Toczenie gwintów w stali - jakość pow.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam.
z moich doświadczeń wynika że " 45 " gwintuje się źle .
oczywiście - da się .
ale - nóż musi być akuratny - to podstawa .
obroty - im większe tym lepiej .
co prawda jak się nacina gwinty do ślimaków itp . to nie da rady tak szybko ( skok ) .
wtedy małe obroty nóż hss i chłodziwo ( im więcej tym lepiej ) .
cały problem ( wg. mnie ) to odpowiednio ostrzony nóż .
ale " 45 " to kiła .
pozdrawiam .
z moich doświadczeń wynika że " 45 " gwintuje się źle .
oczywiście - da się .
ale - nóż musi być akuratny - to podstawa .
obroty - im większe tym lepiej .
co prawda jak się nacina gwinty do ślimaków itp . to nie da rady tak szybko ( skok ) .
wtedy małe obroty nóż hss i chłodziwo ( im więcej tym lepiej ) .
cały problem ( wg. mnie ) to odpowiednio ostrzony nóż .
ale " 45 " to kiła .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 13
Po próbach na R35 wydaje się być lepiej.
Gwint wew M 52x1.5 nożem trzpieniowym w którym ostrzy się tylko powierzchnię natarcia "poszło gładko" tzn. lepiej tak mnie się zdaje.
Powierzchnia wyraźnie ładniejsza ale jeszcze tak nie cieszy. obroty ok 400 na min. zagłębienie 0.1 +0.05 w stronę uchwytu +emulgol, ostatnie przejścia na prawo ina lewo.
a tak poza konkursem
Jakoś tak dziwnie do alu i poliamidu mi noże wychodzą a do stali nie bardzo.
W poliamidzie to gwint w zasadzie przy skoku 1 - 1.5 to na raz ewentualnie 2 przejścia ładnie wychodzi.
Oczywiście nie porównuje tu tych materiałów do siebie.
Ps.2 piszę posty w gmail i tam sobie sprawdzam ortografię (nie najlepsze narzędzie ale jest, ogonki mi zjada), nie przeszkadzają mi błędy innych a swoje jak zauważę to w miarę poprawiam co by bardziej wrażliwych nie koliło w oczy. Nósz czy nusz czy jeszcze inaczej i tak w kontekście wiadomo o co chodzi.
Ps.3 Irytują mnie nazwy tematów typu "pomocy" albo "tokarka" oraz "Tokarka" w dziale tokarka.
Gwint wew M 52x1.5 nożem trzpieniowym w którym ostrzy się tylko powierzchnię natarcia "poszło gładko" tzn. lepiej tak mnie się zdaje.
Powierzchnia wyraźnie ładniejsza ale jeszcze tak nie cieszy. obroty ok 400 na min. zagłębienie 0.1 +0.05 w stronę uchwytu +emulgol, ostatnie przejścia na prawo ina lewo.
a tak poza konkursem
Jakoś tak dziwnie do alu i poliamidu mi noże wychodzą a do stali nie bardzo.
W poliamidzie to gwint w zasadzie przy skoku 1 - 1.5 to na raz ewentualnie 2 przejścia ładnie wychodzi.
Oczywiście nie porównuje tu tych materiałów do siebie.
Ps.2 piszę posty w gmail i tam sobie sprawdzam ortografię (nie najlepsze narzędzie ale jest, ogonki mi zjada), nie przeszkadzają mi błędy innych a swoje jak zauważę to w miarę poprawiam co by bardziej wrażliwych nie koliło w oczy. Nósz czy nusz czy jeszcze inaczej i tak w kontekście wiadomo o co chodzi.

