Jakie noże do LD 550

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

m.j.
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9

Post napisał: m.j. » 07 paź 2009, 10:30

:smile: Mam nadzieję, że i mi mycie pomoże - ja sprawdzałem przed myciem i bez dociśniętej śruby :oops:

tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Tagi:

Tech4art
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Tech4art » 07 paź 2009, 13:38

jak kolwiek by nie sprawdzać to 2mm to zbyt duża różnica... u mnie oś kła konika która również pokrywa sie z osią wrzeciona jest na wysokości 12mm ...

noże występujące w handlu mają zawsze określone (zapewne jakąś normą ale nie wiem którą) wysokości trzonkow... 10,12,16,20itd...

14 nigdy w życiu nie widzalem, sprawdzałem w encyklopedii narzędzi skrawających, z poradniku tokarza i zadzwonilem do jednego lepszych sklepow narzędziowych w wawie...

wysokość ostrza zawsze jest na wysokości trzonka... czyli ten nóż ktory przedstawiles na rysunku jest zeszlifowany o 2mm względem swojego pierwortnego kształtu... noże o wysokości ostrza 14 NIE ISTNIEJĄ W OFERCIE HANDLOWEJ można sobie zrobić noże specjalne o takiej wysokości ostrza.

z tego bardzo prosto wynika ze masz coś nie tak w imaku, pan z narzędziowni (człowiek z 40 letnim stażem) stwierdzil jedynie ze możesz miec albo dorabiany imak i ktoś cytująć "spieprzył robote" albo mialeś przeszlifowywany... bo to tak nie powinno być w żadnym wypadku.

Awatar użytkownika

gelorad
Posty w temacie: 19

Post napisał: gelorad » 07 paź 2009, 14:31

wysokość ostrza zawsze jest na wysokości trzonka...
O widzisz! To jest bardzo cenna informacja dla mnie, wiele wyjaśnia.

Wygląda na to że faktycznie ktoś spieprzył robote. W domyśle żółtki w fabryce bo to nowy sprzęt ze sklepu. Wymiary sprawdzałem kilka razy i nie może być pomyłki.
Zobaczę jeszcze dokładnie ten nóż, bo może kupiłem noż "oryginalny nieużywany" tylko na papierze. W rzeczywistiosci jakiś używany odmalowany wcisnęli 'leszczowi' :)

Cosik mi się wydaje że w takim razie imak będzie musiał odwiedzić frezarkę, żeby mieścił normalizowane noże 16, lub zrobię jedną dużą podkładkę pod cały imak podnoszącą go o te 2mm aby pasowały do osi noże 12. Jeszcze dokładnie pooglądam, ale raczej drugie rozwiąznie wybiorę.

Tech4art Dzięki wielkie za ostani post. Wyjaśnił kwintesencję mojego problemu.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2009, 16:07 przez gelorad, łącznie zmieniany 1 raz.

strclr
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: strclr » 07 paź 2009, 16:01

W mojej C6 imak jest również pod noże 14. Taka chińska fanaberia. Raz widziałem na allegro wytaczak składany na płytki o średnicy 14 mm, ale nie wiem na jakiej wysokości miał ostrze. Generalni pozostaje żonglowanie podkładkami, lub przerobienie imaka.

U siebie zrobiłem podfrezowanie na noże 16, ale noże trochę wystają z boku - nie przylegają całą szerokością do imaka. Nie jest to idealna sytuacja, ale brakuje trochę mięsa na pogłębienie rowka w imaku no i obawiam się utraty sztywności przy pogłębieniu. Ale noże działają. 16 są dużo większe w porównaniu do 10 i 12, i wydają się za duże jak na rozmiar "machinki". Prawdopodobnie moc tokarki jest za mała by w pełni wykorzystać możliwości noża.

Można pójść też w drugą stronę i dorobić lub dobrać imak na noże 12. I może być to lepsze rozwiązanie.

@Gelorad : warto zrobić od razu po kilka podkładek pod typowe noże 12, 10, 8.

Tech4art

Post napisał: Tech4art » 07 paź 2009, 18:10

plytką mogą być dowolnych rozmiarów natomiast ustawienie wysokości ostrza zawsze jest takie samo...

w wypadku nutoolo podobnych chinskich tokarek lepiej używać 12 bo są tańsze, i tak jak kolega wczesniej napisał nie do końca ich "sztywność" uciągnie większe noże tak jak trzeba... a poco wydawać sporo więcej na większy noż skoro nie wykorzysta sie go nawet w połowie?

a co do oryginalnego noża o wysokości 14mm... to albo ktoś Ci faktycznie coś wcisnął albo jest to noż specjalny produkowany na zamówienie zakladu do jakiejś specjalnej tokarki bądz specjalnych celów.... i pochodzi z leżaków magazynowych.... jest z płytka lutowaną czy SW?

czy widać bylo na nim slady ostrzenia? czy ostrze bylo zakonserwowane?

wytaczaki są w różnych rozmiarach od 8x8,10x10 itd bo ich wielkość dobiera sie do srednicy otworu a trzonek daje sie na podkladkach.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: clipper7 » 07 paź 2009, 18:37

Tech4art pisze:wysokość ostrza zawsze jest na wysokości trzonka...
Nie jest to prawda, spotkać można składaki znanych firm o obniżonym ostrzu, no i są oczywiście wytaczaki.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Tech4art

Post napisał: Tech4art » 07 paź 2009, 19:55

clipper7 pisze:
Tech4art pisze:wysokość ostrza zawsze jest na wysokości trzonka...
Nie jest to prawda, spotkać można składaki znanych firm o obniżonym ostrzu, no i są oczywiście wytaczaki.

nie rozmawialiśmy o skladakach... w składakach wysokość płytki zależy od sposobu zamocowania... ale rozmawialiśmy o standardowych nożach handlowych...

wytaczaki to logiczna sprawa i jak wyżej mowa byla o standartach jeśli chodzi o wysokości do osi...

Awatar użytkownika

gelorad
Posty w temacie: 19

Post napisał: gelorad » 08 paź 2009, 10:47

a co do oryginalnego noża o wysokości 14mm... to albo ktoś Ci faktycznie coś wcisnął .... jest z płytka lutowaną czy SW?
Płytka lutowana. Po zmyciu farby okazało się że jest szlif - temat się wyjaśnił. :evil:

Na imaku można założyć cztery noże dociskając dwoma śrubami na nóż, czy należy nóż dociskać trzema śrubami?
A czy tylko B:
Obrazek

m.j.
Posty w temacie: 9

Post napisał: m.j. » 11 paź 2009, 10:49

Nie znam odpowiedzi, ale chyba im więcej śrub dociska nóż tym większa sztywność? - to tak na chłopski rozum :roll:

Co do rozmiaru imaka podanego na twoim rysunku:
Obrazek
... to w moim imaku zamiast 20mm mam 18mm
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: clipper7 » 11 paź 2009, 11:32

gelorad pisze:A czy tylko B:
Osobiście stosuję wariant B (3 wkręty dociskające). Są powody takiego postępowania : wkręty dociskające/gwinty w imaku nie są zbyt mocne, nie należy ich forsować a po drugie toczę pojedyncze sztuki i 2 noże w imaku jednocześnie wystarczają. Poza tym ten układ wydaje się bardziej sztywny.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”