falownik a moc wrzeciona
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Dziwne, bo falownik nie powinien wystartować z takim ustawieniem (przynajmniej mój na to nie pozwoli) ale to ustawienie jest bardzo ważne. Trudno tak jednoznacznie powiedzieć co tam w logice falownika jest "zaszyte" i jak on to sobie oblicza, może ma on jakąś furtkę na głupawe parametry i sam je uzupełni?
Ale jedno jest pewne- 24 000 obr przy 400 Hz to silnik dwupolowy
Ale jedno jest pewne- 24 000 obr przy 400 Hz to silnik dwupolowy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Nie pomogę Ci bo nie znam tego falownika. Mam 3 różne falowniki ale mają one zupełnie inną obsługę w porównaniu do LG. Nie chcę się wygłupiać ale może chodzi o podbicie prądu dla skrajnie niskich częstotliwości?? ale w przypadku wrzeciona nie ma to żadnego znaczenia bo użyteczne obroty zaczynają się przy 100Hz. Musisz się wczytać w instrukcję.
Najbezpieczniejsze są standartowe ustawienia tzn. max napięcie, prąd, częstotliwość, ilość pól i wrzeciono musi hulać. Reszta bzdetów w falowniku najczęściej ma odniesienie do sterowania silnikami poniżej 50 Hz i szkoda sobie tym głowę zawracać.
Najbezpieczniejsze są standartowe ustawienia tzn. max napięcie, prąd, częstotliwość, ilość pól i wrzeciono musi hulać. Reszta bzdetów w falowniku najczęściej ma odniesienie do sterowania silnikami poniżej 50 Hz i szkoda sobie tym głowę zawracać.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Nie chcę się wygłupiać ale może chodzi o podbicie prądu dla skrajnie niskich częstotliwości??
i tu masz absolutną rację !!!
znalazłem w instrukcji parametr o nazwie [forsowanie momentu praca do tyłu lub do przodu,fabrycznie było ustawione na 5% z zakresu do 15%]
jak zmieniłem na 15% to elektrowrzeciono przy 10Hz ręką nie do zatrzymania
wydaje mi się że tu tkwił mój problem
ALZ wielkie dzięki za pomoc
, pozdrawiam ARAS
i tu masz absolutną rację !!!
znalazłem w instrukcji parametr o nazwie [forsowanie momentu praca do tyłu lub do przodu,fabrycznie było ustawione na 5% z zakresu do 15%]
jak zmieniłem na 15% to elektrowrzeciono przy 10Hz ręką nie do zatrzymania
wydaje mi się że tu tkwił mój problem
ALZ wielkie dzięki za pomoc

ARAS