pompa próżniowa - wytłumaczenie laikowi

Dyskusje o układach pneumatycznych, podciśnieniowych i hydraulicznych wykorzystywanych w maszynach

Autor tematu
artyk1111
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 4
Rejestracja: 18 sty 2015, 15:56
Lokalizacja: polska

pompa próżniowa - wytłumaczenie laikowi

#1

Post napisał: artyk1111 » 18 sty 2015, 16:08

Witam, zwracam się z prośbą o wytłumaczenie mi, jak mam rozumieć oferty które otrzymałem od potencjalnego dostawcy. Dotyczy to możliwości otrzymanego max. podciśnienia.
Osobiście potrzebuję niewielką pompę próżniową chciałbym uzyskać ciśnienie w okolicy 0,1 atm.
Dla mnie oznacza to 1/10 ciśnienia atmosferycznego.
Potencjalny dostawca ma na karcie urządzenia które sprzedaje taką informację.
Ciśnienie częściowe 2Pa
Ciśnienie całkowite 150 mikronów
Po zadaniu pytania jak wyżej, dostawca odpisał mi, że urządzenie wytwarza podciśnienie 0,7 bar.
Czy mam rozumieć, że pompa daje 0,7atm czy 0,3atm w stosunku do 1 atm przyjętej jak 1013hPa (w zaokrągleniu)
Jak w takim razie ma się ciśnienie cząstkowe 2Pa ???
Nie jest mi potrzebna pompa o dużej wydajności, wystarczająca będzie i taka do 5l/min.
Czy może ktoś z Was znający się w temacie wskazać mi np na allegro którą pompę mam kupić.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.



Tagi:


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2936
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#2

Post napisał: mc2kwacz » 18 sty 2015, 19:55

Prawdopodobnie trafiłeś na jakiegoś oszołoma który nie ma pojęcia o czym pisze. Kiedy zacznie podawać coś w stopniach, zapytaj go o adres i wyślij tam karetkę ;)
Pompa próżniowa ma bardzo proste parametry:
- ciśnienie końcowe po teoretycznym nieskończonym czasie odsysania
- wydajność wyrażona w jednostkach objętości przy konkretnym uzyskanym podciśnieniu.
Ale to znajdziesz w danych katalogowych producenta, na Allegro raczej nie licz.
Ciśnienie końcowe (jakość uszczelnienia) bardzo łatwo jest zmierzyć - podłączasz manometr do próżni (0..-1ATM) i po chwili widać.
Polecam pompy olejowe. Zasadniczo trzeba filtrować mgłę, ale trwałość! Raz kupisz i zapomnisz o problemie. Jakiś mały Trivac albo coś w ten deseń, z silniczkiem 300-400W. Ceny różne od 350 do 600zł.

PS
Tu jest coś takiego, od razu z zaciskami, filtrem (cenne):
http://allegro.pl/pompa-prozniowa-5m-3- ... 63738.html


Autor tematu
artyk1111
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 4
Rejestracja: 18 sty 2015, 15:56
Lokalizacja: polska

#3

Post napisał: artyk1111 » 22 sty 2015, 15:06

Bardzo dziękuje za pomoc.


januszd
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 246
Rejestracja: 06 lip 2014, 13:37
Lokalizacja: łodzkie
Kontakt:

#4

Post napisał: januszd » 23 sty 2015, 18:01

a taka pompa da radę na mały 400x400 stolik pod grawerkę pleksy ?

http://allegro.pl/jednost-pompa-proznio ... 64063.html
Rzemieślnik Artysta

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3105
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#5

Post napisał: Zienek » 23 sty 2015, 20:19

A jaki olej polecacie.
Ja na Swojej pompce Value przepracowałem paredziesiąt godzin i oleju ubyło.
Jak będzie kolejna robota, to przydałoby się go dolać.

Ogólnie to się poci korek tej pompki.


januszd
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 246
Rejestracja: 06 lip 2014, 13:37
Lokalizacja: łodzkie
Kontakt:

#6

Post napisał: januszd » 23 sty 2015, 22:17

Zienek pisze:A jaki olej polecacie.
Ja na Swojej pompce Value przepracowałem paredziesiąt godzin i oleju ubyło.
Jak będzie kolejna robota, to przydałoby się go dolać.

Ogólnie to się poci korek tej pompki.
jaki masz model pompy? starcza na trzymanie detalu? jaki stół ?
Rzemieślnik Artysta


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2936
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#7

Post napisał: mc2kwacz » 23 sty 2015, 23:01

Dowolny olej do pompy próżniowej, jeśli nie wiadomo jaki konkretnie (z instrukcji).
Np takie coś co kupują rolnicy do dojarek.
ja używam rzadko i ciągle mi nie ubyło. Ale mam też takiego potwora który ma wydech jak z ciągnika na obrotach, i tam tej mgły jest tyle, że na pewno ubywa szybko. Po prostu dosłownie siwy dym :lol: Kiedy go do czegoś podłączę, nie obejdzie się chyba bez zasilania kanistrem w olej, mimo filtra z powrotem skroplin.

W ogóle to warto odróżnić pompy próżniowe do uzyskiwania PRÓŻNI, czyli ciśnienia na poziomie poniżej 0,1, od pomp podciśnieniowych których zadaniem jest jak największy przepływ (wentylacja, ssanie) a samo podciśnienie jest odległe od próżni, coś jak dobry odkurzacz.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3105
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#8

Post napisał: Zienek » 24 sty 2015, 08:27

Coś tego typu.
http://www.narzedziavalue.pl/component/ ... l?Itemid=0

Na razie nie stosowałem żadnego większego materiału, tylko robiłem małe gniazda na seryjne robótki. Rzędu 50x60mm i 55x85mm.

Frezowanie stołu próżniowego jeszcze przede mną.


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2931
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#9

Post napisał: dance1 » 24 sty 2015, 13:51

używam Fuchs-owego oleju Renolin AC100, czasami cl68 bo tego mamy pod dostatkiem a stara pompa zeżreć go potrafi, też siwy dym aczkolwiek po wymianie łopatek zużywalność oleju mega spadła.
I don't like principles, I prefer prejudices

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pneumatyka, Podciśnienie, Hydraulika Siłowa”