ploter frezujący 230cm x 240cm x 35cm (zamiennie plazma)

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 13 kwie 2009, 19:32

gmaro pisze:Widzę że na marne nie poszło to co pisałem na PW :wink: Ja bym dał ten silnik na środku bramy tworzyło by to taką symetrię ...
Nie poszło, nie poszło. Gdyby nie to forum i ludzie tutaj pomagający to pomyłki były by bardzo kosztowne :) Punkcik koledze za radę :)

Co do silnika umieszczonego centralnie to tak miało być na początku, aczkolwiek doszedłem do wniosku, że na skraju wału lepiej będzie dlatego, że mam tutaj blok łożyskujący. Gdybym chciał montować centralnie to dochodzą kolejne w sumie zbędne koszta ułożyskowania, aby napinaniem pasa nie powodować zniekształceń wału.
Pasy jakie wszędzie zastosowałem to HTD o szerokości 9mm.

Ponadto belka osi Y będzie obudowana i zamknięta blachą, także nie będzie widać mechanizmów. Niedługo rozrysuję maskownicę.

Na schematach nie widać ale jest już przewidziane miejsce na prowadnik kabli na belce.

Foty przerobionego wrzeciona perske wrzucę jak będę w pracy czyli w środę, bo maszyna tam właśnie stoi.

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 13 kwie 2009, 20:13

aleś zamieszał z tym napedem osi podłuznej, nie wiem czy widziałes ale w sklepiku akcesoria są wałki wielowypustowe i tuleje - tuleje zas pasują do łozysk, wystarczyłoby tylko wziąc jeden długi wałek wielowypustowy, wcisnąć nań tuleje i wcisnąc wszystko w łozyskowanie - jakies rowki na segery porobic albo od biedy loctitem unieruchomic, przy okazji w kolach zebatych wyciąlbys sobie wp iastach wielowypusty - nasuwasz koło na czop i po sprawie, na srodku dajesz dwa lozyska i kolo zebate pasowe a wyzej na belce silnik z naciagiem paska, co do łozyskowania wystarczylyby zwykłe lozyska samonastawne w parach ... jedno kosztuje kilkanascie zł a policz sobie koszt wykonania obudowy i czas na to stracony :D
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 13 kwie 2009, 21:21

bartuss1 pisze:wystarczyłoby tylko wziąc jeden długi wałek wielowypustowy, wcisnąć nań tuleje i wcisnąc wszystko w łozyskowanie - jakies rowki na segery porobic albo od biedy loctitem unieruchomic, przy okazji w kolach zebatych wyciąlbys sobie wp iastach wielowypusty - nasuwasz koło na czop i po sprawie,
Wady:

1. Cena wałka wielowpust.
2. cena tulei wielowpust. (najtańsza 64 !!! zł a potrzebowałbym minimum 4 szt) Ponadto jej średnica to 20mm a co za tym idzie większe i droższe łożyska... (zastosowanie łożysk samonastawnych od Poltech odpada - za dużo przeróbek - znowu koszty!)
3. Wycięcie wielowpustu w kole zębatym na drążarce (to do napędu od strony silnika) - koszty!

Many, many, many! ;>

Jednym słowem nie podoba mi się to rozwiązanie, zwłaszcza przy prędkościach obrotowych wału w granicach 15-20/s

Ponadto w moich blokach łożyskujących zastosowałem łożyska skośne dwurzędowe za 17pln sztuka.

Wały zrobię z pręta stalowego o średnicy 15mm.

[ Dodano: 2009-04-13, 21:25 ]
bartuss1 pisze:policz sobie koszt wykonania obudowy i czas na to stracony
Wykonanie obudowy będzie trwało nie dłużej jak 5 min - 8 min.
W końcu po coś mamy frezarki CNC tak?

Awatar użytkownika

Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Rayford » 06 lip 2009, 19:26

Wadą tego forum i nie wiem czemu chaos nie chce zrobić aby kolejna moja wypowiedz w swoim poście jest scalana i można tak sobie pisać i nikt już powiadomienia nie dostanie i wątek się urywa dopóki ktoś inny nie odpowie w tym wątku.

Być może i w tym wątku tak jest że kolega chciałby pewnie coś napisać i nie może, więc napisałem kilka tych słów aby coś ruszyło...

Jak przecinarka plazmowa...?

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 11 lip 2009, 10:10

Temat przecinarki niestety zawieszony do zimy. Z pewnością powstanie i na pewno poinformuję o tym kolegów w tym wątku.

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 11 lip 2009, 16:46

:(

Awatar użytkownika

tanifon