Frezarka-grawerka

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: namemartin » 14 cze 2009, 15:31

olepiotr pisze:Ale jednak do przodu :)
I o to chodzi.
Powodzenia w dalszej budowie!

Pozdrawiam

W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.

Autor tematu
olepiotr
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 21

Post napisał: olepiotr » 14 lip 2009, 18:06

Co by nie było że nic się nie robi ;)

Takie wymajstrowałem sobie kasowanie luzu :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na 3 zdjęciu widać troszke śrubke którą jeśli trzeba będzie to się dociśnie sprężyny mocniej bądź się poluźni. Taka dodatkowa korekta :)

Całość idzie troche za wolno :( Ale myśle że jak dobrze pójdzie to do końca miesiąca skończe całość :)

Pozdrawiam
Piotrek
I ja coś próbuje :) http://www.cnc.info.pl/topics60/frezark ... t11705.htm

Całe życie samouk :D

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Mariuszczs » 14 lip 2009, 20:45

Zastanawia mnie to kasowanie luzu sprężynami ( nib automatyczne ? ) A czy opory przy skrawaniu nie będą powodować ściśniecie się sprężyn i poślizg wymiaru do momentu aż nakrętka się oprze drugą stroną zwoju gwintu ? Potem po zatrzymaniu frezowania sprężyna popchnie jeszcze do przodu ?

Czy raczej to ma być na zasadzie że ta dodatkowa śrubka będzie kasowała luz powiedzmy z dokładnością 0,01 a resztę sprężyny ?

konlab

Post napisał: konlab » 14 lip 2009, 21:07

Automatyczne kasowanie luzu, wprowadzi błędy, nakretka bedzie skakac caly czas... detal bedzie frezowany jak sam chce... nie polecam takiego rozwiazania...

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 14 lip 2009, 21:18

Kiedyś takie rozwiązanie brałem pod uwagę ale by dobrze skasować luz między sobą czyli między 2 nakrętkami trzeba ja na sztywno osadzić.Temat w zasadzie już parę razy pojawił się na forum ale nikt jak do tej pory nie napisał po wykonaniu tego rozwiązania jak się spisuję.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Autor tematu
olepiotr

Post napisał: olepiotr » 15 lip 2009, 14:49

gmaro pisze:Kiedyś takie rozwiązanie brałem pod uwagę ale by dobrze skasować luz między sobą czyli między 2 nakrętkami trzeba ja na sztywno osadzić.Temat w zasadzie już parę razy pojawił się na forum ale nikt jak do tej pory nie napisał po wykonaniu tego rozwiązania jak się spisuję.
Nakrętka jest na sztywno. Jest przykręcona do "oprawy tulei" i jest razem z nią jeszcze skołkowana 3 kołeczkami fi 4. Kołeczki te są jeszcze wyprowadzone do kontrnakrętki. Zapobiega to obrotowi nakrętek. Wydawało mi się zbędne robić całą obudowe nakrętek. Tym bardziej że miejsca mało na to...

W sumie to teraz mi do łeba przyszedł pomysł żeby te 3 sruby dać dłuższe, wywalić sprężyny i wtedy tymi śrubami bym kasował luz... Byłoby to na sztywno zrobione :) I roboty przy tym też niewiele.

Choć poki co to zostawie jak jest. Jak wszystko ruszy to się przekonamy jak będzie to rozwiązanie działać. I może jako pierwszy to opisze ;)

Sprężyny też nie są słabe. W osiach Y i Z dam SI-H10038 a w osi X SI-X10038. Tu jest katalog: http://www.fcpk.com.pl/pl/katalog_pdf/s ... rezyny.pdf

Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 15 lip 2009, 17:42

olepiotr pisze:wtedy tymi śrubami bym kasował luz
Ale wraz trzeba to jakoś ustalić w określonej pozycji żeby się nie rozeszło. Może zrobić tak: dać dwa konkretne kołki, żeby zabezpieczyć przed obrotem, dwie śruby do przesuwania w lewo i następne dwie działające przeciwnie do poprzednich do ustalenia pozycji nakrętki. Trochę jest więcej grzebania niż w klasycznej metodzie gdzie nakrętka kontrująca jest ustalana w korpusie a luz jest samoczynnie kasowany sprężyną.

