Pompa 200V czy może pracować przy 230V?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
quzyn
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 69
Rejestracja: 15 lut 2011, 18:54
Lokalizacja: Olkusz

Pompa 200V czy może pracować przy 230V?

#1

Post napisał: quzyn » 09 wrz 2015, 15:00

Witam,
Pytanie trywialne, ale z elektryki się nie znam. Zakupiłem pompę o napięciu pracy 200V. Moje pytanie czy mogę ją normalnie podłączać pod 230V do gniazdka czy raczej się spali?:)
Z góry dziękuję za odpowiedź.



Tagi:


dawca87
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 260
Rejestracja: 15 mar 2010, 21:38
Lokalizacja: Osw wlkp

#2

Post napisał: dawca87 » 09 wrz 2015, 21:06

Raczej możesz i raczej sie nie spali ;) To tylko 15% wyzsze napiecie. Dla pewności wstaw tabliczke znamionową bo na 200v to jakis dziwny wynalazek moze byc.

Awatar użytkownika

Autor tematu
quzyn
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 69
Rejestracja: 15 lut 2011, 18:54
Lokalizacja: Olkusz

#3

Post napisał: quzyn » 09 wrz 2015, 21:43

Ok dzięki:) Tabliczka właśnie jest i napisane tam jest 200V.
Też mnie zastanawia. Wtyczka jest na 3 kable, tak jak na tym zdjęciu: http://img01.allegroimg.pl/photos/orygi ... 5442041124


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2931
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#4

Post napisał: dance1 » 10 wrz 2015, 09:04

z tym podłączaniem do gniazdka bym tak się nie spieszył, w tej pompie może być silnik (i pewnie jest) prądu stałego, zapodaj tabliczkę.
Czy jakiekolwiek kraj/państwo dostarcza 200V? z tego co mi wiadomo nie, także chyba z założenia pompa ta nie była budowana do pracy bezpośrednio z sieci. :roll:
I don't like principles, I prefer prejudices

Awatar użytkownika

Autor tematu
quzyn
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 69
Rejestracja: 15 lut 2011, 18:54
Lokalizacja: Olkusz

#5

Post napisał: quzyn » 10 wrz 2015, 16:47

Pompa raczej na pewno nie jest bezpośrednio pod gniazdko, ponieważ ewidentnie widać, że jest to część jakiejś większej maszyny poprzez złączkę, którą widać na poprzednim zdjęciu. Jednak może by dało radę? ;)
Tutaj tabliczka:
http://img2.aukcjoner.pl/gallery/020381 ... 1434355466

Swoją drogą co teraz zrobić? Kupić zasilacz pod 200V? jeśli tak to jaki?:/

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 8730
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#6

Post napisał: RomanJ4 » 10 wrz 2015, 17:03

http://allegro.pl/pompa-prozniowa-yfpv- ... 41124.html
http://www.ebay.com/itm/Dry-Vane-Vacuum ... 1021510886
"pompa próżniowa"
To jednofazowy silnik 4 polowy (1400/min), można pod 220V podłączyć
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”