Nitowanie

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.
Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: BYDGOST » 20 wrz 2009, 18:27

Nie wiem, czy Ci będzie odpowiadało zastosowanie nitonakrętek. One tak działają, że w jedną część mocuje się nita specjalną oprawką, natomiast drugą część przykręca się wykorzystując gwint obecny w środku nita tak jak na załączonym rysunku. W ten sposób uzyskujemy połączenie rozłączne. Można próbować łączyć trwale dwa elementy wykorzystując fakt, że maja one łączną grubość równą wymiarowi K na rysunku. Max K wynosi 6 mm, ale różnie to producenci przyjmują.
Załączniki
Nitonakrętka.gif
Nitonakrętka.gif (10.95 KiB) Przejrzano 1918 razy

Autor tematu
zykfryd
Posty w temacie: 6

Post napisał: zykfryd » 21 wrz 2009, 17:27

moglibyście coś doradzić? cztery aluminiowe kątowniki 25 x 25 x 2 mm, musze je polączyć w kwadrat. dziekuję za każdą sugestie

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: BYDGOST » 21 wrz 2009, 20:24

Takie coś mi się pomyślało na szybko: w sklepach można kupić takie blaszki w kształcie kątownika tzn dwie blaszki ustawione pod kątem prostym. Najczęściej wykorzystywane do wzmacniania ram okiennych. Może użyć 4 szt. takich blaszek? One mają otworki i można wszystkie kątowniki znitować w kwadrat. Sam ostatecznie zdecydujesz czy tak może być. Do tego można dołożyć w narożnikach wzmocnienia wykonane z pasków blachy, zgięte pod kątem prostym, powiercone i znitowane z kwadratem.

Autor tematu
zykfryd
Posty w temacie: 6

Post napisał: zykfryd » 22 wrz 2009, 17:51

Niepotrzebne są blaszki, mogę przewiercic kątowniki bez problemu. Chodzi oto czy nitowanie, klejenie, lutowanie itd. Zanitowalbym ale nie mam odpowiednich przyrządów; będę chyba musiał sam je wykonać. Wydajemi sie, że mozna w zwykłym pręcie metalowym wywiercić otwór odpowiednim wiertłem na odpowiedną głębokość; posluży to jako dociskacz i przypór. Dobrze kombinuję?

wt
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: wt » 23 wrz 2009, 17:11

Najładniej będą wyglądały nity szewskie. Łatwo je się zakłada i mają chyba wystarczającą wytrzymałość jak dla aluminium. Można również zalutować ramki drutem z dodatkiem germanu, taki sprzedają, nagrzewając palnikiem, tak jak mówi instrukcja dodawana do tych drutów.

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: upadły_mnich » 23 wrz 2009, 22:09

zykfryt zależy Ci na wygladzie czy wytrzymałosci?
przyrząd do nitowania to:
płaski łeb nita - łatwiej podeprzeć.
zakuwnik nawiercony z preta stalowego + ewentualnie obróbka dremel (lub pochodne) z frezikiem kulistym - jak zalezy na estetyce.
Dociskacz jest dobry przy nitowaniu mostów, przy takich katownikach wystarczy starannośc i uwaga.
Dziś nitowałem a nity pełne sam sobie wykonałem z drutu i wierz mi: wyszło w miarę estetycznie (o niebo lepiej niz przy zrywalnych) a z wytrzymałoscia nawet nie ma co porównywac.
Jeden nit pełny fi 3mm zrywałem 10 min przy pomocy wkretaków podczas gdy nit zrywalny w tym samym miejscu moje 5-o letnie dziecko by urwało i w 1 minute i gwarantuje, ze wcale by sie nie zapociło.
Jeśli rzeczywiscie masz takie wątpliwosci to zapraszam na gg lub PW - zreszta na gg juz gadalismy :wink:
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”