Myśle że to będzie bardziej zrozumiałe:

Pozdrawiam
Piotrek
... nie jest to głupi pomysł.olepiotr pisze:Co do ilości taktów to upierałbym się przy trzech....
Pilot w narysowanym przez Ciebie stemplu zda egzamin dopiero po drugim takcie , a co wymyśliłeś na ustawienie taśmy pomiędzy pierwszym , a drugim taktem ( nie wspomnę już o poprzedzającym uderzeniu).Jeśli chodzi o samą budowe wykrojnika to ja bym to zrobił tak:
- pierwszy takt - wykrawanie fi 35
- drugi takt - wykrawanie otworów w detalu.
- trzeci takt - wykrawanie obrysu ze stemplem umieszczonym w płycie stemplowej (pomijam grat obustronny że powstanie )
O takie cos:WZÓR pisze:a co wymyśliłeś na ustawienie taśmy pomiędzy pierwszym , a drugim taktem ( nie wspomnę już o poprzedzającym uderzeniu).
A jak komuś potrzeba będzie do ogrodzenia to zawsze można nóż rozcinający ściągnąćjasiu... pisze:albo obcięcie na żółtych liniach - nie ma bałaganu z odpadami, łatwiej mieszczą się w kontenerze - i zderzak w odległości jednego kroku
1. Główne niebezpieczeństwo to właśnie trwałość tego fragmentu matrycy. Wtedy trzeba robić nową matryce bądź wkładke matrycy. A to już są koszty...radek85 pisze:Witam
Nie spodziewalem sie, ze az tak ten temat sie rozrosnieCiesze sie bardzo ze wszystkich odpowiedzi. Co do samego wykrojnika to robie tak jak zaproponowal olepiotr, czyli 3 takty i detal obrocony o 45 stopni:). Mam jednak kilka pytan:
1. Co sie moze stac, oprocz wykruszenia sie matrycy, w przypadku gdybym chcial zrobic 2 takty?
2. Czy odleglosc 2,5 mm miedzy detalem,a a brzegiem tasmy jest wystarczajaca? Obawiam sie, ze moze byc zamala, a wartosc taka przyjalem z tabel na podstawie grubosci materialu i srednicy wykrojki.
3. Jaki sposob podawania blachy bylby najlepszy. Przyjalem wykrojnik dla produkcji srednio seryjnej ( ok 100000 sztuk). Chcialbym poznac opinie, zeby dowiedziec sie jak najwiecej![]()
Z ksiazek dowiem sie jedynie ja kto teoretycznie powinno byc, a z praktyka wiaodmo roznie bywa
Ślady błyszczące są po cięciu , a matowe są po rwaniu ...... , ale dlaczego są po dwa (?).jjanusz pisze:... jest dwa błyszczące ślady i dwa matowe w miejscu cięcia ...
Gruba blacha - więc i tak cud , że ten wykrojnik chodzi.grubość blachy 8mm wycinany otwór to fi 50, (... )
no i wykrojnik trzeba często ostrzyć
WZÓR pisze:Ślady błyszczące są po cięciu , a matowe są po rwaniu ...... , ale dlaczego są po dwa (?).jjanusz pisze:... jest dwa błyszczące ślady i dwa matowe w miejscu cięcia ...
[url=http://img256.imageshack.us/img256/5603/dsc1087p.jpg]Obrazek[/URL]
Gruba blacha - więc i tak cud , że ten wykrojnik chodzi.grubość blachy 8mm wycinany otwór to fi 50, (... )
no i wykrojnik trzeba często ostrzyć
Mariusz.
Nie dawaj luzu na max. ...... zawsze możesz go zwiększyć.jjanusz pisze:... według tej tabeli wynika że mam dać 1.6mm luzu?
Możesz podać więcej szczegółów .... (np.) szkic ?... , a teraz robię drugi który będzie wycinał otwór fi 50 i fi 17 za jednym uderzeniem i boję się o ten stempel fi 17...
Zdolny jesteś ....jjanusz pisze:...zaznaczam że wykrojnik robiłem (projektowałem z pomocą Internetu) pierwszy raz