Nm.....
Nie mam pojęcia jak można "napiąc" pas na czymś takim
Kolejna rzecz to fakt, że nawet kiedy silnik krokowy "trzyma" to nie znaczy , że jego oś jest nie do ruszenia w zakresie jego momentu obrotowego.
To tylko pole magnetyczne... oś można (działając siłą submaksymalną) obrócić o kilkanaście minut kątowych ( bez "przeskoczenia " kroku) co przy mniejszych przełożeniach, nawet wykonanych na bazie kół zębatych nie da dobrego rezultatu.
...do miekkich materiałów czy tam gdzie nie są wymagane jakieś spore dokładności ( chociaż to pojęcie wzgledne- nawet frezując miekkie drewno brak sztywnego prowadzenia frezu czy drganie materiału odbija się na jakości ) oś jest ok.
Sam buduje podobną , bo nie wydam kasy na precyzyjną przekaładnie planetarną , gdzie luz wynosi zaledwie kilka minut kątowych, sporej częsci swojej wypłaty

Nie jest to oś "uniwersalna" co widać chociażby po tej zgrabnej obudowie, która nijak nie ochroni tego co wśrodku chociażby przed chłodziwem...