Witam wszystkich forumowiczów chciałbym stworzyć pierwszą frezarkę cnc któa będzie pozwalał mi frezować w plastiku aluminium i drewnie. Na to przedsięwzięcie nie mam zbyt dużo funduszy. Na pewno będę korzystał z cnc sklepu kupując śruby pociągowe prowadnice sterowniki do silników krokowych i do komputera. Jestem w tym nowy więc proszę o pomoc na jakie problemy mogę się natknąć z czego powinna być zrobiona taka Frezarka cnc oraz jakie silniki musze kupić zasilacz i wiele innych każda informacja będzie cenna. Jestem średnio zaawansowanym modelarzem akurat jestem w trakcie uzupełniania warsztatu o tokarkę i kilka innych maszynek nie jestem zbyt przy kasie na wszystko zbieram sam i staram się kupować rzeczy dobre i porządnie przemyślane.
Z góry dziękuję za pomoc nie pogardzę zdjęciami i pomysłami

każda informacja się przyda
Na początek może z czego najlepiej zrobić taką maszynkę bardzo dużo osób mówiło mi że dobrym materiałem jest drewno dlatego też ten temat jest zamieszczony w tym dziale.
Początkowe wymiary pola pracy frezarki to obszar wielkości kartki a3 to powoli mi na wycięcie wszystkiego co może być mi potrzebne.