Otwory w PCB
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Ok
Wszystko pieknie ładnie zrobiłem jednym frezem 6 płytek, przy obrabianiu 7 płytki końcówka frezu sie złamała (nie pierwszy frez tak skonczył albo sie łamie albo tępi). Robiłem ścieżeki w laminacie szklano-epoksylowym frez z węglika kupiony w spinex kat 22 stopnie ( nr.katalogowy VG23-R3175000-0) . Wszystkie płytki robie na frezarce ELTE TMPE3 12/2 , obroty max posuw 20. Macie jakies sugestie co robie nie tak ,czy poprostu te frezy sie szybko zużywaja.
Z gory dzieki za odp
Wszystko pieknie ładnie zrobiłem jednym frezem 6 płytek, przy obrabianiu 7 płytki końcówka frezu sie złamała (nie pierwszy frez tak skonczył albo sie łamie albo tępi). Robiłem ścieżeki w laminacie szklano-epoksylowym frez z węglika kupiony w spinex kat 22 stopnie ( nr.katalogowy VG23-R3175000-0) . Wszystkie płytki robie na frezarce ELTE TMPE3 12/2 , obroty max posuw 20. Macie jakies sugestie co robie nie tak ,czy poprostu te frezy sie szybko zużywaja.
Z gory dzieki za odp
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Konwerter zawarty w Machu2 faktycznie dobrze radzi sobie z dxfami. Mam tylko dwa pytania:
Często początek cięcia wybiera w nie najszczęśliwszych miejscach. Jak wskazać mu gdzie ma zacząć cięcie?
Jak wyciąć obszary, które są zakreskowane na rysunku w załączniku? Jak wygenerować wierszowanie? Najlepiej aby frez nie dochodził do białych linii, tylko zostawiał milimetr przerwy.
Często początek cięcia wybiera w nie najszczęśliwszych miejscach. Jak wskazać mu gdzie ma zacząć cięcie?
Jak wyciąć obszary, które są zakreskowane na rysunku w załączniku? Jak wygenerować wierszowanie? Najlepiej aby frez nie dochodził do białych linii, tylko zostawiał milimetr przerwy.
- Załączniki
-
- Opel.jpg (97.75 KiB) Przejrzano 695 razy
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Witam jestem nowy na forum jak i nowy w temacie CNC więc moje pytania mogą być banalne.
Mam pytanie ile może kosztować taka frezarka cnc z obszarem roboczym kartki A4 bądź 300mm na 300m (do frezowania płytek drukowanych oraz wiercenia otworów w tych płytkach) używam protela 98 Se co mi będzie potrzebne aby zrobić taką frezarkę i ile to może kosztować.
Czy sam protel jako program wystarczy do wyfrezowania czy potrzebny jest inny jeżeli tak to jaki najlepiej i ile może kosztować?
Pozdrawiam
Mam pytanie ile może kosztować taka frezarka cnc z obszarem roboczym kartki A4 bądź 300mm na 300m (do frezowania płytek drukowanych oraz wiercenia otworów w tych płytkach) używam protela 98 Se co mi będzie potrzebne aby zrobić taką frezarkę i ile to może kosztować.
Czy sam protel jako program wystarczy do wyfrezowania czy potrzebny jest inny jeżeli tak to jaki najlepiej i ile może kosztować?
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Wikingus, To Ci da pojęcie o średnim koszcie gotowej frezarki http://www.allegro.pl/item825943367_pre ... a_cnc.html Ta akurat jest z całym osprzętem i jest wykonana z metalu. Są też i tańsze, z konstrukcją drewnianą. Jeżeli zechcesz sam budować wszystko od podstaw to nie licząc własnego czasu wyjdzie dużo taniej. Ile, to zależy od przyjętej koncepcji konstrukcyjnej. Są tu tacy którym udało się nie przekroczyć 1000 zł. Do sterowania taką frezarką potrzebny jest dodatkowy program taki jak Step2CNC, Mach2 czy inne które wysyłają na port drukarkowy komputera sygnały dla maszyny CNC. Koszt takiego oprogramowania od 250zł w górę albo... za darmo
Nie mam oczywiście na myśli pirackiego oprogramowania ale na przykład dosowski TurboCNC. Szczegółów dowiesz się jeżeli poświęcisz trochę , a nawet trochę więcej czasu i zaczytasz się na śmierć w archiwaliach tego forum. Kiedy zaczniesz już zagłębiać się w otchłań wiedzy tajemnej na tematy CNC to pewnie trafisz i na tę ciekawą instrukcję http://www.ottop.republika.pl/pcb_gc.shtml Podsuwam Ci ją jednak teraz na rozgrzewkę 

-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Witam ponownie dzięki wielkie za odpowiedź troszkę mi to pojaśniło chciałbym zbudować frezarkę do 1000 zł +/- 200 zł preferował bym materiał raczej ze stali tylko że niewiem jakich użyć silników krokowych do takiej frezarki cnc która by miała robić płytki PCB jakiej frezarki użyć jakich frezów itp. gdzie zdbyć tanio materiały itp (jeżeli chodzi o profile stalowe z tym nie mam problemów) no i oczywiście to była by moja frezarka cnc więc nie oszukujmy się była by pewnie fatalnie zaprojektowana o wykonastwie nie mówiąc jak by ktoś miał już gotowe sposoby na zrobienie takiej frezarki z jakich części itp a najlepiej już taką zaprojektowaną gdzie tylko tne i spawam profile o odpowiedniej długości wierce tu i tam i składam do kupy i wszystko gra to by była najlepsza opcja ale gdzie ja znajdę takiego łaskawca który się podzieli tą wiedzą??
Pozdrawiam.
P.s prosiłbym o napisanie żaczy niezbędnych jakich poczebuję np silniki krokowe ile sztuk i jakie rodzaje śróby gwintowane jakie i ile itp.
Pozdrawiam.
P.s prosiłbym o napisanie żaczy niezbędnych jakich poczebuję np silniki krokowe ile sztuk i jakie rodzaje śróby gwintowane jakie i ile itp.