Przecinarka plazmowa

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Rayford » 03 lis 2008, 17:46

margor pisze:A czy kolega może pochwalić się jak tnie to urządzenie?
Tak z ręki czy w ploterze?

Zapytam się jeszcze jak sprawa wygląda z dyszami i elektrodami, bo popstrykałem plazma jeden wieczór i dostrzegłem że otworek w dyszy jakby się lekko powiększył, zniekształcił i szczelina po cięciu robi się szersza i brzydsza.

Jak to jest w przecinarkach plazmowych profesjonalnych, czy też dysze i elektrody są zrobione z miedzi, czy może z czegoś lepszego?

Wyczytałem gdzieś na forum, że elektrody najwięcej zużywają się w momencie zapłonu i przyszedł mi taki pomysł aby zrobić jeszcze jedną modernizacje, aby w momencie zapłonu prąd ustawiał się na minimum i gdy łuk zajarzy to automatycznie przestawi się na amperaż jaki był zadany do pracy.
I tak jak by się odpalało sie na minimalnym prądzie to żywotność dysz znacznie by się wydłużyła. Co wy na to ?

Tagi:

APY
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: APY » 03 lis 2008, 18:08

Ja też korzystam z "nieprofesjonalnego" palnika.Dysze i elektrody nie zużywają sie znowu tak szybko,przy cenie 10 zł za komplet koszt jest pomijalny.
Tylko czy nie przekombinujesz przy tym zbyt małym prądzie bo kiedy materiał nie zostanie przepalony to płomień odbije do palnika,chyba że sie mylę.
Sam teraz walczę z palnikiem ponieważ stary uległ samodestrukcji:) producent zmienił konstrukcje palnika i ta nowa konstrukcja to totalna porażka.

margor
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: margor » 03 lis 2008, 18:41

Cięcie z ręki zwykle nie jest zbyt piękne, dlatego ciekawi mnie we współpracy z przecinarką. Co do dysz i elektrod, to niestety jest pięta achillesowa większości przecinarek. Moja maszyna pracuje raczej dorywczo, więc pozwalam sobie na pracę na zamiennikach. Jednak są zlecenia gdzie liczy się jakość i wtedy tylko oryginał. Odnośnie elektrod, to na samej końcówce powinien znajdować się metal o wysokiej emisyjności elektronów (chyba tak to się nazywa). Jeśli się wypali to elektroda ulega wytopieniu.
Co do pomysłu to jest zupełnie do rzeczy. To co pisałem o łuku pilotującym, to tam jest ok. 15 A i dopiero po przejściu na "żelaz" to idzie prąd ustalony przez operatora.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford

Post napisał: Rayford » 05 lis 2008, 17:44

Tak sobie myślę z tym brakiem samozapłonu w tej mojej plazmie. mój pomysł z bezdotykowym zapłonem sprawuje się dobrze, ale jak zgaśnie w trakcie cięcia to nici z tego, przy ręcznym cieciu nie ma problemu pstryknąć jeszcze raz i poszło, ale przy cieciu ploterem jak zgaśnie to już nie odpali aż dojedzie do nowego cięcia.

Jak kupowałem tą plazmę to oryginalnie przewód od palnika miał 2.5 metra, zapytałem sprzedawcę czy nie ma dłuższego. Po namyśle sprzedał mi z innej przecinarki cztero metrowy przewód z palnikiem i teraz tak sobie myślę czy czasem nie ma za dużego spadku prądu na tak długim przewodzie i dla tego nie ma dobrej iskry pilotującej ?

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: KAJOS » 29 gru 2008, 03:17

Tak sobie przeglądam forum i...
Ja tam nie wiem ale ostatnio jak coś wycinałem to dopieru po wycięciu zorientowałem się że masy nie podpiołem.
W moim palniku to elektroda jest samoczynnie dociskana do dyszy,wydaje mi się że z tymi co miałem wcześniej ztyczność tak nie było? - a jak jest u Ciebie?
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford

Post napisał: Rayford » 29 gru 2008, 07:58

KAJOS pisze:a jak jest u Ciebie?
u mnie styczności nie ma

Eeee tam bajki jakieś opowiadasz że ciąłeś bez podpiętej masy, sprawdź to jeszcze raz ....

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: KAJOS » 29 gru 2008, 21:41

Zgadza się że tak(bez podpietej masy),tylko zaczołem sie głowić co jest nie tak że tak kiepsko idzie.Pomyślałem że to wypalona dysza jest przyczyną,zaznaczyć tylko musze a wcześniej o tym nie powiedziałem że to była blaszka około 1mm.
Po nowym roku nakrece filmik ...

adek
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: adek » 24 maja 2009, 16:11

Witam, chcialem was zapytac jaka przecinarka plazmowa do 3000zl bedzie najlepsza do zastosowan amatorskich w warsztacie. Wiem ze takie do 3000zl to zadne pro ale chodzi mi o w miare dobra jakosc wycinania. Szukalem na forum odpowiedzi ale nic aktualnego niemoglem znalezc. Czy te z allegro oplaca sie brac czy to juz wogole totalna lipa?

Z gory dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford

Post napisał: Rayford » 24 maja 2009, 20:26

Moja Chinka popsuła się, wysłali kuriera i zabrali do naprawy po miesiącu przysłali, ustawiłem na max cięcia i kilka sekund i znów przestała działać, po ponownym zgłoszeniu zabrali i po miesiącu powiadomili że nie da się jej naprawić bo ma jakąś ukrytą wadę i nie mogą naprawić, całe szczęście zwrócili kasę co do złotówki. Sprzedawca powiedział że to pierwszy przypadek reklamacji, ale ja już Chinki nie kupię...

adek

Post napisał: adek » 24 maja 2009, 20:49

no ale wszystkie z allegro to chinskie tak naprawde?? np te sherman??

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”