Ploter frezujący z brama ruchomą

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 39
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 14 paź 2009, 14:58

markcomp77 pisze:... aż zachodzi podejrzenie, że to rendering z jakiegoś CADa ;)
Do czasu gdy wprawimy ja w ruch no chyba że...

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Tagi:

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 14 paź 2009, 20:44

bartuss1 pisze:(...) widzialem na you tube skok na bandzi, niby nic, ale jakbym miał skoczyc to niewiem czy bez kopa w tyłek bym dał rade :p
Jakby co, to chętnie służę pomocą :mrgreen:

co do calej dyskusji to powiem tyle: z czysto mechanicznego punktu widzenia (pomijajac kwestie sztywnosci elementow), to brama napedzana jedna sruba jak najbardziej ma sens, o ile wozki lezace na tej samej szynie sa bardzo szeroko rozstawione, najlepiej co najmniej 1.2 raza szerzej niz same prowadnice. to samo dotyczy kazdej osi maszyny - to tak odnosnie pytania wyzej dotyczacego polozenia prowadnic na belce.

tak czy owak, w calej tej dyskuji wszytskiim oponentom przedstawionego rozwiazania zdaje sie uciekac kilka podstawowych spraw:
1. maszyna jest przeznaczona do obrobki materialow latwoskrawalnych
2. maszyna jest stosunkowo niewielka i szyny nie sa od siebie jakos strasznie oddalone
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: Leoo » 14 paź 2009, 23:22

DZIKUS pisze:to brama napedzana jedna sruba jak najbardziej ma sens, o ile wozki lezace na tej samej szynie sa bardzo szeroko rozstawione, najlepiej co najmniej 1.2 raza szerzej niz same prowadnice
Końcówka mnożnika 0,2 wynika z długości łożyska liniowego. Ogólnie te proporcje były już podane w wątku. Tylko co za tym idzie: jeśli obszar pracy ma proporcje 1:2 (1m/2m) i rozmieścimy wózki w proporcji 1:1,2 (1,2m) to długość szyn bramy wyniesie 3,2m!
Kolega gmaro zastosował rozstaw wózków 230mm (pewnie chodzi o ich zewnętrzne krawędzie) a szyn ok. 500mm. Rzeczywisty współczynnik wyniesie ok. 200/500 = 0,4, tak więc brama będzie się gięłą, kwestia tylko ile.
Na razie dyskusja toczy się wokół momentów koszących bramę od sił obróbki w płaszczyźnie poziomej stołu ale proszę zauważyć, że brama jest stosunkowo wysoka i będą jeszcze na nią oddziaływały siły od płaszczyzny pionowej stołu, które będą bramę przechylały.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 15 paź 2009, 13:27

Postępu na razie nie widać bo przyszedł czas aby to ustawić geometrycznie , co jest nie lada sztuką w porównaniu do konstrukcji z ruchomym stołem. Ważne , że dojechały ostatnie części tj. wrzeciono, koła HTD itd.. Jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu pierwsze testy.

A teraz pytanie co do stołu , bo jak widać będzie z mdf i czy ktoś stosował ją w połączeniu z nakrętkami z pazurkami? Bo zastanawiam się jak je jeszcze przykleić lub w inny sposób by nie wypadły podczas wykręcania śrub .Ostatecznie mogę dać dodatkową płytę by nie wypadały.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: pltmaxnc » 15 paź 2009, 15:29

Leoo napisal
tak więc brama będzie się gięłą, kwestia tylko ile
oczywiście że brama będzie gięta.
Tylko w fizyce istnieją ciala idealnie czarne lub idealnie sztywne. W praktyce nie ma konstrukcji idealnie sztywnych czyli nieodksztalcalnych - wszystko można odksztalcić , zależy to tylko od przylożonej sily.
Pozostaje tylko pytanie czy odksztalcenie bedzie dopuszczalne przy danym zadaniu czy nie.
Sztuką dla sztuki jest rozpatrywanie konstrukcji maszyny w oderwaniu od zadań które ma wykonywać.

