rowek wewnatrz rury

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

marcin francus
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: marcin francus » 11 maja 2009, 23:34

zgadzam sie z kolegami
ale jezeli ta rurka jest wspawana do duzej ramy to sprawa sie komplikuje
kilka rady juz sobie z tym radzilem
jezeli to tylko jedna sztuka to pewnie ze tokarka najlepsza

Tagi:

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jasiu... » 12 maja 2009, 15:43

jeśli ta rurka jest wspawana do ramy, to możesz zrobić takie prymitywne wytaczadło (tzw. pukane - nóż jest w prostokątnym wybraniu, dociśnięty śrubką, żeby go przestawić po prostu luzujesz śrubkę i "pukasz" w nożyk, żeby go przestawić i po tym blokujesz).

Ustawiasz się w osi rury, nożyk ustawiasz "do ścianki", blokujesz i włączasz obroty. Przesuwasz stołem o głębokość rowka - z jednej strony wcina ci się na zadaną głębokość. Cofasz i kręcisz, by zagłębić się z drugiej strony. To samo robisz w drugiej osi - w końcu masz kanałek, tyle że nie okrągły, a składający się z czterech przesuniętych kółek.

No to z powrotem na oś rury i pukasz nożyk, by wszedł w tak zrobione wybranie. Kilka obrotów i masz ścięte miejsca połączenia okręgów, jakie powstały z przesuwania pierwotnego układu. Dobierasz parę setek i kilka obrotów, znowu dobierasz (dopukujesz) i w końcu masz okrągłe wybranie.

Są głowiczki, przeznaczone do planowania, które się tu idealnie nadają, ale w warunkach amatorskich wystarczy własnoręcznie zrobione wytaczadło z nożykiem. Jeśli masz tylko jedną czy kilka sztuk, w koszty nie ma sensu iść, a metodą, jaką tu opisałem da się dość precyzyjnie (choć grzebiąc się) detal obrobić.

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lukadyop » 12 maja 2009, 18:34

wszyscy macie rację z tym że kolega EAZY nie napisał nic że jest to do czegoś przyspawane i że jest to coś wielkiego, jeżeli nie zbyt dużych wymiarów to jest to na tokarce najlepiej najszybciej i dokładnie.

yago44

Post napisał: yago44 » 16 maja 2009, 20:32

można też założyć nóż hakowy do oprawki frezerskiej.tylko że całość trzeba umieścić na stole obrotowym.ustawiasz się do osi wcinasz się na żądaną głebokość i kręcisz stołem.wiecej ustawiania niż roboty.tak wspominali koledzy najszybciej na tokarni
alkohol niszczy skórę-szczególnie na dłoniach i kolanach.

Autor tematu
eazy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: eazy » 21 maja 2009, 20:31

Witam, niewiem czemu nie zauwazylem, ze temat ma juz 2 strone, gdzie toczy sie dyskusja...

Ogolnie caly rowek to cos takiego - - czyli rowek na uszczelke od tloczka w hamulcu (tutaj jest polowa zacisku, jeden tloczek).

Jak widac nie jest to ogromna czesc, ale w moim przypadku takich tloczkow w zacisku od hamulca jest po 3 na strone.

pozdro

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: rynio_di » 21 maja 2009, 21:12

Moim zdaniem tokarka i uchwyt tokarski cztero-szczękowy o szczękach ustawianych osobno.

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lukadyop » 22 maja 2009, 06:44

rynio_di pisze:Moim zdaniem tokarka i uchwyt tokarski cztero-szczękowy o szczękach ustawianych osobno.

A według mnie wystarczy zwykły uchwyt i też da radę bez problemu.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 22 maja 2009, 19:21

No nie wiem czy to będzie bez problemu w zwykłym uchwycie czteroszczękowym. Bez problemu wg mnie oznacza, że mocujemy bezpośrednio w uchwycie bez stosowania dodatkowych wspomagających elementów. W tym przypadku mamy kształt nieregularny a oś cylindra nie jest położona symetrycznie względem krawędzi. W dodatku nie wiemy jak wygląda druga strona detalu.

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: rynio_di » 22 maja 2009, 19:40

Ja to określiłem z własnego punktu widzenia i możliwości wykonania.Nie miałbym problemu z wytoczeniem takiego kanałku.Możliwe że przeceniam swoje możliwości. Przy produkcji na pewno uchwyt specjalny ,ale przy kilku sztukach ... Zabawa z ustawieniem to prawda . Ale możliwe wykonanie też prawda.

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lukadyop » 22 maja 2009, 20:39

BYDGOST pisze:No nie wiem czy to będzie bez problemu w zwykłym uchwycie czteroszczękowym. Bez problemu wg mnie oznacza, że mocujemy bezpośrednio w uchwycie bez stosowania dodatkowych wspomagających elementów. W tym przypadku mamy kształt nieregularny a oś cylindra nie jest położona symetrycznie względem krawędzi. W dodatku nie wiemy jak wygląda druga strona detalu.

nie przesadzaj na zwykłym uchwycie też da radę i to nie tak strasznie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”