Help .. jki sterownik do takich silników
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
no nie ..... niema bata na ludzi z forum .... kolego przecież sam mi poradziłeś do tego silnika sterowniik BIpolarny ....a teraz mówisz że najlepiej zbudwoać unipolarny .....no ja ciebie nie rozumie
ale ok ... może taki ster.. http://www.techlf.com/cnc3ax.php3 no chyba że mcie leprze pomysły ....jeśli tak to może jkieś linki ,lub schematy ....( tylko lepiej bez takich układów w których są procki do programowania -- bo to był by dodatkowy problem ..szukać kogoś kto programuje np.PICe ..a no i jeszcze z programatorem do nich )
[ Dodano: 2004-09-07, 07:30 ]
eeee no chyba że na forum znajdzie się tki dobry kolega który zaproponuje mi ster. na PICu i zaproponuje jego zaprogramowanie jeśli tylko mu wyśle odpowiedniego procka
wtedy był bym nawet bardzo szczeęśliwy bo podobno te sterowniki są tańsze ...

no nie ..... niema bata na ludzi z forum .... kolego przecież sam mi poradziłeś do tego silnika sterowniik BIpolarny ....a teraz mówisz że najlepiej zbudwoać unipolarny .....no ja ciebie nie rozumie

ale ok ... może taki ster.. http://www.techlf.com/cnc3ax.php3 no chyba że mcie leprze pomysły ....jeśli tak to może jkieś linki ,lub schematy ....( tylko lepiej bez takich układów w których są procki do programowania -- bo to był by dodatkowy problem ..szukać kogoś kto programuje np.PICe ..a no i jeszcze z programatorem do nich )
[ Dodano: 2004-09-07, 07:30 ]
eeee no chyba że na forum znajdzie się tki dobry kolega który zaproponuje mi ster. na PICu i zaproponuje jego zaprogramowanie jeśli tylko mu wyśle odpowiedniego procka

-
- Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Jesli chodzi o sterownik z tej strony to nie jest najgorszy, ale ma kilka niedociagniec. Po pierwsze nie ma on wbudowanych przekaznikow ani innych elementow umozliwiajacych sterowane wlaczaniem i wylanczaniem wrzeciona i pompy chlodziwa. Po drugie sygnaly enable sa rozdzielone co mi osobiscie nie odpowiada, chociaz niekiedy jest to dobre rozwiazanie. Nie wiem tez po co jest polaczony pin 10 z 17 portu LPT czyzby to jakis klucz sprzetowy?
Płytka jest 2-stronna co utrudnia jej zrobienie w warunkach amatorskich.
Osobiscie preferuje rozwiazania sterownikow rozdzielonych (kazda os oddzielnie+jakas plytka z gniazdem lpt i przekaznikami. takie rozwiazanie jest wygodniejsze przy eksperymentowaniu z roznymi sterownikami. Mozesz miec w swojej maszynie silniki uni i bi polarne a robiac ten sterownik zostajesz 'skazany' na kozystanie z silnikow jednego rodzaju.
Mam zaprojektowana w Protelu plytke do sterownika silnika unipolarnego i plytke baze do obslugi 3 osi +2 przekazniki dosterowania wrzeciona i pompy. Nie testowalem jej jeszcze, ale moge ja tobie udostepnic.
Programator do PICow mozesz sobie zrobic sam, jes on naprawde nietrudny, koszt budowy nie przekroczy kilku złotych a jesli masz jakies zasoby części to bardzo prawdopodobne ze znajdziesz tam elementy potrzebne do jego wykonania.
Schematy znajdziesz w internecie i czasopismach elektronicznych.
Z obsluga programu jak sobie nie poradzisz to napewno znajdzie sie ktos kto ci pomoze.
Płytka jest 2-stronna co utrudnia jej zrobienie w warunkach amatorskich.
Osobiscie preferuje rozwiazania sterownikow rozdzielonych (kazda os oddzielnie+jakas plytka z gniazdem lpt i przekaznikami. takie rozwiazanie jest wygodniejsze przy eksperymentowaniu z roznymi sterownikami. Mozesz miec w swojej maszynie silniki uni i bi polarne a robiac ten sterownik zostajesz 'skazany' na kozystanie z silnikow jednego rodzaju.
Mam zaprojektowana w Protelu plytke do sterownika silnika unipolarnego i plytke baze do obslugi 3 osi +2 przekazniki dosterowania wrzeciona i pompy. Nie testowalem jej jeszcze, ale moge ja tobie udostepnic.
Programator do PICow mozesz sobie zrobic sam, jes on naprawde nietrudny, koszt budowy nie przekroczy kilku złotych a jesli masz jakies zasoby części to bardzo prawdopodobne ze znajdziesz tam elementy potrzebne do jego wykonania.
Schematy znajdziesz w internecie i czasopismach elektronicznych.
Z obsluga programu jak sobie nie poradzisz to napewno znajdzie sie ktos kto ci pomoze.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Czy są tańsze? Koszty wykonania są porównywalne do cnc3ax. PIC (mówię o układzie opisywanym na naszym forum) ma ograniczenie prądowe max. 1.5-2A, przy większych pradach trzeba modyfikować zestaw rezystorów ograniczenia prądowego i regulacji napięcia mikrokroku, a to już trochę zabawy. W układzie cnc3ax lub tego typu ograniczenie prą-napięcie zależy wyłącznie od zastosowanych tranzystorów. Jeżeli masz silniki z prądem ponad 2A radzę cnc3ax lub jego modyfikację, jeżeli prąd mniejszy od 2A można próbować na PIC (mogę pomóc zaprogramować procki).adam Fx pisze:eeee no chyba że na forum znajdzie się tki dobry kolega który zaproponuje mi ster. na PICu i zaproponuje jego zaprogramowanie jeśli tylko mu wyśle odpowiedniego procka
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
bo jednak jezeli ma sie silnik uni to lepiej jest robic pod niego sterownik:) apropo chcialem sie pochwalic ze do ukladu na l297 dorobiłem stopien mocy na mosfetach i teraz sterownik moze pracowac w ukladzie bipolarnym z czoperowaniem i półkrokiem na silnikach o pradzie cewki do 10A. ponadto uwaga koszt jednego sterownika nie przekracza 50zl:)
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
protoypu jeszcze nie wykonałem a przeroblem go bo mam zamiar kupic silniki o pradzie cewki do 3A a wszedzie bylo tylko do 2A ale podczas przeróbek nie moglem znalezc mniejszych mosfetów niz na 12A wiec tak niedlugo bede sprobowal zamowic czesci i zbudowac to a potem na oscyloskopie w szkole sprawdzic:) jezeli komus sie spieszy i chce to wczesneij przetestowac to moge podrzucic schemata
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
ryhobby... silniki mam takie jak pisałem na początku...
- sterowanie : 2,46V 1,82A na cewke
- rezystancja cewki : 1,4 OHM
no czyli prąd nie przekracza 2A.... niewiem czy porywać się na sterownik na procku ....
naprawde moja elektronika jest uboga ... dlatego potrzebował bym kolku rzeczy żeby mój prijekt miał szanse na powodzenie tj. :
-przejrzysty schemat ideowy i montarzowy
-zaprojektowaną płytkę
-i jeśli układ na procku to potrzebuje jeszcze program ...który ktoś by musiał mi wgrać ( no chyba że jest to tak banalne że bym sobie sam z tym poradził) ...ale samodzielne pisanie programu napewno odpada
więc jeśli ktoś z kolegów wykazał by dobrą wole i podał link do takiej stroniki spełniającej warunki powyrzsze ... lub jeśli sam w domciu zbudował sobie uni polarny sterownik to jak by mógł się podzielić swoimi schematami ( i ewentualnie programem jeśli zastosował ster na procku ... Dzięki koledzy ...

