Jest nowy wieloryb Whale3

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

jacqubes
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5

Post napisał: jacqubes » 13 kwie 2009, 17:12

To, że śruba trapezowa jest samohamowna,a jeśli zastosuję śruby kulowe, to muszę wykonać układ równoważący siły, to wiem. Jednak pytam o co innego.
Odciazenie osi Z ma zapobiec opadaniu osi po wylaczeniu zasilania.
To tak, i właśnie problem się do tego sprowadza. Skoro istnieje ten problem, to znaczy, że sterownik serwomotoru rozłącza napięcie, podczas postoju ? @paulg, napisał, że robią tak tylko sterowniki od silników krokowych, więc to wykluczam. W takim razie rozumiem, że sprężynę/elektroniczny hamulec daję wyłącznie po to, aby nie zniszczyć narzędzia/stołu/detalu, wtedy kiedy maszyna przestanie już obrabiać i wróci w położenie (0,0,0).

Sprężyna, która nie ma dokładności pozycjonowania, ma za zadanie utrzymać oś po zakończeniu pracy maszyny. Tutaj tkwił cały diabeł. Myślałem, że sprężynę stosuje się też po to by oś nie opadała podczas pracy - odcięcie zasilania serwa przez sterowniki, tak jak w przypadku serwa. ( i to wydawało mi się bez sensu - sprężyna to sprężyna, wpływała by totalnie źle na efekt końcowy, wygląd detalu ).

Pozdrawiam, Kuba

Tagi:

muskiel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7

Post napisał: muskiel » 13 kwie 2009, 17:46

Sterownik nie rozlacza napiecia serwa podczas postoju. Chyba ze kolega wyciagnie wtyczke z gniazdka.

Wykonanie odciazenia osi Z nie jest konieczne. Zalezy to od wagi osi Z, wielkosci przelozenia z serva na srube...itd. To tak jak z przekladnia slimakowa. Jako reduktor dziala super, ale jako multiplikator nie bedzie dzialac.

Co do jakosci obrobki w osi Z, to sterownik serva bedzie staral sie utrzymac pozycje 0 podczas obrobki na stalej glebokosci.

pzdr
Piotr

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: paulg » 13 kwie 2009, 18:31

jacqubes pisze:aby nie zniszczyć narzędzia/stołu/detalu, wtedy kiedy maszyna przestanie już obrabiać i wróci w położenie (0,0,0).
Kolega miesza ....
sterownik nigdy nie odcina zasilania - o ile ma napięcie zasilające , nie jest w stanie błędu !
Sterownik silnika krokowego tylko obniża prąd aby niepotrzebnie nie grzać silników :wink:
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

jacqubes
Posty w temacie: 5

Post napisał: jacqubes » 13 kwie 2009, 19:12

Teraz już wszystko wiem. Dzięki !
Pozdrawiam, Kuba

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”