Gwintowanie

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

siw_mich
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Post napisał: siw_mich » 03 cze 2009, 17:02

Witam
Wysokość nakrętki dla śrub stalowych obliczono (wytrzymałość na naciski) jako 0,8 średnicy śruby. Zależność będzie prawdziwa dla śruby i nakrętki zrobionych ze stali. Jaką zależność przyjąć dla nakrętki/długość gwintu w otworze w duralowym korpusie ? Jaka będzie wytrzymałość na naciski dla duralu ?

Tagi:

Mrozik
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 04 cze 2009, 10:06

siw_mich pisze:Witam
Wysokość nakrętki dla śrub stalowych obliczono (wytrzymałość na naciski) jako 0,8 średnicy śruby. Zależność będzie prawdziwa dla śruby i nakrętki zrobionych ze stali. Jaką zależność przyjąć dla nakrętki/długość gwintu w otworze w duralowym korpusie ? Jaka będzie wytrzymałość na naciski dla duralu ?
Połączenia gwintowe oblicza się dla konkretnej siły osiowej, gdy się ja zna trzeba jeszcze znać wytrzymałość na rozciąganie i naciski, średnicę gwintu i rdzenia, skok śruby i wtedy można ze spokojem stwierdzić czy coś wytrzyma. A w praktyce większość takich połączeń dobiera się metodą Naokowa. Także jak chcesz coś liczyć to na wstępie musisz znać siłę rozciągającą.

siw_mich

Post napisał: siw_mich » 04 cze 2009, 11:07

Metodą Naokową - to jaka będzie długość gwintu w duralu. 2x tyle co średnica śruby, 3x - chodzi mi o wartość pi*oko.

Mrozik
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 04 cze 2009, 20:52

siw_mich pisze:Metodą Naokową - to jaka będzie długość gwintu w duralu. 2x tyle co średnica śruby, 3x - chodzi mi o wartość pi*oko.
Zależy dla jakiej siły rozciągającej śrubę - jeśli ma to być siła która rozerwie śrubę a nie gwint to trudno mi powiedzieć - skonkretyzuj to coś policzymy dla przykładu.

siw_mich

Post napisał: siw_mich » 04 cze 2009, 21:35

Osadzenie łożysk.

Obrazek

Obrazek

4xM8 od spodu - mocowanie do ramy.
6xM5 po bokach - docisk łożysk (lekki zacisk).

Otwory fi5 od spodu przelotowe to pod kołki centrujące.

Mrozik
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 05 cze 2009, 13:53

Naokowo do mocowania wystarczy z duuużym nakładem po 10mm gwintu tego m8. Do docisku spokojne po 5mm by wystarczyło i to też z dużym nakładem. Z tym że same śruby są dłuższe. Nie podałeś sił więc nie ma obliczeń, pozdrawiam.

PS. znalazłem http://www.jak-to-zrobic.pl/tematy_pliki/pliki/13_1.pdf

Są tam wszystkie obliczenia, rzeczywiście wysokość nakrętki przyjmuje się na poziomie ~0.8d śruby. Stosowalne jest to dla połączeń z tego samego materiału. Różne materiały=różne dopuszczalne naprężenia - trzeba liczyć osobno.

Ciekawe skompresowane kompendium nt. obliczania wytrzymałości:
http://home.agh.edu.pl/~kmtmipa/dydakty ... malosc.pdf

Ponadto w pełni roziwnięty i wytłumaczony temat obliczania nakrętek:
http://pkm.edu.pl/index.php/polocenia-o ... 6-01010106
Cała strona jest ciekawa.

Mam nadzieję że zaspokoiłem twoją żądzę wiedzy ;)

Marcello
Posty w temacie: 1

Otwór pod gwint calowy UNC 6-32

Post napisał: Marcello » 10 sie 2014, 14:29

Witam, proszę speców o poradę jaki zrobić otwór pod śrubę UNC 6-32 (śrubka komputerowa) w blasze grubości 6mm, cięta laserowo.

W internecie znalazłem informację o otworze d 2.7mm, 2.8 oraz inne wymiary. Nie mogę się połapać, proszę o poradę, chcę aby śruba w gwincie byłą osadzona sztywno, bez luzów.

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: InzSpawalnik » 23 sie 2014, 16:27

Ja mam teraz taka prace w ktorej w ocynku robimy mase otworow M6 i 1/4 UNC. Ilosci sa ciekawe ( szacuje ze juz zrobilismy okolo 5-10 tys takich gwintow w 6-8mm materiale ).
Zasadniczo obserwacje:
1. Najlepsze rezultaty ( jakosc gwintu, zuzycie gwintownikow, czas wykonania ) uzyskuje dla srednicy wiercenia 5,2 mm ( dla jednego i drugiego gwintu taki sam ).
2. Bardzo wazne jest wyczyszczenie nazedzia po kazdym przejsciu przez material zwlaszcza w takim materiale jak ocynk ( to samo z nierdzewka ) ze wzgledu na znaczaco twardszy wior utrudniajacy zebranie warstwy przez nazedzie
3. Swiezy olej do smarowanie do kazdego przejscia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”