gorący silnik krokowy

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Leoo » 07 lip 2008, 20:07

Uzwojenia nawijane są w żłobkach stojana, tak więc schłodzenie obudowy studzi miedź uzwojenia. Jednak najważniejszy jest wirnik silnika a dokładnie jego magnesy, które po przekroczeniu określonej temperatury (Courie) mogą utracić magnetyzm.

Tagi:

pietruch85
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

silnik sie grzeje

Post napisał: pietruch85 » 03 paź 2009, 13:10

Witam,
Podpinam sie pod ten post, ponieważ mam podobny problem.
Skompletowalem sterowanie do malej frezarki:
silniki: 1,9Nm
sterowniki takie: http://www.allegro.pl/item747553150_ste ... nc_6a.html

Program Mach 2

Jest to moj pierwszy kontakt z tego typu elektroniką w zasadzie z żadna nie mialem kontaktu:) wiec jestem kompletnie świeży.
Silniki sie kręca gdy baciskam strzałki w MOTOR TUNING w Mach2 ALE jeden z silnikow i radiator jego sterownika okropnie sie grzeją. Na forum piszą że silniki mogą sie grzać ale jęśli mi sie gzreje jeden z trzech to coś raczej nie gra. Bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Re: silnik sie grzeje

Post napisał: grg12 » 03 paź 2009, 14:35

pietruch85 pisze: Silniki sie kręca gdy baciskam strzałki w MOTOR TUNING w Mach2 ALE jeden z silnikow i radiator jego sterownika okropnie sie grzeją. Na forum piszą że silniki mogą sie grzać ale jęśli mi sie gzreje jeden z trzech to coś raczej nie gra. Bardzo proszę o pomoc.
Zmierz prąd pobierany przez sterownik podpięty do "dobrego" silnika, potem ten podpięty do grzejącego się. Prawdopodobnie bedziew sporo większy (uwaga - pobór prądu zależy od aktulanej "fazy" silnika - sprawdź prąd dla kilku kolejnych położeń) - gdzieś na płytce powinien być potencjometr do regulacji prądu - może po prostu jest w złym położeniu. Sprawdź też zworki na sterowniku - z tego co pamiętam można go ustawić w tryb "slave" bez zewnętrznego sygnału taktującego przestaje regulować prąd. Jeśli sterownik nie reaguje na regulacje - może być uszkodzony (własnie naprawiałem taki ze zwarciem na rezystorze pomiarowym - cały czas podawał pełny prąd)
Pozdrawiam
GRG

pietruch85

Post napisał: pietruch85 » 07 paź 2009, 15:48

grg12 pisze:
pietruch85 pisze: Silniki sie kręca gdy baciskam strzałki w MOTOR TUNING w Mach2 ALE jeden z silnikow i radiator jego sterownika okropnie sie grzeją. Na forum piszą że silniki mogą sie grzać ale jęśli mi sie gzreje jeden z trzech to coś raczej nie gra. Bardzo proszę o pomoc.
Zmierz prąd pobierany przez sterownik podpięty do "dobrego" silnika, potem ten podpięty do grzejącego się. Prawdopodobnie bedziew sporo większy (uwaga - pobór prądu zależy od aktulanej "fazy" silnika - sprawdź prąd dla kilku kolejnych położeń) - gdzieś na płytce powinien być potencjometr do regulacji prądu - może po prostu jest w złym położeniu. Sprawdź też zworki na sterowniku - z tego co pamiętam można go ustawić w tryb "slave" bez zewnętrznego sygnału taktującego przestaje regulować prąd. Jeśli sterownik nie reaguje na regulacje - może być uszkodzony (własnie naprawiałem taki ze zwarciem na rezystorze pomiarowym - cały czas podawał pełny prąd)
Pozdrawiam
GRG
Co znaczy sprawdzić prąd w kilku kolejnych położeniach? Nie bardzo wiem do ktorych wyprowadzeń podpinać miernik. * wyprowadzen z silnika polaczylem wg schematu szeregowo ale do ktorych teraz podpiać miernik? Z elektroniki jestem bez pojecia:/

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: grg12 » 07 paź 2009, 20:12

pietruch85 pisze:
Co znaczy sprawdzić prąd w kilku kolejnych położeniach? Nie bardzo wiem do ktorych wyprowadzeń podpinać miernik. * wyprowadzen z silnika polaczylem wg schematu szeregowo ale do ktorych teraz podpiać miernik? Z elektroniki jestem bez pojecia:/
Miernik (amperomierz) podepnij pomiędzy zasilacz a sterownik (szeregowo - "+" zasilacza - końcówka miernika, druga koncówka miernika - "+" końcówka zasilania sterownika, "-" zasilacza do "-" sterownika. "Kolejne położenia" bo ten sterownik (w kolejnych krokach) zasila cewkę 1, następnie obie cewki, następnie cewkę 2, obie, itd. - co drugi krok pobór prądu jest większy. Po prostu zrób kilka kroków za każdym razem notując prąd (mierzenie prądu przy kręcącym się silniku też jest możliwe - ale wtedy prąd mocno zależy od obrotów) (cały czas zakładam że jest to sterownik na L297, L298)
Pozdrawiam
GRG

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 07 paź 2009, 22:33

grg12 pisze:Kolejne położenia" bo ten sterownik (w kolejnych krokach) zasila cewkę 1, następnie obie cewki, następnie cewkę 2, obie, itd. - co drugi krok pobór prądu jest większy.
Tak wygląda praca w trybie HALF STEP. W pełnym kroku będzie inaczej.
Bezpośredni pomiar prądu zwykłym multimetrem należy traktować wyłącznie porównawczo, gdyż mamy do czynienia z przebiegiem impulsowym o częstotliwości ok. 20kHz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”