Proces Technologiczny Wałka. pilne!!!

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: gelo » 15 mar 2009, 21:02

yago44 pisze:Arek 4200 też niech trochę wysili mózgownicę i resztę sobie dopisze
Myslisz, ze bedzie go az na tyle stac? :twisted: Ledwo "co pozal sie Boze" rysunek sklecil :grin:
Mysle ze jak mu nie podasz wszystkiego lacznie z kropkami na koncu zdania, to moze cos popiep.....hmmmy pomylic...

>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<

Tagi:

borek86
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: borek86 » 15 mar 2009, 22:00

heh zjechaliscie dzieciaka, raczej sie tu juz nie pokarze, to sie nazywa pomoc na forum, na moje oko ta praca domowa mu nie wypali :lol:
wiesz jak możesz podziękowac?? wcisnij pomógł
Obrazek

arek4200
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Post napisał: arek4200 » 17 mar 2009, 17:48

yhy to sie nazywa pomoc....

nooo... praca nie "wypali":/

sadik
Posty w temacie: 1

Dźwignia

Post napisał: sadik » 23 mar 2009, 19:19

Widze panowie że się trochę znacie więc może mógłby mi ktoś odpowiedzioec na pytanie gdzie znajdzie się wypływka odlewu ze stopu aluminium, gdyż operacje tego projektu nie mogą byc wykonane bez wiedzy gdzie znajduje się ta wypływka. Byłbym bardzo wdzieczny

dźwignia:

i dół:

bartolomeo89

Proces produkcyjny tarczy hamulcowej

Post napisał: bartolomeo89 » 16 maja 2009, 20:54

Witam! Jestem nowy na forum. Przydałaby mi się pewna pomoc w sprawie projektu procesu produkcji tarczy hamulcowej dla produkcji seryjnej 300szt/rok.
Rysunek już wykonałem, teraz muszę określić wymiary półfabrykatu i opracować proces technologiczny, karty instrukcyjne obróbki i technologiczne, a także opracować koncepcję uchwytu specjalnego dla operacji wiertarskiej (4 otwory ø12.8). Nie wiem dokładnie na jakiej podstawie mogę dobrać półfabrykat. Jakie on ma mieć wymiary :???: A także jaki powinien być ramowy proces produkcji. Nie proszę o żadnego gotowca, a o jakieś delikatne podpowiedzi jak się do tego zabrać. Dopiero zapoznaję się z tematem więc liczę na waszą pomoc.
Obrazek

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: lukadyop » 17 maja 2009, 11:16

Może po obrobieniu środkowego otworu można centrować na nim do obróbki wiertarskiej, będziesz miał bazę, choć można też wcześniej wykonane otwory wywiercone wykorzystać jako bazę do obróbki na tokarce.

bartolomeo89

Post napisał: bartolomeo89 » 17 maja 2009, 17:10

Tak też myślałem. Ale najpierw muszę dobrać ten półfabrykat i z tym właściwie mam największy problem jak na razie... Korzystam z książki Felda "Podstawy projektowania procesów technologicznych typowych części maszyn" i nie wiem jak na podstawie tej tabeli dobrać jego wymiary. Z czego powinna być wykonana taka tarcza? Żeliwo? Ogólnie, to wykładowca nic na temat tego projektu nie mówił, tylko podał literaturę i kazał zrobić. :???:

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 17 maja 2009, 17:23

Tu masz filmik - powinien co zobrazować jaki pierwszy chwyt i kolejnośc potem toczenia

bartolomeo89

Post napisał: bartolomeo89 » 17 maja 2009, 18:20

Dzięki. Sporo mi to właśnie zobrazowało. Jednak nadal nie wiem z czego to ma być robione. Muszę wybrać z jakiego półfabrykatu ma być ta tarcza. Czy trzeba to ciąć z jakiegoś walca i dopiero kształtować...? A może zamawia się specjalne odkuwki w postaci tarczy? Jaki są dostępne wymiary tych półfabrykatów i jakie przyjąć naddatki? No i jaka to ma być stal? Bo zanim zacznę myśleć nad procesem obróbki muszę wiedzieć co właściwie chce obrabiać? Z tego co widać na filmie, to ten półfabrykat wygląda już prawie jak gotowy element.

Seba-Jongen
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Seba-Jongen » 17 maja 2009, 20:03

bartolomeo89 pisze: Muszę wybrać z jakiego półfabrykatu ma być ta tarcza. Czy trzeba to ciąć z jakiegoś walca i dopiero kształtować...? A może zamawia się specjalne odkuwki w postaci tarczy?
Znając życie to przy 30szt. /miesiąc nikt nie będzie się bawił w półfabrykaty lecz ucinał i toczył z pełnego wałka. Ale oczywiście w szkole prowadzący może uważać że 30szt/miesiąc przez ileś lat da ileś sztuk i warto zainwestować w odlew czy matrycę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”