- sterowanie : 2,46V 1,82A na cewke
- rezystancja cewki : 1,4 OHM
no czyli prąd nie przekracza 2A.... niewiem czy porywać się na sterownik na procku ....
naprawde moja elektronika jest uboga ... dlatego potrzebował bym kolku rzeczy żeby mój prijekt miał szanse na powodzenie tj. :
-zaprojektowaną płytkę
-i jeśli układ na procku to potrzebuje jeszcze program ...który ktoś by musiał mi wgrać ( no chyba że jest to tak banalne że bym sobie sam z tym poradził) ...ale samodzielne pisanie programu napewno odpada
więc jeśli ktoś z kolegów wykazał by dobrą wole i podał link do takiej stroniki spełniającej warunki powyrzsze ... lub jeśli sam w domciu zbudował sobie uni polarny sterownik to jak by mógł się podzielić swoimi schematami ( i ewentualnie programem jeśli zastosował ster na procku ... Dzięki koledzy ...

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Pozostaje pytanie czy chcesz je zasilać wyższym od znamionowego prądem np. ja mam silniki 1A a ograniczenie ustawione na 1.5A. U Ciebie może to być np. 2.5A i w tym wypadku mógłbyś wybrać cnc3ax. Inna zaleta nie musisz nic kombinować z prockiem.adam Fx pisze: no czyli prąd nie przekracza 2A.... niewiem czy porywać się na sterownik na procku ....
-zaprojektowaną płytkę
Do PIC'a (16F84A lub lepiej 16F628A lub 16F628-ale ten już nie jest produkowany) to wszystko jest na naszym forum - schemat, płytki (2 lub 1 stronne) i rozmieszczenie elementów oraz linki do oryginału. Program chyba też - plik w postaci hex gotowy do wpisania do procka.
Programator konstrukcyjnie jest bardzo prosty kilka elementów - jeden z lepszych znajduje sie na www.lancos.com/siprogsch.html lub najprostrzy z możliwych

Program PonyProg (darmowy i chyba z polską wersją) www.lancos.com/ppwin95.html