wiertarko-wkrętarka-jaką kupić?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

raw
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: raw » 15 cze 2009, 00:11

Kolego od ponad roku używam Bosch GSR 14,4 V-LI Professional, wszystko działa tak jak powinno. Bardzo wydajna. Wydatek był niestety spory bo ponad 1200 złotych, ale nie warto oszczędzać na narzędziach jeżeli maja zarabiać na siebie. Hilti SF 144-A to wydatek ok 2000.
Musisz sam ocenić w jakim stopniu będziesz wykorzystywał sprzęt. Ważna jest również gwarancja, Hilti i Bosch działają błyskawicznie, jak coś nawali zamawiasz kuriera i za 2 dni masz maszyne naprawiona u siebie :)

narzedziedlaciebie
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: narzedziedlaciebie » 21 cze 2009, 19:26

sam zaproponuję wiertarke AEG BS12X .WIERTARKo-wkrętarka super wytrzymała ,praktycznie do każdej pracy. rownież polecam markę protool np : sdp 12e klasa sama w sobie !!! swoją drogą sam mam ową wiertarkę do sprzedania. w razie pytań badź chęć zakupu piszcie :)

Awatar użytkownika

luber
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: luber » 22 lip 2009, 12:58

Jeśli chodzi o ciężkie warunki pracy to polecam Dewalt DC988 18V lub inne na 18V z metalowym korpusem przekładni.
Jest trochę cięszka co czyni ją niepraktyczną do drobiazgów ale ma 3-przełożenia do 1900RPM , spokojnie sobie poradzi z większymi otworami w stali ,aluminium czy drewnie
Dodatkową zaletą jest fakt ,że na te same akumulatory chodzą inne elektronażędzia.
Mam tę wkrętarkę i:
+wyrzynarka (polecam, ma POWERA)
+piła szablasta(polecam do robót w ogrodzie)
+szlifierka kątowa (słaba, do drobiazgów OK)
+pilarka (do cięcia paneli podłogowych OK pozatym słaba)
+latarka ( co tu pisać :wink: )
pozatym dostępne użądzenia to młotowiertarki,szlifierki palcowe,wkrętarki udarowe,ukośnice...

Polecam

mat23

Post napisał: mat23 » 23 lip 2009, 10:43

Potwierdzam,wkrętarko -wiertarka oraz wkrętarka nie do zaj.....Bateria starcza mi na cały dzień (wkrętarka) - wkrety do drewna,blachy.Polecam zakup w USA kilku narzędzi w tym jedno z aku.Cena kilkakrotnie niższa niż w EU a szczególnie niż w Polsce:)

freerad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: freerad » 23 lip 2009, 22:12

Ile ludzi tyle opini. Nietrudno wydać grubą kase na super sprzęt i go wykorzystywać w 30%. Marke olej bo jedna fabryka nieraz produkuje narzędzia różnych firm np. Winnenden pod Stuttgartem robią i Milwaukee i AEG. Akumulator najlepiej Li-Lon bo są głębokiego rozładowania bez efektu pamięci (niklowo kadmowy i inne jeśli niezostały do zera rozładowane i podłączy się je do ładowarki "pamiętają" ile były naładowane, tracą pojemność. Po to czasem w zestawie jest latarka żeby aku rozładować). Pozatym moc silnika spada drastycznie dopiero gdy aku jest prawie zupełnie rozładowany. Takie aku dają do narzędi chyba od 14.4 V i to w zupełności wystarczy. I tak bateria starcza na jakieś 1000 ładowań. Osobiście musze jednak polecić Tobie Metabo. Mam tych narzędzi pare (trzy kontówmi, wiertarka, wyrzynarka), a teraz przyszła kolej na kompresor. Nic się nie sypie ani nie kopci, no i jak to fajnie mieć w kontówce reg obrotów.

Autor tematu
upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: upadły_mnich » 23 lip 2009, 22:26

dzięki za uwagi...byłem blisko zakupu ale aukcja mi uciekła.
Ogólnie to - jak dla amatora - 1000-1100zł to dla mnie górny pułap.
Bo na allegro była wkretarka Makita 18V, baterie Li-Lon 3 Ah, moment "twardy" 50Nm uchwyt 1-13mm i właściwie byłem zdecydowany.
Dewalt 988 wg google była na allegro za 300zł a w innych miejscach po 1500zł. Skąd taka rozbieżność?
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Awatar użytkownika

luber

Post napisał: luber » 24 lip 2009, 12:44

DeWalt za 1500zł było normalną ceną nówki pewnie za komplet, bo sprzęt z górnej półki.
A na Alledrogo to "okazje" się zdażają ale sprzętu niemożna być pewnym.

christophorus

Post napisał: christophorus » 01 mar 2011, 01:48

Witam!

Chcialbym się podpiąć pod temat, ponieważ planuję kupić wiertarko-wkrętarkę.
Na ten cel chciałbym przeznaczyć do około 700 zł.
Niedługo będę odbierał mieszkanie i będzie do wykonania trochę prac montażowych, a później sprzęt ma służyć do majsterkowania i ewentualnie do drobnych usług.
Urządzenie ma posiadać aku li-ion i napięcie 12 lub 14,4V.
Na oku mam Boscha GSR 14,4 V Li Profesional.
Czy w podobnej kwocie warto brać pod uwagę AEG lu Hitachi?
Chyba, że macie może jakieś inne propozycje?

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 01 mar 2011, 02:10

Byłem zwolennikiem Makity, ale rok wstecz kupiłem Hitachi i to naprawdę super sprzęt, następne narzędzia chyba też kupię tej firmy.

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Mariuszczs » 01 mar 2011, 08:45

Mam boscha 14,4 GSR i mogę polecic, porównania z innymi porządnymi nie mam. Na pierwszym biegu jak zablokuje wrzeciono przy wkręcaniu to wyrywa z ręki i tutaj się zastanawiam po co robią jeszcze mocniejsze . Ja chyba kupiłem z tymi pojemniejszymi aku bo w listopadzie dawałem ok 1200 zł . Teraz jak patrzę na ceny to spadły. Wtedy jeszcze dostałem drugą walizkę ( organizer )z ogromem końcówek firmowych i niefirmowych i wiertła ( chyba 3 zestawy ).

Małem dedre 18V oraz ostatnio naprawiałem ojcu starego king crafta 18V i einhella 18V to ten king kraft porządny bo ma ok 14 lat a pozostałe dwie to zabawki. W dedrze i einhellu zjarały się zasilacze, w dedrze od nowości jeden aku nie trzymał.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”