Tokarka koreańska
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 8
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 8
witam
oto moja tokarka:
http://picasaweb.google.com/MarcinZary/Tokarka#
a co do wskaźnika oleju na wrzecionie to u mnie nic tam się nie kręci, widać gwiazdę - krzyż 6 lub 8 ramienny, ale nie kręci się nic. A on powinien się kręcić co jakiś wykonując jakiśobrót, czy cały czas podczas obracania się uchwytu ?
pozdrawiam
oto moja tokarka:
http://picasaweb.google.com/MarcinZary/Tokarka#
a co do wskaźnika oleju na wrzecionie to u mnie nic tam się nie kręci, widać gwiazdę - krzyż 6 lub 8 ramienny, ale nie kręci się nic. A on powinien się kręcić co jakiś wykonując jakiśobrót, czy cały czas podczas obracania się uchwytu ?
pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
Marcin powinien się przelewać (chyba) no nigdy tak szczegółowo nie zwróciłem uwagi w każdym bądź razie musi być tam widać olej, a tak swoją droga to nawet mojej jest długość taka sama, wiesz że podczas zmiany biegów musisz przeciągnąć preselektor i masz dwie prędkości wysuwu konika na kole od wysuwu masz taki grzybek który wyciągasz lub wciskasz. Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Dodam jeszcze tylko, że w KUSON 3 też są dwa przełożenia w koniku: szybko 5mm/obrót i wolno 1 mm/obrót. Wykorzystuję to do określania głębokości wiercenia. Po prostu zliczam obroty korbką konika. Oryginalna tokarka ma na tulei naciętą skalę, ale moja jest po remoncie i tuleja była dorabiana po regeneracji otworu w koniku i dlatego skali już nie ma.lukadyop pisze:masz dwie prędkości wysuwu konika na kole od wysuwu masz taki grzybek który wyciągasz lub wciskasz
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
BYDGOST pisze:Dodam jeszcze tylko, że w KUSON 3 też są dwa przełożenia w koniku: szybko 5mm/obrót i wolno 1 mm/obrót. Wykorzystuję to do określania głębokości wiercenia. Po prostu zliczam obroty korbką konika. Oryginalna tokarka ma na tulei naciętą skalę, ale moja jest po remoncie i tuleja była dorabiana po regeneracji otworu w koniku i dlatego skali już nie ma.lukadyop pisze:masz dwie prędkości wysuwu konika na kole od wysuwu masz taki grzybek który wyciągasz lub wciskasz
A gdybyś ponacinał sobie skale troszkę roboty było by ale i poręczniej, liczyć obroty już przy 50 mm może zacząć się mylić.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1