Mi też się podoba. Doceniam twórczy wysiłek. Kasowanie luzu można zrobić przez zastosowanie jednej osi mimośrodowej. Słyszałem, o podobnej konstrukcji gdzie kasowanie luzu zapewniała sprężyna dociskowa. Układ pracował w różnych temperaturach i podatność zapewniona przez sprężynę była nieodzowna.fajnie wygląda tylko znowu zapytam jak z regulacją luzu
budowa rozpoczęta cnc drewniane
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 13
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Jestem na etapie tworzenia koncepcji frezarki opartej na konstrukcji drewnianej.
Elektronikę i silniki już mam, teraz składam części mechaniczne.
Generalnie będę bazował na wałkach 20mm(XY)/16mm(Z) i łożyskach liniowych.
O ile same łożyska kupię w miare tanio, to już obudowy do łożysk nie wychodzą tanio.
Dlatego pytam o sposób osadzenia.
I teraz, jak się domyślam, osadzenie łożysk na wcisk pewnie wystarczy, bo łożyska nie będą przenosić żadnych sił w osi posuwu, o tyle zastanawia mnie jak zamocujesz w tej konstrukcji śruby pociągowe?
Widziałem podobne rozwiązanie u kolegi Radka27, ale niestety nie znalazłem u niego odpowiedzi na moje pierwsze (:)) pytanie na forum
Elektronikę i silniki już mam, teraz składam części mechaniczne.
Generalnie będę bazował na wałkach 20mm(XY)/16mm(Z) i łożyskach liniowych.
O ile same łożyska kupię w miare tanio, to już obudowy do łożysk nie wychodzą tanio.
Dlatego pytam o sposób osadzenia.
I teraz, jak się domyślam, osadzenie łożysk na wcisk pewnie wystarczy, bo łożyska nie będą przenosić żadnych sił w osi posuwu, o tyle zastanawia mnie jak zamocujesz w tej konstrukcji śruby pociągowe?
Widziałem podobne rozwiązanie u kolegi Radka27, ale niestety nie znalazłem u niego odpowiedzi na moje pierwsze (:)) pytanie na forum

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
-
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
podziwiam kolegę za te patenty łożysk:D Robiłem frezarkę konstrukcji drewnianej jako swoją pierwszą - taką na próbę. Potem zrobiłem konstrukcje stalową spawaną i stwierdziłem że od razu powinienem się zabrać za metal. Zabawa z drewnem zabrała mi 2 miesiące a rezultaty były mizerne. Proponuję zrobić ramę stalową. Jako że stół i poboczne elementy mogę być drewniane to rama powinna być solidnie zespawana. Oczywiście podziwiam kolegę za budowe własnej maszyny bo wiem, że to nie lada wyczyn. Poprostu z doświadczenia wiem, że potem będzie kolega troche żałował, że od razu nie zrobił konstrukcji metalowej - a koszt naprawde wyjdzie niewiele większy. Pozdrawiam i życzę sukcesów
-