Frezarka ze stali, pole 300x300

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
raiden00
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Post napisał: raiden00 » 27 cze 2009, 00:21

Jakiś czas temu małe aktualizacje były, ale że kolejne moje wiadomości dodawane były jako edycje do starszego postu, to temat, że tak się wyraże opadł na dół. Dzisiaj jakoś się zebrałem i postanowiłem temu zaradzić, a że więcej pisać mi się nie chce, to wrzucam tu część starego postu :razz:

"
[ Dodano: 2009-05-24, 19:51 ]
No w końcu, jakiś czas temu skończyłem "sklecanie" sterowników. Jakoś ładnie to one nie wyszły, ale ważne że działają :mrgreen: I tak jestem z nich zadowolony, bo biorąc pod uwagę moje inne projekty z działu elektroniki to są to moje najestetyczniejsze dzieła :lol: Daję też fotke na której widać zasilacz 12V i 5V, układ softstartu i ruski transformator. Teraz jak znajdę czas to się biorę za płytę główną, której projekt już prawie skończony i może jak wykombinuje jakiś rdzeń do transformatora to nawinę zasilanie do sterowników, bo drutu u mnie pod dostatkiem, a na toroida to trochę szkoda mi wydawać pieniędzy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2009-06-12, 01:12 ]
no płyta główna też sończona, tak więc cała elektronika prawie też już skończona. Niektóre scalaki troche koślawo wstawione, ale ogólnie w miarę ładnie chyba wyszło :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

"

Konstrukcja już prawie pospawana, w nast, tyg. powinna do mnie dotrzeć i wtedy dam kolejne zdjęcia :)

Tagi:

ajlawju
Posty w temacie: 1

Post napisał: ajlawju » 28 gru 2009, 01:08

Widze że nie nudzisz sie w swoim garażu :grin: a jak tam idą dalsze prace czy coś takiego ?

nobile
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Post napisał: nobile » 05 sty 2010, 19:23

jakiego papieru używasz(gdzie kupujesz) do termo transferu..? mój się drze i zostaja kawałki miedzy sciezkami od tego twojego ladnie sie oddzielily nadruki na plytce..

Awatar użytkownika

Autor tematu
raiden00
Posty w temacie: 6

Post napisał: raiden00 » 05 sty 2010, 19:39

Witam. Dawno nie pisałem, ale jakoś nie było kiedy wziąć się za jakąś relacje z placu budowy :razz:
Okazało się też, że dotarcie konstrukcji jak i części frezowanych trochę się przedłużyło. Część detali jeszcze się wciąż robi, ale to co już mam w końcu znalazłem czas i chęci aby na szybko sfotografować :)

Na początek cała elektronika już gotowa i zapakowana w dość solidne opakowanie po jakimś tam UPS-ie. Teraz tylko wystarczy zaopatrzyć obudowę w solidne chłodzenie, trochę ją upiększyć i opisać ładnie diody na przodzie ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj widok na stolik T-owy zrobiony ze stali:

Obrazek

Spód stolika:

Obrazek

Tutaj otwór z łożyskiem:

Obrazek

Kostka na nakrętki pod stolik:

Obrazek

Obrazek

To nie wiem jak nazwać, ale ma umożliwić kasowanie luzów :P :

Obrazek

Wałek z stalową podporą :

Obrazek

No i taki ogólniejszy widok na pospawaną konstrukcję. Przy belkach pionowych miały być pospawane trójkąty, ale jakoś tak wyszło, że ich nie ma... :

Obrazek

Na koniec jeszcze małe pytanko. Czy mocowanie silników jak na rysunku zda egzamin ? Rysunek raczej nie za dobry, ale mam nadzieję że wiadomo o co chodzi :)

Obrazek

Jeszcze na koniec zdjęcie falownika, który znalazłem na strychu. Moc ma dość dużą ale częstotliwość max to z tego co pamiętam 127 Hz (chyba) i tu pytanie, czy nada się do sterowania jakim wrzecionem ?

Obrazek

Komentarze i rady mile widziane :razz:
nobile pisze:jakiego papieru używasz(gdzie kupujesz) do termo transferu..? mój się drze i zostaja kawałki miedzy sciezkami od tego twojego ladnie sie oddzielily nadruki na plytce..
Ojj firmy ani nic nie powiem, bo papier został, a opakowanie poszło do kosza. Był to pierwszy lepszy, który dostałem u siebie w papierniczym :wink:

nobile
Posty w temacie: 2

Post napisał: nobile » 05 sty 2010, 23:58

No nic.. trudno. bede musial poeksperymentowac bo ten co kupilem u siebie w papierniczym (kredowy) jest do niczego. Dzieki za odp. i szacunek za fajna frezarke, niedługo pewnie ja cos zaczne kombinowac w tym kierunku ;]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”