A jakby chciał kolega tu wykorzystać współrzędne polarne przy układzie z osią C A lub Bboguslaw pisze:1 ruch w osi Y wykonuje narzedzie
2. ruch w osi X jest wykonywany przez os C

A jakby chciał kolega tu wykorzystać współrzędne polarne przy układzie z osią C A lub Bboguslaw pisze:1 ruch w osi Y wykonuje narzedzie
Wysylam program wykonawczy okregu na cylindrze.easy2002 pisze:A jakby chciał kolega tu wykorzystać współrzędne polarne przy układzie z osią C A lub Bboguslaw pisze:1 ruch w osi Y wykonuje narzedzie
[Rozszerzenie h zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]
Miałem na myśli osie obrotowe A B lub C miały to być osie obrotowe detaluwackon pisze:można tego wykonać narzędziem obrotowym
wackon pisze:ponownie witam
przepraszam , ale mam kłopot z wyrażaniem swoich myśli
chodzi mi o krawędź ,styk dna okręgu ze ścianą ,problem jest w tym ,że kąt prosty występuje tylko w dwu punktach, a pozostały styk przebiega między "pionową" ścianą ,a wypukłym dnem ,przez to nie zmieści się tam narzędzie obrotowe tj. frez i użycie dodatkowych osi niczego nie zmieni
jedynym wyjątkiem byłby frez kątowy o kącie ostrym ,wtedy rzeczywiście przy pomocy dodatkowych osi możliwe być może wykonanie zadanej geometrii
mnie jednak wyobraźni nie starcza jak musiałyby one współpracować ,a co za tym idzie nie mogę wymyślić algorytmu do rozwiązania tego problemu
[ Dodano: 2009-10-19, 17:32 ]
c.d.
to powyżej dotyczy geometrii wykonanej z rzutu o dnie skonstruowanym na promieniu ,a nie z nawinięcia
tak przynajmniej zrozumiałem pierwszy szkic
jeżeli nawinięcie, to rzeczywiście jest to do wykonania narzędziem obrotowym przy pomocy dodatkowej (ych) osi
wackon
mam nadzieję ,że zbytnio nie namieszałem
Tak ma kolega racjęReasumujac: klasyczny cirkular pocket jest nawiniety na walec.