różnica wymiarów?

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: CNCRob » 25 wrz 2009, 20:57

BYDGOST pisze: i o blondynkach, które na oko wychwytywały odgięcie luf armatnich lepiej niż najlepsze przyrządy.
ciekawe na czym ćwiczyły :)

- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Tagi:

zdzicho

Post napisał: zdzicho » 25 wrz 2009, 21:21

BYDGOST pisze:Ja w to wierzę co piszesz zdzicho. Trzeba jeszcze pamiętać, że są osoby super zdolne, które potrafią wielu zadziwić. Słyszałem o gościu, który gołym palcem precyzyjnie, bez błędu określał chropowatość w każdej klasie dokładności i o blondynkach, które na oko wychwytywały odgięcie luf armatnich lepiej niż najlepsze przyrządy.
To nie kwestia superzdolności lecz wprawy. Oczywiscie nie każdy do takiej biegłości dochodzi. Predyspozycje osobiste też wchodzą w grę.Określenie chropowatości dotykiem jest możliwe ,bo palec to bardzo czuły wskaźnik. Można wyczuć uskok 1um( warunek -musi to być próg,a nie stożek).

Daniel.
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: Daniel. » 25 wrz 2009, 21:59

:smile: według mnie to najlepiej dokonać pomiaru mikrometrem i ustawić średnicówkę na tym samym mikromierzu, i wszystko gra. A jeśli dalej będzie różnica to już brak wprawy w pomiarze średnicówką. Suwmiarką dokonuje tylko pomiarów poglądowych chyba że mam tylko prze zemnie obsługiwana to mogę wierzyć że jest błąd ok. 0.02 mm
Daniel.

abel
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Dlaczego niedokładny pomiar otworów.

Post napisał: abel » 25 wrz 2009, 22:38

Owszem można dokładnie zmierzyć średnicę zewnętrzną (np.wałka), natomiast każdy pomiar średnicy otworu będzie obarczony błedem, który jest procentowo tym większy im mniejsza jest średnica otworu. Wynika to z konstrukcji suwmiarki.
Proszę wziąć do ręki suwmiarkę, rozsunąć szczęki i obejrzeć te do pomiarów otworów.
Są sfazowane, ale część stykajaca się z materiałem jest płaszczyzną. Niewielką, ale jest.
Mierząc otwór nie mierzymy rozmiaru maksymalnego (rzeczywistego) tylko rozstaw płaszczyzn szczęk, z których każda styka z dwoma punktami okręgu mierzonego otworu. Dlatego suwmiarka pokaże zawsze mniejszy wymiar otworu niż jest w rzeczywistości.

PS.
Gratuluję dobrego samopoczucia, albo poczucia humoru koledze, który wierzy
w dokładność pomiarów 9 letniej suwmiarki. No chyba, że używa jej raz na tydzień.
Przy intensywnym uzytkowaniu nawt te markowe (nie chińskie z supermarketu) po 2-3 latach są mało wiarygodne.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 25 wrz 2009, 23:01

Gratuluję dobrego samopoczucia, albo poczucia humoru koledze, który wierzy
w dokładność pomiarów 9 letniej suwmiarki. No chyba, że używa jej raz na tydzień.
Przy intensywnym uzytkowaniu nawt te markowe (nie chińskie z supermarketu) po 2-3 latach są mało wiarygodne.
miałem dokładnie to samo napisa ale ugryzłem się w język, znów bym wyszedł na przemądrzałego...
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: BYDGOST » 25 wrz 2009, 23:04

abel pisze:Gratuluję dobrego samopoczucia, albo poczucia humoru koledze, który wierzy
w dokładność pomiarów 9 letniej suwmiarki.
Ja nie wierzę w suwmiarkę, tylko w to, że ktoś po wielu latach pracy dochodzi do dużej wprawy w posługiwaniu się narzędziami. Przykłady każdy na pewno znajdzie w swoim otoczeniu. Mam nadzieję, że kol. zdzicho wie co pisze. Nie jesteśmy w stanie tego sprawdzić. Co do wieku narzędzia zgadzam się z tym, że dochodzi jeszcze sprawa dbałości o narzędzie pomiarowe.