Ps.3 Irytują mnie nazwy tematów typu "pomocy" albo "tokarka" oraz "Tokarka" w dziale tokarka.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 19
zgadzam sie z toba co do tematow. do pisowni akurat u ciebie nic nie mam ale kilku kolegow na tym portalu powinno sie w tym poproawic. rozumiem, ze ktos moze miec dysleksje ale jesli tak jest powinien wlasnie uzywac programow sprawdzajacych a nie rzucac bledami. z regoly w wiekszosci przypadkow faceci sa wzrokowcami i ucza sie wzrokowo, w moim przypadku rowniez tak bylo, wyobraz sobie, ze ktos mlody zacznie czytac to forum i zapamieta te wszystkie bledy, pozniej zacznie tak pisac bo przeciez starszy pan tak pisal i bylo dobrze.
co do obrobki aby nie wychodzic z tematu... poliamid jest materialem ktory sie swietnie obrabia doslownie wszystkim jesli tylko go nie przegrzejesz, naostrzysz cokolwiek i pojdzie dobrze, aby tylko bralo ostrzem i bylo odpowiednio sztywne. co innego ze stala. powiem ci szczerze, ze jesli w przyszlosci bedziesz robil sporo gwintow, warto odlozyc i kupic noze na plytki do gwintowana, najlepiej formujace gwint na gotowo. znacznie poprawiaja wygode pracy i jakosc gwintow. w stali 45 odkad uzywam plytek nie mialem nigdy problemow.
co do obrobki aby nie wychodzic z tematu... poliamid jest materialem ktory sie swietnie obrabia doslownie wszystkim jesli tylko go nie przegrzejesz, naostrzysz cokolwiek i pojdzie dobrze, aby tylko bralo ostrzem i bylo odpowiednio sztywne. co innego ze stala. powiem ci szczerze, ze jesli w przyszlosci bedziesz robil sporo gwintow, warto odlozyc i kupic noze na plytki do gwintowana, najlepiej formujace gwint na gotowo. znacznie poprawiaja wygode pracy i jakosc gwintow. w stali 45 odkad uzywam plytek nie mialem nigdy problemow.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
-
nie, nie za jednym przejsciem, kazdy producent w swoim katalogu ma podane ile zbiera sie na ktore przejscie i ile tych przejsc powinno byc. plytka profilujaca wyglada tak: 
ma ona calkowity profil gwintu i po ostatecznym przejsciu masz od razu wygladzony wierzcholek. do kazdego skoku trzeba kupic odpowiednia plytke. sa tez plytki neutralne np do gwintow matrycznych lub calowych ale nie profiluja one wierzcholka, maja zaryc jak standardowy noz i nie maja tej czesci z kawalkiem drugiego zeba co widac na foto. chyba obrazowo wyjasnilem?
[ Dodano: 2009-04-16, 12:11 ]
tu masz jak to wyglada w praktyce:
a tu prawdopodobnie plytka uniwersalna ale to trzeba by jeszcze w katalogu sprawdzic, sadze to po wygladzie:

ma ona calkowity profil gwintu i po ostatecznym przejsciu masz od razu wygladzony wierzcholek. do kazdego skoku trzeba kupic odpowiednia plytke. sa tez plytki neutralne np do gwintow matrycznych lub calowych ale nie profiluja one wierzcholka, maja zaryc jak standardowy noz i nie maja tej czesci z kawalkiem drugiego zeba co widac na foto. chyba obrazowo wyjasnilem?

[ Dodano: 2009-04-16, 12:11 ]
tu masz jak to wyglada w praktyce:

a tu prawdopodobnie plytka uniwersalna ale to trzeba by jeszcze w katalogu sprawdzic, sadze to po wygladzie:

-
Dokładnie tak jak piszesz najlepiej płytki tylko się zastanawiam nad pełnym lub niepełnym profilem.
Taniej jedna płytka do wszystkiego ale więcej pracy. Chyba najlepiej będzie popularne skoki pełnoprofilowe a dla pozostałych niepełny.
Nie kupowałem od żadnego poważnego producenta noży i płytek więc zapytam:
- można kupić nie całe opakowanie czyli mniej niż 10 płytek,
- jaką wielkość płytki dobrać chyba 16 jest dość popularne (trzonek wysokość - raczej mniej jak 20 nie oryginalny imak),
- jak dobrze widzę tą samą płytką można toczyć zew. i wew. tylko inny trzonek,
- co do kątów (pochylenie linji śrubowej) to myślę że zostanę przy standardzie stromych nie robię narazie,
- czy dobrze widzę że za 10 płytek jakieś 600pln trzeba dać?
- jakiś konkretny dystrybutor ? chce dobre nie tanie (w sensie produkty z średnio górnej pułki a nie drogiego dystrybutora) czas realizacji nie jest krytyczny.
Tokarka 3kW fi nad sup. 130 nad łożem 260 długość toczenia 500 maksymalne obroty 2000 obr/min przy 50 hz +falownik.
PS jednego posta nie z edytowałem a tu kolejne 2 odp.
Taniej jedna płytka do wszystkiego ale więcej pracy. Chyba najlepiej będzie popularne skoki pełnoprofilowe a dla pozostałych niepełny.
Nie kupowałem od żadnego poważnego producenta noży i płytek więc zapytam:
- można kupić nie całe opakowanie czyli mniej niż 10 płytek,
- jaką wielkość płytki dobrać chyba 16 jest dość popularne (trzonek wysokość - raczej mniej jak 20 nie oryginalny imak),
- jak dobrze widzę tą samą płytką można toczyć zew. i wew. tylko inny trzonek,
- co do kątów (pochylenie linji śrubowej) to myślę że zostanę przy standardzie stromych nie robię narazie,
- czy dobrze widzę że za 10 płytek jakieś 600pln trzeba dać?
- jakiś konkretny dystrybutor ? chce dobre nie tanie (w sensie produkty z średnio górnej pułki a nie drogiego dystrybutora) czas realizacji nie jest krytyczny.
Tokarka 3kW fi nad sup. 130 nad łożem 260 długość toczenia 500 maksymalne obroty 2000 obr/min przy 50 hz +falownik.
PS jednego posta nie z edytowałem a tu kolejne 2 odp.