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: ma555rek » 15 paź 2009, 15:50

gmaro pisze: przyszedł czas aby to ustawić geometrycznie , co jest nie lada sztuką w porównaniu do konstrukcji z ruchomym stołem.
Szkoda że przy projektowaniu to zagadnienie nie było uwzględnione. Gdyby bramę postawić na wózkach zamiast przykręcać te wózki do jej boków to ustawienie prostopadłości osi i równoległość do blatu byłyby banalne.
I to ma większy wpływ na dokładność maszynki ( bo ustawiona bez napreżeń montażowych) niż zamiana materiału na stal w blokach łożyskowych.
A tak to jakaś gimnastyka z podkładkami, zdejmowaniem materiału, naprężaniem, przesuwanie prowadnic...
A kol. Gmaro posądziłem o zdolność wnioskowania, tymczasem tutaj chyba mocno poddał sę presji kupionego projektu ( mimo że widać było miałkość myśli zawartych w tym projekcie ).
A w szkole wieczny mgr od konstrukcji często powtarza aby nie bać się połaczeń liczonych na tarcie. Nie wszędzie musi być zamek. I tu własnie taki przykład który łatwo można szlifierką prawie do ideału doprowadzić ( łatwo by było gdyby było inaczej).
Pasjonat

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 15 paź 2009, 16:00

ma555rek pisze:Szkoda że przy projektowaniu to zagadnienie nie było uwzględnione. Gdyby bramę postawić na wózkach zamiast przykręcać te wózki do jej boków to ustawienie prostopadłości osi i równoległość do blatu byłyby banalne.
I to ma większy wpływ na dokładność maszynki ( bo ustawiona bez napreżeń montażowych) niż zamiana materiału na stal w blokach łożyskowych.
A tak to jakaś gimnastyka z podkładkami, zdejmowaniem materiału, naprężaniem, przesuwanie prowadnic...
A kol. Gmaro posądziłem o zdolność wnioskowania, tymczasem tutaj chyba mocno poddał sę presji kupionego projektu ( mimo że widać było miałkość myśli zawartych w tym projekcie ).
Zgadzam się tak do tej pory realizowaliśmy wszystkie bramy jakie robiliśmy wózki a na to dopiero brama .Może mocno zaakcentowałeś podkładki itd.. , wszystko było ofrezowane więc teraz trzeba to tylko dobrze poskładać z czujnikiem.Dodatkowo sam teraz wiem jak i co w następnej być może kiedyś konstrukcji zmienię .

Jedno - Doświadczenie nabyte przy tej konstrukcji na pewno zapulsuje w następnych tego typu lub podobnych maszynach. :wink:A wszystko co spisaliśmy będzie być może przykładem i przestrogą jak się nastawić do tego typu konstrukcji .Bo podjęcie tematu i opisanie na forum też wymaga przełamania pewnej bariery a także przyjęcie wszystkich opinii za i przeciw :wink:Dlatego być może mało kto się decyduję na pokazanie konstrukcji w tym dziale bojąc się tej negatywnej opinii.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2009, 16:07 przez gmaro, łącznie zmieniany 1 raz.

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ma555rek » 15 paź 2009, 16:06

gmaro pisze:tak do tej pory realizowaliśmy
aaaaaaaaaa..... no i utarł mi nosa :mrgreen:
Pasjonat

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 15 paź 2009, 16:08

ma555rek pisze:aaaaaaaaaa..... no i utarł mi nosa :mrgreen:
A tam utarł od razu po prostu wszystkiego trzeba spróbować nawet z założenia czegoś niedobrego,złego :wink:

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ma555rek » 15 paź 2009, 16:09

To dlaczego tutaj tak?. Skoro już wcześniej kolega sam stwierdził jak być powinno?
Nie rozumiem.

[ Dodano: 2009-10-15, 16:15 ]
gmaro pisze:Dlatego być może mało kto się decyduję na pokazanie konstrukcji w tym dziale bojąc się tej negatywnej opinii.
I CHWAŁA tu Bartussowi bo co by nie mówić to jednak cierpliwy to facet.
Pasjonat

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”