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 16 lip 2009, 00:02

przy "lekkiej " grawerce jest ok...tutaj nie ma jakiś tam dużych napreżeń...jednak faktycznie, nie jest to rozwiazanie uniwersalne.

Autor tematu
olepiotr

Post napisał: olepiotr » 16 lip 2009, 13:20

W sumie to na początku będe się "bawił" w drewnie. Doświadczenie mam zerowe więc musze się nauczyć od podstw obsługi, programowania itd... Ostatnio dowiedziałem się o możliwości grawerki w mosiądzu. Więc przeróbka będzie konieczna. Może jeszcze nie teraz ale za jakiś czas napewno.

Pozdrawiam
Piotrek

[ Dodano: 2009-11-12, 21:01 ]
Witam.

Temat mojego “maleństwa” narazie stoi w miejscu :( Życie i mnie zmusiło do emigracji... Ale skoro maszyna się nie robi to poświęcam czas na dokształcanie się :) W okresie świąteczno-noworocznym będę dłużej w domu to może uda się uruchomić :) Oby :)

Byłem w Polsce ostatnio pare dni i troszke pomalowałem.

Obrazek

Elektronika stoi również w miejscu :( Jakiś czas temu zrobiłem to:

Obrazek

Przewody zaczęły się pojawiać ;)

Obrazek

Pewnie ponownie mnie dopisze... Ale to nic. Heh relacja złożona....

Pozdrawiam
Piotrek

[ Dodano: 2010-04-11, 13:46 ]
Działa :)

Niestety nie było czasu na dużo prób i na jakąś większą zabawe :( Jednak coś próbowałem. Jest jeszcze mnóstwo rzeczy do zrobienia. Ale to dopiero pod koniec czerwca jak będę w Polsce ponownie. Wrzeciono jednak nie ta górnowrzecionówka o której pisze wcześniej tylko Kress 1050W :)

Wrzuce pare zdjęć ;)
Jak widać sprężyna nie bardzo tu pasuje. Ma być w przyszłości inna i ma nie przeszkadzać jak ta. Tą wziąłem ze starej zdemontowanej korowarki do wikliny, taka była tylko pod ręką ;) :D

Obrazek

Widoczek z boku :)

Obrazek

Skrzynka z podpiętą i co najważniejsze działającą elektroniką :)

Obrazek

Silniczek na osi Y

Obrazek

Kress 1050W wraz z tulejkami i pare frezów

Obrazek

I zamontowany :)

Obrazek

Niestety nie działają mi krańcówki :( Nie miałem na to czasu już :( Chęć spróbowania była mocniejsza i włączałem mimo to. Na małych prędkościach coby wyłączyć w razie czego zanim dojdzie do końca osi ;) . Musze osłonić śruby żeby wióra na nie nie leciały. I jeszcze pare drobiazgów trzeba zrobić...

Prosze wybaczyć bałagan dookoła maszyny :( Stoi w nieużywanym pomieszczeniu które będzie remontowane dopiero ;)

Postaram się wrzucić jakiś filmik. Nie bardzo mam z czego wybrać ale coś wrzuce niebawem :) No i do swojego albumu na forum też coś wrzuce :)

Pozdrawiam
Piotrek

[ Dodano: 2010-04-12, 20:49 ]
Szału w tych filmach nie ma ale jak obiecałem tak wrzuciłem :P

Pozdrawiam
Piotrek

[ Dodano: 2010-04-16, 19:41 ]
Hmmm temat padł :( ? Czy takie to to mizerne że szkoda się wypowiadać :P ?

Pozdrawiam
Piotrek

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Leoo » 18 kwie 2010, 13:50

Maszyna ruszyła i teraz będzie mógł Kolega doświadczyć jak zgubny wpływ na trwałość śruby i nakrętki mają sprężyny kasujące luz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”