Ostatnio zmieniony 16 kwie 2009, 12:15 przez acetylenek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jesli zas chodzi o producentow osobiscie najlepsze sa sandvika, sprawdzilem je na wszystkim co bylo mozliwe. jesli kogos nie stac prawie na rowni sa iscara. nie polecam pafany, sa do kitu. z innymi nie mialem stycznosci.
[ Dodano: 2009-04-16, 12:16 ]
mozna kupic na sztuki. cen nie potrafie teraz podac, dawno z polskimi nie mialem do czynienia, siedze w anglii. z tego co pamietam bylo cos okolo 30-40pln od sztuki, na jednej masz trzy ostrza. plytki zewnetrzne roznia sie od wewnetrznych. sandvik oznacza plytki do otworow za pomoca koleczka wybitego na spodzie plytki.
[ Dodano: 2009-04-16, 12:18 ]
co do wielkosci to 16 chyba jest najlepszym wyborem. ja mialem wszystkie oprawki kupione u sandvika, gdy kupilem plytki iscara to pasowaly do tych oprawek, jedyna roznica to troche inny otwor na plytce i srugka sie bardziej lub mniej wkrecala. trzymalo dobrze i bez luzow wiec plytki sa zamienne jesli chodzi o producentow.
[ Dodano: 2009-04-16, 12:16 ]
mozna kupic na sztuki. cen nie potrafie teraz podac, dawno z polskimi nie mialem do czynienia, siedze w anglii. z tego co pamietam bylo cos okolo 30-40pln od sztuki, na jednej masz trzy ostrza. plytki zewnetrzne roznia sie od wewnetrznych. sandvik oznacza plytki do otworow za pomoca koleczka wybitego na spodzie plytki.
[ Dodano: 2009-04-16, 12:18 ]
co do wielkosci to 16 chyba jest najlepszym wyborem. ja mialem wszystkie oprawki kupione u sandvika, gdy kupilem plytki iscara to pasowaly do tych oprawek, jedyna roznica to troche inny otwor na plytce i srugka sie bardziej lub mniej wkrecala. trzymalo dobrze i bez luzow wiec plytki sa zamienne jesli chodzi o producentow.
-
-
nawet nie wiem co oni tam daja, osobiscie stycznosci z nimi nie mialem. jestem zwolennikiem bezposredniego kontaktu z producentem a nie dawaniem zarobic po drodze dziesieciu posrednikom.
-
Mam już płytki z firmy Sandvik od przedstawiciela regionalnego.
Są to R166,0-16VM01f001 oraz R166,0L-16MM01f150 (czyli uniwersalna skok 1 do 2 oraz pełnoprofilowa dla 1,5) w brew pozorom wcześniejszych zdjęć moich wałków są one do gwintów wew.
Tylko coś "kijka" do ich przykręcenia nie dostałem jeszcze.
Jak będę miał komplet i coś "wystrugam" to się pochwale.
Są to R166,0-16VM01f001 oraz R166,0L-16MM01f150 (czyli uniwersalna skok 1 do 2 oraz pełnoprofilowa dla 1,5) w brew pozorom wcześniejszych zdjęć moich wałków są one do gwintów wew.
Tylko coś "kijka" do ich przykręcenia nie dostałem jeszcze.
Jak będę miał komplet i coś "wystrugam" to się pochwale.