Toczenie gwintów w stali - jakość pow.

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 14 kwie 2009, 23:45

Ja zamiast emulsji lub oleju używam jakiegoś dodatku do oleju do skrzyni biegów który kiedyś reklamował "Chołek". Nie przypominam sobie jak się nazywał ale gwinty po nim wychodziły "odjazdowe", nawet w miękkim aluminium. Może warto poszukać tego w motoryzacyjnych?

Tagi:

wt
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

gwintowanie

Post napisał: wt » 14 kwie 2009, 23:45

Podejrzewam, że tu obroty nie pomogą. Może być coś z naostrzeniem noża. Noże z płytkami mają w tym zakresie określone wymagania. Może pomóc wymiana noża na taki bez płytki, ma nieco ograniczone wymagania w zakresie ostrzenia, łatwiej to zrobić w warunkach warsztatowych. Do tego jak się doda odpowiednie chłodzenie to jakość powinna się poprawić.

Autor tematu
acetylenek
Posty w temacie: 13

Post napisał: acetylenek » 15 kwie 2009, 09:22

Próbowałem przy 800 obr/min. to samo trochę lepiej. wnioskować by należało że to noże są złe.

Jakieś sugestie, jak wcześniej pisałem używałem:
ISO 12R 16x?? P20 pafana oraz
ręcznie (ściernicą garnkową na szlifierce) ostrzony ze stali szybkotnącej dogładzany osełkami na lustro, pozostaje kwestia kątów (na zdjęciu jest szkic mniej więcej zachowane kąty)
Załączniki
gwint3.JPG
gwint3.JPG (34.62 KiB) Przejrzano 999 razy
gwint2.JPG
gwint2.JPG (44.96 KiB) Przejrzano 2864 razy

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: CNCRob » 15 kwie 2009, 12:32

napewno to jest material C45? raczej powierzchnia wyglada mi na ST3 bo wlasnie ten material lubi sie tak ciagnac. jakie dajesz chlodzenie? masz jakis lamacz wyszlifowany na nozu czy gorna powierzchnia na prosto?
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Autor tematu
acetylenek

Post napisał: acetylenek » 15 kwie 2009, 14:08

Głowy nie dam sobie uciąć że to jest 45 tka. Załóżmy że może to być st3 bo w takim materiale też trzeba gwinty robić :)
Na innych wałkach stalowych mam podobnie.
Co do geometrii noża to jest płaski bez łamacza (była też wersja z pochyloną powierzchnią natarcia ok. +5 st. ), w alu serii 7000 ten nóż daje bardzo dobre efekty .
Chłodzenie to emulsja (emulgol chyba ok 5% może za słaba) i jeszcze na oleju maszynowym robiłem.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 15 kwie 2009, 14:35

nie ma co porownywac alu do stali. to sa dwa zupelnie inne i inaczej zachowujace sie materialy. cos co idzie w alu jak igla na 99% w stali nie bedzie szlo i na odwrot. stawiam na zly material, bardzo ciagliwy, raczej jest to najtansza odmiana ST3. ciezko bedzie tobie uzyskac dobra powierzchnie w tym materiale i jesli nie zakupilem go za duzo taniej wyjdzie zmienic material niz dalej probowac. jesli natomiast chcesz bardzo gwintowac w tym co masz to musisz bawic sie z nozem az trafisz na geometrie ktora bedzie miala dobre wyniki. ciezko mi cokolwiek napisac o nozu jesli nawet nie wiem jak on wyglada... do tego materialu musisz niestety koncowe przejscia dawac z minimalnym zaglebieniem. chociaz zauwazylem tez cos zlego w twoim gwincie: co to jest i skad sie wzielo zaglebienie na wierzcholku gwintu?
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Tomek155
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Toczenie gwintów w stali - jakość pow.

Post napisał: Tomek155 » 15 kwie 2009, 14:38

Spróbuj większego kąta pochylenia krawędzi a ostatnie przejścia raz jedną stronę gwintu raz drugą przesuwając nóż 0,02 w prawo i w lewo powinno to poprawić jakość gwintu w moim przypadku pomagało a do chłodzenia emulgol ale zdecydowanie więcej niż 5%.

Tomek

Autor tematu
acetylenek

Post napisał: acetylenek » 15 kwie 2009, 15:09

Poszukam czegoś twardszego do toczenia i popracuje nad geometrią noża poprawie smarowanie-chłodzenie.
Jak dalej nie będzie wychodziło zrobie zdjątka noży.
a może i filmik ojjjjjjj, zobaczę wieczorem pochwale się jutro.

Dziękuje

bob35
Posty w temacie: 2

Post napisał: bob35 » 15 kwie 2009, 21:51

To ja dołożę swoje pięć groszy.

Po pierwsze noże jakie stosujesz są to półfabrykaty które ostrzymy (nie tylko zabielamy ale robimy łamacza).
Po drugie są dwie metody wcinania się w gwint prostopadle do osi i pod kontem najlepiej 30 stopni .
Po trzecie jest istotny dobór ostrza i parametrów skrawania jeżeli będą złe masz kurtką żywotność noża i gorszą powierzchnię
Po czwarte dla kolegów co doradzają bardzo szybkie obroty miejcie na uwadze że jak ktoś gwintuje na szybkich obrotach to nie zadaje tutaj takich pytań bo swoje wy gwintował.
OGŁOSZENIE!!! Zamienię dobrą prace w dynamicznie rozwijającym się kraju na zasilek w krajach starej uni.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 15 kwie 2009, 22:06

Po drugie są dwie metody wcinania się w gwint prostopadle do osi i pod kontem najlepiej 30 stopni .
a ty zapewne podasz przyklad jak to sie robi na konwencjonalnej tokarce...
bob35 pisze:Po trzecie jest istotny dobór ostrza i parametrów skrawania jeżeli będą złe masz kurtką żywotność noża i gorszą powierzchnię
zes ameryke odkryl, przeciez o tym gadamy od poczatku tematu...
bob35 pisze:Po czwarte dla kolegów co doradzają bardzo szybkie obroty miejcie na uwadze że jak ktoś gwintuje na szybkich obrotach to nie zadaje tutaj takich pytań bo swoje wy gwintował.
dlatego dostaje takie rady. skoro zapytal dlaczego ma brzydka powierzchnie to dostal sensowna odpowiedz, ze ma za niskie obroty

ps. wez sie kolego w koncu za ortografie i nie pisz jak chlop na polu bo twoje posty robia sie meczace. poza tym nic nie wniosles do tego tematu jak i do wielu innych a tylko latasz wszedzie i chcesz sie dorobic ilosci postow.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”