Musisz sam ocenić w jakim stopniu będziesz wykorzystywał sprzęt. Ważna jest również gwarancja, Hilti i Bosch działają błyskawicznie, jak coś nawali zamawiasz kuriera i za 2 dni masz maszyne naprawiona u siebie
wiertarko-wkrętarka-jaką kupić?
-
raw
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Kolego od ponad roku używam Bosch GSR 14,4 V-LI Professional, wszystko działa tak jak powinno. Bardzo wydajna. Wydatek był niestety spory bo ponad 1200 złotych, ale nie warto oszczędzać na narzędziach jeżeli maja zarabiać na siebie. Hilti SF 144-A to wydatek ok 2000.
Musisz sam ocenić w jakim stopniu będziesz wykorzystywał sprzęt. Ważna jest również gwarancja, Hilti i Bosch działają błyskawicznie, jak coś nawali zamawiasz kuriera i za 2 dni masz maszyne naprawiona u siebie
-
narzedziedlaciebie
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 1
-
luber
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 2
Jeśli chodzi o ciężkie warunki pracy to polecam Dewalt DC988 18V lub inne na 18V z metalowym korpusem przekładni.
Jest trochę cięszka co czyni ją niepraktyczną do drobiazgów ale ma 3-przełożenia do 1900RPM , spokojnie sobie poradzi z większymi otworami w stali ,aluminium czy drewnie
Dodatkową zaletą jest fakt ,że na te same akumulatory chodzą inne elektronażędzia.
Mam tę wkrętarkę i:
+wyrzynarka (polecam, ma POWERA)
+piła szablasta(polecam do robót w ogrodzie)
+szlifierka kątowa (słaba, do drobiazgów OK)
+pilarka (do cięcia paneli podłogowych OK pozatym słaba)
+latarka ( co tu pisać
)
pozatym dostępne użądzenia to młotowiertarki,szlifierki palcowe,wkrętarki udarowe,ukośnice...
Polecam
Jest trochę cięszka co czyni ją niepraktyczną do drobiazgów ale ma 3-przełożenia do 1900RPM , spokojnie sobie poradzi z większymi otworami w stali ,aluminium czy drewnie
Dodatkową zaletą jest fakt ,że na te same akumulatory chodzą inne elektronażędzia.
Mam tę wkrętarkę i:
+wyrzynarka (polecam, ma POWERA)
+piła szablasta(polecam do robót w ogrodzie)
+szlifierka kątowa (słaba, do drobiazgów OK)
+pilarka (do cięcia paneli podłogowych OK pozatym słaba)
+latarka ( co tu pisać
pozatym dostępne użądzenia to młotowiertarki,szlifierki palcowe,wkrętarki udarowe,ukośnice...
Polecam
-
freerad
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

Ile ludzi tyle opini. Nietrudno wydać grubą kase na super sprzęt i go wykorzystywać w 30%. Marke olej bo jedna fabryka nieraz produkuje narzędzia różnych firm np. Winnenden pod Stuttgartem robią i Milwaukee i AEG. Akumulator najlepiej Li-Lon bo są głębokiego rozładowania bez efektu pamięci (niklowo kadmowy i inne jeśli niezostały do zera rozładowane i podłączy się je do ładowarki "pamiętają" ile były naładowane, tracą pojemność. Po to czasem w zestawie jest latarka żeby aku rozładować). Pozatym moc silnika spada drastycznie dopiero gdy aku jest prawie zupełnie rozładowany. Takie aku dają do narzędi chyba od 14.4 V i to w zupełności wystarczy. I tak bateria starcza na jakieś 1000 ładowań. Osobiście musze jednak polecić Tobie Metabo. Mam tych narzędzi pare (trzy kontówmi, wiertarka, wyrzynarka), a teraz przyszła kolej na kompresor. Nic się nie sypie ani nie kopci, no i jak to fajnie mieć w kontówce reg obrotów.
-
upadły_mnich
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 5
dzięki za uwagi...byłem blisko zakupu ale aukcja mi uciekła.
Ogólnie to - jak dla amatora - 1000-1100zł to dla mnie górny pułap.
Bo na allegro była wkretarka Makita 18V, baterie Li-Lon 3 Ah, moment "twardy" 50Nm uchwyt 1-13mm i właściwie byłem zdecydowany.
Dewalt 988 wg google była na allegro za 300zł a w innych miejscach po 1500zł. Skąd taka rozbieżność?
Ogólnie to - jak dla amatora - 1000-1100zł to dla mnie górny pułap.
Bo na allegro była wkretarka Makita 18V, baterie Li-Lon 3 Ah, moment "twardy" 50Nm uchwyt 1-13mm i właściwie byłem zdecydowany.
Dewalt 988 wg google była na allegro za 300zł a w innych miejscach po 1500zł. Skąd taka rozbieżność?
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
christophorus
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 2
Witam!
Chcialbym się podpiąć pod temat, ponieważ planuję kupić wiertarko-wkrętarkę.
Na ten cel chciałbym przeznaczyć do około 700 zł.
Niedługo będę odbierał mieszkanie i będzie do wykonania trochę prac montażowych, a później sprzęt ma służyć do majsterkowania i ewentualnie do drobnych usług.
Urządzenie ma posiadać aku li-ion i napięcie 12 lub 14,4V.
Na oku mam Boscha GSR 14,4 V Li Profesional.
Czy w podobnej kwocie warto brać pod uwagę AEG lu Hitachi?
Chyba, że macie może jakieś inne propozycje?
Chcialbym się podpiąć pod temat, ponieważ planuję kupić wiertarko-wkrętarkę.
Na ten cel chciałbym przeznaczyć do około 700 zł.
Niedługo będę odbierał mieszkanie i będzie do wykonania trochę prac montażowych, a później sprzęt ma służyć do majsterkowania i ewentualnie do drobnych usług.
Urządzenie ma posiadać aku li-ion i napięcie 12 lub 14,4V.
Na oku mam Boscha GSR 14,4 V Li Profesional.
Czy w podobnej kwocie warto brać pod uwagę AEG lu Hitachi?
Chyba, że macie może jakieś inne propozycje?
-
Mariuszczs
- Lider FORUM (min. 2000)

Mam boscha 14,4 GSR i mogę polecic, porównania z innymi porządnymi nie mam. Na pierwszym biegu jak zablokuje wrzeciono przy wkręcaniu to wyrywa z ręki i tutaj się zastanawiam po co robią jeszcze mocniejsze . Ja chyba kupiłem z tymi pojemniejszymi aku bo w listopadzie dawałem ok 1200 zł . Teraz jak patrzę na ceny to spadły. Wtedy jeszcze dostałem drugą walizkę ( organizer )z ogromem końcówek firmowych i niefirmowych i wiertła ( chyba 3 zestawy ).
Małem dedre 18V oraz ostatnio naprawiałem ojcu starego king crafta 18V i einhella 18V to ten king kraft porządny bo ma ok 14 lat a pozostałe dwie to zabawki. W dedrze i einhellu zjarały się zasilacze, w dedrze od nowości jeden aku nie trzymał.
Małem dedre 18V oraz ostatnio naprawiałem ojcu starego king crafta 18V i einhella 18V to ten king kraft porządny bo ma ok 14 lat a pozostałe dwie to zabawki. W dedrze i einhellu zjarały się zasilacze, w dedrze od nowości jeden aku nie trzymał.