[ Dodano: 2009-09-25, 23:11 ]
Draco pisze:miałem dokładnie to samo napisa ale ugryzłem się w język, znów bym wyszedł na przemądrzałego...
Jeśli chodzi o mnie to zawsze zdaję sobie sprawę z tego, że skoro piszę to inni mogą mnie krytykować i godzę się z tym już przy pisaniu. Gdyby było inaczej nic bym chyba nie napisał. Nie zawsze też udaje się celnie wyrazić swoje intencje i to może tez prowadzić do nieporozumień i negatywnej oceny.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 25 wrz 2009, 23:39

Jeśli chodzi o mnie to zawsze zdaję sobie sprawę z tego, że skoro piszę to inni mogą mnie krytykować i godzę się z tym już przy pisaniu. Gdyby było inaczej nic bym chyba nie napisał. Nie zawsze też udaje się celnie wyrazić swoje intencje i to może tez prowadzić do nieporozumień i negatywnej oceny.
tylko na ciebie później nikt nie napada, ja zazwyczaj jestem odbierany jako pan mądraliński :)

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pukury » 26 wrz 2009, 00:44

witam.
jak już wszyscy piszą o pomiarach suwmiarką to i ja dorzucę 3grosze :roll:
z mojego doświadczenia wynika że suwmiarką da się zmierzyć " dość dokładnie " .
to znaczy do 2 - 3 setki .
pomiar otworów większych niż 10mm robię zawsze - jeżeli chcę coś zrobić dokładnie - za pomocą szczęk zewnętrznych większej suwmiarki ( 250mm) .
unikam w ten sposób efektu o którym pisał jeden kol.
oczywiście znam swoją suwmiarkę i nie trasuję za jej pomocą linii na blasze ( ani otworów ) .
istnieje wszakże jeden problem - co z tego że zmierzę jak maszyna może nie do końca brać tyle ile chcę ?
chodzi o to że branie mniej niż 0.3 mm ( mniej więcej - zależy od materiału i stanu noża ) może się skończyć różnie .
albo weźmie więcej - albo mniej - i co teraz ?
oczywiście jak ktoś ma dostęp do mikrometru/średnicówki to nie ma o czym gadać .
ale kol. pojawił się luz 0.2mm .
to że suwmiarka pokazuje to samo to albo - błąd mierzącego - albo miernika .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

zdzicho

Re: Dlaczego niedokładny pomiar otworów.

Post napisał: zdzicho » 26 wrz 2009, 09:47

abel pisze: Gratuluję dobrego samopoczucia, albo poczucia humoru koledze, który wierzy
Ja nie wierzę w jej dokładność -ja ją znam. Mierzę codziennie. Ma już błędy( ale ja wiem jakie i gdzie) i jest dopuszczona warunkowo, bo niechciałem, aby ją brakowali. Wolę taką, niż nową, której muszę sie dopiero uczyć.
Zdziwiłbyś sie gdybyś zobaczył jej stan. Jestem wzorczarzem ,więc przechodą przez moje ręce liczne suwmiarki i inne narędzia pomiarowe. Nawet te 1-2 letnie są wrakami w porównaniu z moją ( najgorzej jest z tymi z działów produkcjnych). To sprawa kultury technicznej i dbałości o narzędzie. Nie mogą mieszkać razem z kluczami , młotkami wretakami itp ,a czesto tak jest.
Oczywistym jest ,że lepiej jest użyć mikrometu i średnicówki ( jeśli się je ma). Nie zawsze przy obróbce da się jednak zmierzyć średnicówką, w maszynie ,bo nie ma podejścia . Czym zmierzyć np owtór 1-5 skoro w firmie średnicówki zaczynaja się od 5? Na mikroskop nie bedę wszystkiego ciągnął, bo nie zawsze się da ,albo nie wskazane jest odmocowywanie. Często pozostaje wówczas suwmiarka.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2009, 21:56 przez zdzicho, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 26 wrz 2009, 10:18

Nie bardzo rozumiem wypowiedzi kolegów. Czy nikt nie miał zajęć z metrologii ?
Dokładność pomiaru określa dokładność miernika a nie zdolności supermena osoby mierzącej. Jeżeli chodzi o suwmiarkę, to biorę dokumentację od Mitutoyo i czytam : dokładność ± 0,02 mm. I kropka. Jeżeli mierzymy prawidłowo wałek Φ 10 mm (idealny), to możliwy jest wynik od 9,08 do 10,02 i każdy jest prawdziwy. Do tego producent podaje często błąd odczytu, np. ± 1 na ostatniej wyświetlanej pozycji, błąd powtarzania itp, czego tutaj nie uwzględniłem. To, że ktoś wierzy, że jest w stanie odczytać wynik dokładniej (co często jest prawdą) jest kwestią jego przekonań w tym względzie, ryzyko błędu jest po jego stronie.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”